18 helmikuuta 2016

Kavala sisäilmabakteerimyrkky - Amylosiini

                  Homeoireille löytyi selitys muualtakin kuin homeista



 
Home ei ole välttämättä ainoa asia, jota kosteusvauriokohteissa pitäisi tutkia. Epämääräiset homeoireet saattavatkin selittyä bakteerimyrkyllä.

Epämääräisille homeoireille saattaa olla löytymässä selitys - myös muualta kuin homeista.
Helsingin yliopiston tuoreen väitöstutkimuksen mukaan kosteusvauriokohteissa kasvava bakteerien tuottama myrkky amylosiini voi aiheuttaa ihmisessä samanlaisen tulehduksen kuin erilaiset homeet ja virukset.

- Pitkään kosteusvauriokohteiden yhteydessä on puhuttu ainoastaan homeista. Bakteereita ja niiden tuottamia myrkkyjä ei ole aiemmin juuri tutkittu, sanoo tutkija Stiina Rasimus-Sahari.
Hän väittelee aiheesta Helsingin yliopistossa perjantaina.

Löytö on merkittävä siksi, että kun ihminen tavallisesti oireilee, kosteusvauriokohteissa tutkitaan helposti homeita. Jos homeita ei löydy, kuvitellaan, että ongelmaa ei ole.
Kuitenkin kosteusvauriokohteessa saattaa olla runsaasti bakteerimyrkkyjä, kuten amylosiinia, jotka vaikuttavat ihmiseen jo hyvin pienillä pitoisuuksilla.

Amylosiinin vaikutusta tutkittiin laboratiorio-olosuhteissa ihmisen veren valkosoluilla. Amylosiinia on löytynyt kiinteistöistä, joissa ihmiset ovat sairastuneet.
Kun myrkkyä päätyy ilman kautta keuhkoihin, se aiheuttaa valkosolujen aktivisoitumisen ja elimistön puolustusjärjestelmä lähtee toimimaan. Tämä puolestaan aiheuttaa hengitystie- ja astmatyyppisiä oireita, allergiaa ja tulehduksia.

Jotkut oireilevat, toiset eivät.
Ongelmalliseksi asian tutkimisen tekee se, että eri ihmisten puolustusjärjestelmä reagoi eri tavoin niin homeisiin kuin bakteerimyrkkyynkin.




- Ihmisten herkkyydessä on eroja. Jos vaikka kymmenen ihmistä on toistuvasti samassa tilassa, jossa myrkkyä on, yksi heistä voi reagoida nopeasti. Muutamat vasta pidemmän ajan kuluttua ja joku ei ollenkaan. Tällöin oireilun syy-yhteyden löytäminen voi olla hankalaa, Rasimus-Sahari sanoo.
Jatkuva altistuminen ei kuitenkaan poista oireita. Pitkään jatkuneessa amylosiinialtistuksessa elimistö alkaa reagoida myrkkyyn tavallista herkemmin.
- Kun altistumista tapahtuu riittävän kauan, se alkaa vaikuttaa soluissamme oleviin energiantuotantolaitoksiin eli mitokondrioihin. Niiden vaurioituminen on yhdistetty diabetekseen, astmaan, allergioihin ja sydän-ja verisuonitauteihin sekä Parkinsonin ja Alzheimerin tauteihin, Rasimus-Sahari luettelee.
Amylosiinin ja näiden tautien välille ei voida vetää suoraa yhteyttä mutta tutkija muistuttaa, että myrkyn pitkäaikaisvaikutukset saattavat olla radikaaleja.
- On tärkeää olla aktiiviinen, jos huomaa etteivät kaikki asiat sisäilmassa ole kunnossa. 

Ei kommentteja:

Suomalaisten yli-iso hiilijalanjälki, verrattuna tavoitteeseen                                            Suomalaisen keskimääräinen hiilija...