09 heinäkuuta 2024

Ultraprosessoitu ruoka on myrkkyä aivoille

 On helppo elää luulossa, että pitkälle prosessoitua ruokaa voi nauttia maltillisesti, kunhan ruokavalio pysyy pääsääntöisesti terveellisenä. Yhdysvaltalaistutkimus haastaa käsityksen.

Pitkittäistutkimuksesta paljastui vastikään, että maltillisetkin lisäykset ultraprosessoitua ruokaa voivat heikentää kognitiivisia toimintoja sekä kasvattaa aivohalvausriskiä. Jopa 10 prosentin nousu prosessoidun ruoan kulutuksessa voi altistaa häiriöille ja sairauksille.

Vastaavasti ultraprosessoitua ruokaa välttelevät ja terveellisen ruokavalion – kuten Välimeren ruokavalion – omaksuneet koehenkilöt näyttivät suojautuneen aivoterveyden häiriöiltä paremmin kuin tutkimushenkilöt, joiden ruokailutottumukset olivat pääasiassa terveelliset mutta jotka kuluttivat kuitenkin myös ultraprosessoituja elintarvikkeita.

Tutkimuksen osallistujat rekrytoitiin alun perin mukaan vuosina 2003–2007, jolloin ruokailutottumuksia kartoitettiin teettämällä kyselyjä, muistitestejä ja kielikokeita säännöllisin väliajoin. Aivohalvausriskiä ja muutoksia kognitiivisissa kyvyissä on sittemmin selvitetty lähes 35 000 henkilön luovuttaman tiedon perusteella.

Vältä tällaisia ruokia

Ultraprosessoituihin elintarvikkeisiin kuuluvat muun muassa sipsit, sokeriset välipalat, teollisesti pakatut leivät ja leivonnaiset, makeiset, sokeroidut ja makeutetut limut ja energiajuomat, pikanuudelit, valmisateriat sekä suolatut ja savustetut lihatuotteet.

Tyypillisesti ultraprosessoitu ruoka sisältää runsaasti sokeria tai suolaarasvaa ja keinotekoisia väri- ja säilöntäaineita, joita lisätään ruokaan runsaammin Yhdysvalloissa kuin Suomessa.

Suomalaisten ruokavaliossa on silti parantamisen varaa. Esimerkiksi suolaa kulutetaan tuplasti yli suositusten.

Ei kommentteja:

 Kandee välillä Egobuustautua  Sisäiset puheet itselle ovat joko latistavia tai kannustavia.   Kannustavan sisäisen   puheen   kautta  pysty...