15 helmikuuta 2016

Tekoäly jättää puolet ihmisistä työttömäksi 30 vuodessa

Hondan valmistama Asimo-robotti tanssii Indian Auto Expo 2016 -tapahtumassa.


 

Hondan valmistama Asimo-robotti tanssii 

Useiden tulevaisuustutkijoiden ja tutkijoiden mukaan tekoäly ja automaation edistyminen uhkaa useita työpaikkoja lähivuosikymmenien aikana, ja hurjimpien ennusteiden mukaan koko maailmantalouden työmarkkinat tulevat mullistumaan.
Näin uskoo myös tutkija Moshe Vardi, joka ennustaa tekoälyn vievän työpaikat jopa puolelta maailman ihmisistä seuraavan 30 vuoden aikana. Vardi esitti ennusteensa viikonloppuna amerikkalaisen tutkijajärjestö AAAS:n konferenssissa, josta uutisoi The Guardian.

- Lähestymme aikakautta, jolloin koneet pystyvät suorittamaan lähes minkä tahansa tehtävän ihmistä paremmin. Yhteiskunnan on kohdattava tämä kysymys ennen kuin se on todellisuutta: mitä ihmiset tekevät, kun koneet pystyvät tekemään kaiken?                                                              
Tekoäly huolettaa
Tekoälyn vaikutus yhteiskuntaan on huolenaiheena puhuttanut viime vuosina muitakin kuin tieteiskirjailijoita ja futuristeja. Muun muassa maineikas astrofyysikko Stephen Hawking on varoittanut superälykkään tekoälyn vaaroista, ja ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch on varoittanut tappajarobottien vaarasta sodankäynnissä. 

Moshe Vardin mukaan suurin tekoälyn muodostama vaara ihmiskunnalle eivät kuitenkaan ole tappajarobotit, vaan tekoälyautomaation vaikutus talouteen. Tekoäly voi Vardin mukaan hävittää keskiluokan työpaikat ympäri maailmaa ja pahentaa yhteiskunnallista epätasa-arvoa. Työn katoaminen johtaa Vardin mukaan ihmiskunnan eksistentiaaliseen kriisiin.

- En pidä tulevaisuutta ilman työtä lupaavana, koska en pidä pelkästä vapaa-ajasta muodostuvaa elämää houkuttelevana. Uskon työnteon olevan oleellista ihmisen hyvinvoinnille, tutkija sanoo.
Vardin mukaan ihmiskunnan suurena henkisenä haasteena onkin löytää merkitystä elämässä, joka ei enää perustu työntekoon itseisarvona. Vardin mukaan edes "maailman vanhin ammatti" ei ole turvassa automaatiolta.
- Löisitkö vetoa seksirobotteja vastaan? Minä en, tutkija sanoi konferenssissa.



Ei kommentteja:

Suomalaisten yli-iso hiilijalanjälki, verrattuna tavoitteeseen                                            Suomalaisen keskimääräinen hiilija...