27 helmikuuta 2016

OHO - spermassa lymyilee viruksia!!!

            Sperma on virusten salainen lymypaikka 


     

 
Kivekset ja sperma tarjoavat vaarallisillekin viruksille hyvän piilopaikan. Esimerkiksi Ebola-, Zika- ja hi-virus voivat lymytä pitkäänkin kiveksissä.

Kivekset ovat kehossa aivan erityinen elin monella tapaa.

Zika-viruksen on uutisoitu voivan levitä tietynlaisten hyttysten pistosten kautta, mutta hyvin todennäköisesti myös sukupuoliteitse. Virus onnistunee piilottelemaan spermassa viikkojakin sen jälkeen, kun henkilö muuten näyttää parantuneen sairaudesta.


Zika-virus ei ole ensimmäinen virus, jonka on todettu voivan salamatkustaa kehosta toiseen nimenomaan sperman välityksellä.
Myös Ebola-virus vaikuttaa pystyvän pysyttelemään piilossa jopa useita kuukausia nimenomaan spermassa senkin jälkeen, kun sairastunut on toipunut viruksen aiheuttamasta taudista.
HIV taas on sairaus, joka leviää erityisesti sperman avulla. Muut kehon nesteen syljestä virtsaan eivät näytä sopivan hi-virusten matkustusvälineeksi yhtä hyvin kuin sperma. Sperman viruksia ovat tällä viikolla käsitelleet muun muassa Popular Science ja Vox.
Solumuurin suojassa
Miehen kivekset ovat erityinen ihmiskehon kohta virusten suhteen.


Kivesten ja muun kehon välillä on eräänlainen solumuuri, joka estää immuunijärjestelmän vaikutuksen kiveksiin. Tämä muuri on sperman kannalta hyvä, mutta koko kehon kannalta se voi olla myös harmillinen.
Kivesten kaltaisia solumuurin suojelemia saarekkeita ovat myös muun muassa silmät ja aivot. Ne ovat turvassa elimistön omalta immuunipuolustukselta. Esimerkiksi Ebola-virusta on havaittu sairaudesta muuten toipuneen silmästä.
Tässä erikoiselta vaikuttavassa järjestelyssä on logiikkansa, sillä sen avulla nämä kehon erityisalueet voivat keskittyä parhaiten omiin toimiinsa. Haittapuolena saattaa kuitenkin olla samalla tahaton virusten reservaattina toimiminen.
Kun virus löytää tiensä näille elimistön suojelluille alueille, viruksista voi olla vaikea päästä eroon, koska immuunijärjestelmä ei pääse niihin käsiksi.
 

Ei kommentteja:

Suomalaisten yli-iso hiilijalanjälki, verrattuna tavoitteeseen                                            Suomalaisen keskimääräinen hiilija...