27 helmikuuta 2016

OHO - spermassa lymyilee viruksia!!!

            Sperma on virusten salainen lymypaikka 


     

 
Kivekset ja sperma tarjoavat vaarallisillekin viruksille hyvän piilopaikan. Esimerkiksi Ebola-, Zika- ja hi-virus voivat lymytä pitkäänkin kiveksissä.

Kivekset ovat kehossa aivan erityinen elin monella tapaa.

Zika-viruksen on uutisoitu voivan levitä tietynlaisten hyttysten pistosten kautta, mutta hyvin todennäköisesti myös sukupuoliteitse. Virus onnistunee piilottelemaan spermassa viikkojakin sen jälkeen, kun henkilö muuten näyttää parantuneen sairaudesta.


Zika-virus ei ole ensimmäinen virus, jonka on todettu voivan salamatkustaa kehosta toiseen nimenomaan sperman välityksellä.
Myös Ebola-virus vaikuttaa pystyvän pysyttelemään piilossa jopa useita kuukausia nimenomaan spermassa senkin jälkeen, kun sairastunut on toipunut viruksen aiheuttamasta taudista.
HIV taas on sairaus, joka leviää erityisesti sperman avulla. Muut kehon nesteen syljestä virtsaan eivät näytä sopivan hi-virusten matkustusvälineeksi yhtä hyvin kuin sperma. Sperman viruksia ovat tällä viikolla käsitelleet muun muassa Popular Science ja Vox.
Solumuurin suojassa
Miehen kivekset ovat erityinen ihmiskehon kohta virusten suhteen.


Kivesten ja muun kehon välillä on eräänlainen solumuuri, joka estää immuunijärjestelmän vaikutuksen kiveksiin. Tämä muuri on sperman kannalta hyvä, mutta koko kehon kannalta se voi olla myös harmillinen.
Kivesten kaltaisia solumuurin suojelemia saarekkeita ovat myös muun muassa silmät ja aivot. Ne ovat turvassa elimistön omalta immuunipuolustukselta. Esimerkiksi Ebola-virusta on havaittu sairaudesta muuten toipuneen silmästä.
Tässä erikoiselta vaikuttavassa järjestelyssä on logiikkansa, sillä sen avulla nämä kehon erityisalueet voivat keskittyä parhaiten omiin toimiinsa. Haittapuolena saattaa kuitenkin olla samalla tahaton virusten reservaattina toimiminen.
Kun virus löytää tiensä näille elimistön suojelluille alueille, viruksista voi olla vaikea päästä eroon, koska immuunijärjestelmä ei pääse niihin käsiksi.
 

25 helmikuuta 2016

Sagittarius A* ahmii asteroideja

Taiteilijan näkemys galaksimme supermassiivista mustaa aukkoa kiertävästä asteroidipilvestä.

Runsas kivitarjonta saattaa selittää voimakkaat röntgenpurkaukset, joita on vuodesta 1999 lähtien havaittu galaksimme mustan aukon ympärillä, sanovat tähtitieteilijät.
Taiteilijan näkemys galaksimme supermassiivista mustaa aukkoa kiertävästä asteroidipilvestä.
Teksti: Jason Major, National Geographic News
Oman galaksimme, Linnunradan, supermassiivinen musta aukko näyttäisi ahmivan asteroideja, kertoo uusi tutkimus.

Jättimäinen musta aukko, joka on saanut nimen Sagittarius A*, sijaitsee galaksin keskustassa 26 000 valovuoden päässä meistä. Sitä ympäröi kertymäkiekko, ylikuumentuneen kaasun muodostama pyörivä rengas, joka vapauttaa radioaktiivisuutta kuluttaessaan ainetta.
Astronomit ovat kuitenkin havainneet mustan aukon ympärillä myös kirkkaita röntgenpurkauksia sen jälkeen, kun Nasan Chandra-röntgenobservatorio aloitti toimintansa vuonna 1999. Niiden lisäksi European Southern Observatoryn Chilessä toimiva Very Large Telescope on havainnut infrapunapurskauksia.

Lähes päivittäin tapahtuvat leimahdukset voivat kestää jopa tunnin ja olla jopa sata kertaa niin kirkkaita kuin mustan aukon tavanomainen säteily.
Kastytis Zubovasin johtama englantilaisen Leicesterin yliopiston tutkijaryhmä on tullut siihen tulokseen, että purkaukset saattavat liittyä mustan aukon kertymäkiekkoon ajautuvien asteroidien tuhoutumiseen.

Chandran havaintojen pohjalta tehtyjen tietokonemallien mukaan vähintään 160 miljoonan kilometrin etäisyydellä Sagittarius A*:n kertymäkiekosta saattaa kiertää useiden biljoonien asteroidien pilvi.
Kun mustan aukon vetovoima häiritsee asteroidien kiertoratoja, kappaleet putoavat sisäänpäin ja hajoavat. Jäljelle jääneet kappaleet kohtaavat kertymäkiekon kuumat kaasut ja höyrystyvät suunnilleen samaan tapaan kuin Maan ilmakehään ajautuva meteori.
Tämä näkyy Maassa sijaitsevissa observatorioissa kirkkaina säteilypurkauksina.

Ruokahalu ei ole laantumassa

Kivinen noutopöytä saattaa koostua läheisiltä tähdiltä kähvelletyistä asteroideista, sanoo yhdysvaltalaisen Chandra X-ray Centerin astronomi Peter Edmonds, joka ei itse osallistunut kyseiseen tutkimukseen.
"Asteroidit ovat saattaneet tulla vedetyiksi pois aurinkokunnista ja päätyä mustaa aukkoa ympäröivään pilveen", sanoo Edmonds National Geographic Newsille.
Tutkijaryhmän arvion mukaan vain läpimitaltaan vähintään kymmenen kilometrin asteroidien aiheuttamat leimahdukset näkyvät Maahan saakka.
Koska pilvessä lienee kuitenkin biljoonia sellaisia kappaleita, pienempiä kappaleita päätynee mustaan aukkoon jatkuvasti, ja ne synnyttävät pienempiä, heikommin nähtäviä purkauksia.
Tämä asteroideja ahmiva supermassiivinen musta aukko ei myöskään liene mikään uusi asia. "On loogista olettaa, että tällaisia purskauksia on syntynyt jo pitkän aikaa", sanoo Edmonds.
Teoriaa tukevat myös mustan aukon läheisyydessä havaitut "valokaiut".
Aiemmat purkaukset, etenkin mustaan aukkoon joutuneiden planeettojen synnyttämät kirkkaat leimahdukset, voivat synnyttää säteilyä, joka peilautuu edestakaisin paikallisista kaasu- ja pölypilvistä vielä satoja vuosia syntymänsä jälkeen.
Sagittarius A*:n ruokahalu ei myöskään näytä olevan laantumaan päin, lisää Edmonds.
"Se vain jatkaa leiskumistaan ja kuplimistaan."
 

23 helmikuuta 2016

Valkoisilla valheilla siedämme toisiamme

Ajatuskuplia
Pahansuovat valheet lisäävät yhteisöjen hajaannusta.  
Rehellisesti sanoen, kuinka monta valetta olet tänään kertonut? 
Rehellisyys maan perii, mutta valehtelulla voi saada hyvääkin aikaan, sanoo Aalto-yliopiston professori Kimmo Kaski.
– Jos vaikkapa puolisoni on ostanut itselleen uuden vaatekappaleen ja kysyy siitä minun mielipidettäni, en tietenkään sano sitä rumaksi, vaikka oikeasti ajattelisinkin niin.
Olemalla epärehellinen huolehdin siitä, että suhteemme säilyy.
Kaski on tutkinut poikkitieteellisen tutkimusryhmän kanssa valehtelun merkitystä yhteisöille. Tutkimuksessa mallinnettiin, miten eri syistä kerrotut valheet vaikuttavat yhteisön jäsenten välisten suhteiden kehittymiseen. Ero hyvää tarkoittavien valkoisten valheiden ja pahansuopien valheiden välillä oli huomattava.

Rehellisyys erottaa, valehtelu yhdistää

Tutkimuksessa mallinnettiin ihmisryhmien sosiaalista käyttäytymistä tietokoneohjelman avulla. Mallinnuksessa määriteltiin kunkin ryhmän jäsenen rehellisyys tai epärehellisyys. Valehtelijoita oli kahta maata: antisosiaalisia ja prososiaalisia.
Antisosiaalisilla valheilla tarkoitetaan pahansuopia valheita, joiden kertomisella tavoitellaan hyötyä itselle tai vahinkoa muille. Prososiaaliset valheet taas ovat niin sanottuja valkoisia valheita, joiden kertomisella ei tavoitellaan ensisijaisesti hyötyä muille, ei itselle.
Mallinnuksessa oletettiin, että antisosiaaliset valehtelijat eivät ole mitään mestarihuijareita, vaan loppujen lopuksi valheet paljastuivat. Epärehellisen käytöksen paljastuminen johti suhteiden heikkenemiseen.
Epärehellisyyden lisäksi toimijoiden välisiä siteitä heikensivät eriävät mielipiteet. Mallinnuksessa epärehellisyys ja taipumus prososiaaliseen tai antisosiaaliseen käytökseen olivat kullakin toimijalla muuttumattomia. Mielipiteet sen sijaan saattoivat muuttua kanssakäymisessä muiden kanssa.
Antisosiaalisesti epärehellisissä yhteisöissä mallinnuksen lopputulos oli muodostelma, jossa muutamat rehelliset jäsenet muodostivat pieniä tiiviitä ryhmiä, jotka yhdistyivät toisiinsa epärehellisten yksilöiden välityksellä. Kokonaisuus oli hajanainen ja löyhä.
Prososiaalisesti epärehellistä yhteisöä mallinnettaessa muodostui kaksi suurta ryhmää. Rehelliset toimijat hakeutuivat ryhmiin mielipiteidensä perusteella niin, että samanmieliset kuuluivat samaan ryhmään. Epärehellisillä toimijoilla ja rehellisillä mielipidettään muodostamattomilla toimijoilla oli siteitä kumpaankin ryhmään. Prososiaalinen epärehellisyys siis lisäsi mallin yhtenäisyyttä.


Tutkimuksen perusteella näyttää siltä, että valkoiset valheet tekevät sosiaalisille verkostoille hyvää. Kaski kuitenkin varoittaa tekemästä liian pitkälle meneviä johtopäätöksiä.
– Tämän tutkimuksen perusteella ei kannata ruveta keksimään uusia moraalisääntöjä. On kasvatustieteen asia kysyä, kannattaako lapset opettaa olemaan aina rehellisiä vai ei. Vaikka oppivathan ne kertomaan valheita soveliaissa tilanteissa ilman opetustakin.

Tutkimus oli hyvin poikkitieteellinen. Kasken tieteellinen tausta on sähkötekniikassa ja teoreettisessa fysiikassa. Lisäksi mukana oli tietotekniikan, antropologian ja kokeellisen psykologian asiantuntijoita Suomesta, Meksikosta ja Englannista.
 

Kaloripommeja hampurilaisista

 
   Kuluttajaliitto listasi hampurilaisateriat. Yhdessä yli 2000 kaloria!


     


Kuluttajaliitto listasi pikaketjujen hampurilaisten koostumuksia.
Yhdestä perusateriasta löytyi aikuisen miehen lähes koko päivän energiantarpeen verran kaloreita ja rasvaa lähes pieni margariinirasiallinen.
Hampurilaisravintoloista löytyy myös kevyempiä versioita.
 

Hampurilaisravintoloissa saattaa huomaamatta syödä yksittäisen aterian aikana koko päivän energiantarpeensa.
Virallisten suositusten mukaan kevyttä työtä ja vähän liikuntaa harrastavan miehen energiantarve on ikäluokasta riippuen 2300-2900 kilokaloria vuorokaudessa. Naisilla vastaava määrä on 1900-2200. Vaikka liikuntaa harrastaisikin, aikuisen ihmisen päivittäinen energiantarve pysyy korkeintaan 3000:ssa kilokalorissa.

Kuluttajaliiton listassa hampurilaisterioista eniten energiaa sisälsi Rollsin Jättipekoniateria, jossa kaloreita on yhteensä 2013. Tässä kovien ja pehmeiden rasvojen osuutta ei ole eritelty, mutta myös rasvan määrä yksittäisessä ateriassa herättää huomion: Rollsin jättipekoniateria sisältää rasvaa jopa 111 grammaa. Vertailun vuoksi esimerkiksi Valion 200 gramman Oivariini-paketissa rasvaa on yhteensä 150 grammaa.
Jättipekoniaterian yhteydessä tulee siis ahmaistua rasvaa kolme neljäsosaa pienestä margariinipaketista.
Vähiten rasvaa oli McDonald'sin Happy Meal -ateriassa (9 grammaa). Vähiten rasvaa sisältävien listalla lasten aterioiden tyypillinen rasvamäärä oli 19 grammaa.

Pikaravintolan tiskillä listan lukuja ei välttämättä tule ajatelleeksi.

Eniten kilokaloreita  TOP 5:

1.Jättipekoniateria (jättipekonihampurilainen, jättiranskalaiset, 0,5 l Jaffa) - Rolls:
 Energiaa 2013 kcal, rasvaa 111 g, suolaa 7,1 g
2. Mega-ateria (megahampurilainen, normaalit ranskalaiset, 0,4 l Fanta) - Hesburger:
 Energiaa 1465 kcal, rasvaa 83.3, suolaa 3,5 g
3. Big Mac Plus -ateria (Big Mac hampurilainen, isot ranskalaiset perunat, 0,5 l Fanta) - McDonald's: Energiaa 1200 kcal, rasvaa 49 g, suolaa 2,8 g
4. MaMa-ateria (kerroshampurilainen, isot ranskalaiset, 0,4 l Pepsi) - Rolls:
 Energiaa 1155 kcal, rasvaa 51 g, suolaa 4,2 g
5. Kana-ateria (kanahampurilainen, normaalit ranskalaiset, 0,4 l Coca Cola) - Hesburger:
 Energiaa 1101 kcal, rasvaa 53,3 g, suolaa 3,4 g

Vähiten energiaa  TOP 5:
 
1. Hampurilaisateria, kevennetty (hampurilainen, lisukesalaatti, 0,25 l Coca Cola Zero) - McDonald's: Energiaa 275 kcal, rasvaa 9 g, suolaa 1,3 g
2. Hampurilaisateria, kevennetty (tavallinen hampurilainen, minisalaatti, 0,25 l Coca Cola Zero) - Hesburger: Energiaa 342 kcal, rasvaa 19,1 g, suolaa 1,2 g
3. Lasten ateria (tavallinen hampurilainen, minisalaatti, 0,25 l Coca Cola Zero) - Hesburger: Energiaa 342 kcal, rasvaa 19.1 g, suolaa 1,2 g
4. Happy Meal (hampurilainen, miniporkkanat, 0,25 l Fanta) - McDonald's:
 Energiaa 403 kcal, rasvaa 9 g, suolaa 1,3 g
5. Lasten ateria (tavallinen hampurilainen, miniporkkanat, 0,2 l Valio Luomu rasvaton maito) - Hesburger: Energiaa 418 kcal, rasvaa 19,1 g, suolaa 1,2
 

18 helmikuuta 2016

Kavala sisäilmabakteerimyrkky - Amylosiini

                  Homeoireille löytyi selitys muualtakin kuin homeista



 
Home ei ole välttämättä ainoa asia, jota kosteusvauriokohteissa pitäisi tutkia. Epämääräiset homeoireet saattavatkin selittyä bakteerimyrkyllä.

Epämääräisille homeoireille saattaa olla löytymässä selitys - myös muualta kuin homeista.
Helsingin yliopiston tuoreen väitöstutkimuksen mukaan kosteusvauriokohteissa kasvava bakteerien tuottama myrkky amylosiini voi aiheuttaa ihmisessä samanlaisen tulehduksen kuin erilaiset homeet ja virukset.

- Pitkään kosteusvauriokohteiden yhteydessä on puhuttu ainoastaan homeista. Bakteereita ja niiden tuottamia myrkkyjä ei ole aiemmin juuri tutkittu, sanoo tutkija Stiina Rasimus-Sahari.
Hän väittelee aiheesta Helsingin yliopistossa perjantaina.

Löytö on merkittävä siksi, että kun ihminen tavallisesti oireilee, kosteusvauriokohteissa tutkitaan helposti homeita. Jos homeita ei löydy, kuvitellaan, että ongelmaa ei ole.
Kuitenkin kosteusvauriokohteessa saattaa olla runsaasti bakteerimyrkkyjä, kuten amylosiinia, jotka vaikuttavat ihmiseen jo hyvin pienillä pitoisuuksilla.

Amylosiinin vaikutusta tutkittiin laboratiorio-olosuhteissa ihmisen veren valkosoluilla. Amylosiinia on löytynyt kiinteistöistä, joissa ihmiset ovat sairastuneet.
Kun myrkkyä päätyy ilman kautta keuhkoihin, se aiheuttaa valkosolujen aktivisoitumisen ja elimistön puolustusjärjestelmä lähtee toimimaan. Tämä puolestaan aiheuttaa hengitystie- ja astmatyyppisiä oireita, allergiaa ja tulehduksia.

Jotkut oireilevat, toiset eivät.
Ongelmalliseksi asian tutkimisen tekee se, että eri ihmisten puolustusjärjestelmä reagoi eri tavoin niin homeisiin kuin bakteerimyrkkyynkin.




- Ihmisten herkkyydessä on eroja. Jos vaikka kymmenen ihmistä on toistuvasti samassa tilassa, jossa myrkkyä on, yksi heistä voi reagoida nopeasti. Muutamat vasta pidemmän ajan kuluttua ja joku ei ollenkaan. Tällöin oireilun syy-yhteyden löytäminen voi olla hankalaa, Rasimus-Sahari sanoo.
Jatkuva altistuminen ei kuitenkaan poista oireita. Pitkään jatkuneessa amylosiinialtistuksessa elimistö alkaa reagoida myrkkyyn tavallista herkemmin.
- Kun altistumista tapahtuu riittävän kauan, se alkaa vaikuttaa soluissamme oleviin energiantuotantolaitoksiin eli mitokondrioihin. Niiden vaurioituminen on yhdistetty diabetekseen, astmaan, allergioihin ja sydän-ja verisuonitauteihin sekä Parkinsonin ja Alzheimerin tauteihin, Rasimus-Sahari luettelee.
Amylosiinin ja näiden tautien välille ei voida vetää suoraa yhteyttä mutta tutkija muistuttaa, että myrkyn pitkäaikaisvaikutukset saattavat olla radikaaleja.
- On tärkeää olla aktiiviinen, jos huomaa etteivät kaikki asiat sisäilmassa ole kunnossa. 

15 helmikuuta 2016

Tekoäly jättää puolet ihmisistä työttömäksi 30 vuodessa

Hondan valmistama Asimo-robotti tanssii Indian Auto Expo 2016 -tapahtumassa.


 

Hondan valmistama Asimo-robotti tanssii 

Useiden tulevaisuustutkijoiden ja tutkijoiden mukaan tekoäly ja automaation edistyminen uhkaa useita työpaikkoja lähivuosikymmenien aikana, ja hurjimpien ennusteiden mukaan koko maailmantalouden työmarkkinat tulevat mullistumaan.
Näin uskoo myös tutkija Moshe Vardi, joka ennustaa tekoälyn vievän työpaikat jopa puolelta maailman ihmisistä seuraavan 30 vuoden aikana. Vardi esitti ennusteensa viikonloppuna amerikkalaisen tutkijajärjestö AAAS:n konferenssissa, josta uutisoi The Guardian.

- Lähestymme aikakautta, jolloin koneet pystyvät suorittamaan lähes minkä tahansa tehtävän ihmistä paremmin. Yhteiskunnan on kohdattava tämä kysymys ennen kuin se on todellisuutta: mitä ihmiset tekevät, kun koneet pystyvät tekemään kaiken?                                                              
Tekoäly huolettaa
Tekoälyn vaikutus yhteiskuntaan on huolenaiheena puhuttanut viime vuosina muitakin kuin tieteiskirjailijoita ja futuristeja. Muun muassa maineikas astrofyysikko Stephen Hawking on varoittanut superälykkään tekoälyn vaaroista, ja ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch on varoittanut tappajarobottien vaarasta sodankäynnissä. 

Moshe Vardin mukaan suurin tekoälyn muodostama vaara ihmiskunnalle eivät kuitenkaan ole tappajarobotit, vaan tekoälyautomaation vaikutus talouteen. Tekoäly voi Vardin mukaan hävittää keskiluokan työpaikat ympäri maailmaa ja pahentaa yhteiskunnallista epätasa-arvoa. Työn katoaminen johtaa Vardin mukaan ihmiskunnan eksistentiaaliseen kriisiin.

- En pidä tulevaisuutta ilman työtä lupaavana, koska en pidä pelkästä vapaa-ajasta muodostuvaa elämää houkuttelevana. Uskon työnteon olevan oleellista ihmisen hyvinvoinnille, tutkija sanoo.
Vardin mukaan ihmiskunnan suurena henkisenä haasteena onkin löytää merkitystä elämässä, joka ei enää perustu työntekoon itseisarvona. Vardin mukaan edes "maailman vanhin ammatti" ei ole turvassa automaatiolta.
- Löisitkö vetoa seksirobotteja vastaan? Minä en, tutkija sanoi konferenssissa.



13 helmikuuta 2016

Flirttaa rohkeasti!


 Kuvahaun tulos haulle katsekontakti 



          Silmäpelillä on valtava voima 

 

Suora katsekontakti vaikuttaa aivoihin voimakkaasti.


Tampereen yliopiston professori Jari Hietasen esityksessä käsiteltiin katsekontaktia
ja kiinnostuksen ensihetkiä.
- Rakkaus ja katsekontakti liittyvät yhteen. Pitkät katsekontaktijaksot ovat selkeä merkki siitä,
 että parin välillä on kipinää.
- Onko katsekontaktissa jotain sellaista, joka saa ihmisten väliset asiat kehittymään siihen suuntaan, että ihmiset rakastuvat, professori kysyi ja todisti, että näin todella on.

Suomen Akatemian rahoittamassa tutkimushankkeessa mitattiin fysiologisin mittauksin, että toisen ihmisen katseen suunta vaikuttaa niihin aivojen järjestelmiin, jotka osallistuvat ihmisen perustavanlaatuisten motivationaalisten reaktioiden säätelyyn: joko lähestymiseen tai välttämiseen.

Toisin sanottuna, suoralla katsekontaktilla on valtavasti voimaa. Suoran katseen kohtaamisen aikana tutkimuksen koehenkilöiden vasen etuotsalohko oli oikeaa aktiivisempi. Käännetyn katseen näkemisen aikana tilanne oli taas päinvastainen. Toisen ihmisen suoran katseen näkeminen valmistaa siis lähestymiseen, kun sivuun käännetyn katseen näkeminen valmistaa välttämiseen.

Suora katse aktivoi mielihyvää
- Voimakkaampia reaktioita ilmenee kahden sekunnin katsekontaktin aikana, siis normaalissa vuorovaikutustilanteessa. Viisi sekunttia on jo pitkän sorttinen katse, Jari Hietanen kuvaili.
Vaikka reaktioon katsekontaktista vaikuttavat useat tekijät, kuten toisen ilme, ihmisen suora katse kytkee aivot lähestymismoodiin.
- Suoraan katsovat kasvot aktivoivat myös mielihyvää. Tähän liittyy lisäksi toisen ihmisen mielenlukeminen, johon ihmisillä on luontaista tarvetta. On osoitettu, että pelkästään se, että ihmiselle näytetään kuva suoraan katsovasta ihmisestä aktivoi tätä aivojen aluetta.
Suoraan katsovat kasvot vetävät tarkkaavaisuutta puoleensa. Tutkimusten mukaan suoraan katsovia ihmisiä pidetään myös uskottavampina ja puoleensavetävämpinä.
- Vastarakastuneet katsovat toisiaan silmiin pitkiä aikoja, suorastaan uppouvat toistensa katseeseen.

Hän kertoi, että erään tutkimuksen mukaan syvää rakkautta tuntevat katsovat enemmän toisiaan silmiin kuin muut. Tämä todettiin kokeessa, jossa pariskunnat arvioivat ensin tunteitaan, joiden perusteella heidän välistä rakkautta analysoitiin. Kun heitä seurattiin salaa, ne parit, jotka kokivat syvää rakkautta, katsoivat toisiaan silmiin enemmän kuin hieman laimeampia tunteita toisiaan kohtaan tuntevat parit.


Pelkän katseen voimalla tuskin rakastuu, mutta tutkimuksen mukaan se voi ainakin lisätä mahdollisuuksia. Katseella voi siis vaikuttaa toiseen monin tavoin, niin hyvässä kuin pahassa.
- Esimerkiksi baarissa, kun havainnoidaan toisen ihmisen katsetta, pystymme päättelemään hänen katseensa suunnasta, onko hän kiinnostunut minusta vai jostain muusta?
- Oleellinen ero on siinä, katsooko toinen ihminen minua kohti vai sivuun, onko huomio minussa? Onko ympäristössä jotain muuta, mikä on kiinnostavampaa kuin minä, Jari Hietanen totesi esityksessään.
- Eikä toista voi aina katsoa, sehän on kiusallista. Se vie myös resursseja. Esimerkiksi miettiessä vastausta esitettyyn kysymykseen, pää kääntyy yleensä sivuun niin aikuisilla kuin lapsillakin, hän totesi.
On myös osoitettu, että tässäkin on eroja yksilöiden välillä: Toisilla ihmisillä katsekontakti saa aikaan vuorovaikutuksen aloittamisen todennäköisyyttä, toisilla käy täsmälleen päinvastoin.

Rakkaus on kemiaa
Mutta varsinainen rakastuminen vaatii tieteen näkökulmasta paljon monimutkaisemman kaavan, jatkuva silmäpeli ei siihen riitä, vaikka voikin edistää toisen luokse pääsemistä.
Suora katse aktivoi autonomisen hermoston. Mutta jotta ihminen rakastuisi intohimoisesti, autonomisen hermoston täytyy olla virittynyt. Vasta sen jälkeen, kun ihminen on itse havainnut tämän virittyneisyyden ja osannut tulkita sen, hän tuntee oikeaa rakkautta, Jari Hietanen kertoi esityksessään.
Tavallisen tallaajan tulkitsemana tämä voisi tarkoittaa yksinkertaisesti sitä, että rakastuminen aiheuttaa monenlaista sekä mielessä että kehossa. Rakastuminen edellyttää kenties myös vastaanottavuutta siihen.
Myös THL kertoo sivuillaan perusasioita rakastumisesta ja siihen liittyvistä kemiasta näin:
Rakastumisen taustalta on erotettavissa biologisia lainalaisuuksia ja kemiallisia kaavoja. Rakastuminen muistuttaa peliä myös hermosolujen kemian perusteella. Rakastuminen herättää toisissa vahvemmat kemialliset reaktiot, toisissa laimeammat. Toiset rakastuvat tulisemmin, toiset maltillisemmin.
Toiset rakastuvat monta kertaa, toiset eivät lainkaan.
 

06 helmikuuta 2016

Maailman suurin virus heräsi henkiin !!!



Siperian ikijäästä löytyi
maailman suurin virus!




 
Ranskalais-venäläinen tutkijaryhmä löysi Siperian ikiroudassa uinuneen viruksen ja onnistui herättämään sen henkiin laboratorion lämmössä.
 
Sipeariasta löydetyn viruksen (vasemmassa alanurkassa) tartuttama ameba.

      Sipeariasta löydetyn viruksen (vasemmassa alanurkassa)
         tartuttama ameba 
Pithovirus sibericum -nimen saanut virus oli kapseloitunut 30 metrin syvyyteen noin 30 000 vuotta sitten, kertoo New York Times. Se on 1,5 mikrometriä pitkä, mikä tekee siitä suurimman koskaan löydetyn viruksen. Virus on kooltaan peräti 25 prosenttia edellistä ennätyksenhaltijaa suurempi.
Ranskalaisen tutkijapariskunnan Jean-Michel Claverien ja Chantal Abergelin johtaman ryhmän tutkimus julkaistiin alunperin Yhdysvaltain tiedeakatemian PNAS-lehdessä.
Erityiseksi löydöksen tekee kuitenkin se, että laboratoriossa sulatettu virus ryhtyi jakaantumaan eli lisääntymään ja pystyi muun muassa tartuttamaan nopeasti viljelyastiaan asetetun ameban.
Ihmisille kyseisestä viruksesta ei ole vaaraa.
- Tämä on ensimmäinen kerta, kun olemme nähneet viruksen, joka on säilyttänyt tartuttamiskykynsä näin pitkän ajan jälkeen, Claverie kommentoi BBC:lle.
 

 Kandee välillä Egobuustautua  Sisäiset puheet itselle ovat joko latistavia tai kannustavia.   Kannustavan sisäisen   puheen   kautta  pysty...