27 syyskuuta 2024

Sielu on kuolematon -  uskoivat monet viisaat

Filosofi Sokrates  esitti sarjan perusteita sen puolesta,  että   sielu on kuolematon, eikä kuolemaa tarvitse pelätä.    Hänen oppilaansa Platon yhtyi samaan näkökantaan.

Matemaatikko Pythagoras  uskoi sielun kuolemattomuuteen ja sielunvaellukseen.

Thales ( varhaisin tunnettu kreikkalainen filosofi) ajatteli,  että kuolematon sielu on  ihmisissä, eläimissä ja kasveissa.

Idässä Iranissa(Persiassa)  eli profeetta Zarathustra.
Zarathustralaisissa kirjoituksissa sanotaan:
"Vanhurskaan sielu tulee kuolemattomuudessa olemaan iäti ilossa.

Egyptin uskonnoissa keskeistä oli usko kuolemanjälkeiseen   elämään.

Babylonialaisten näkemyksen mukaan kuolema on portti     toisenlaiseen elämään.

Hindufilosofi Nikhilananda:  Jokaisen hindun vakaumus on,  että kuolemattomuus on
kaikkien synnynnäinen oikeus.



  Must kommentoida: 

Babylonialaisten näkemys kuolemasta on 
      sama kuin meitzin.  Kuollessa portti avautuu toisenlaiseen elämään ja toiseen ulottuvuuteen.

Olemassaolo kohti kohtaloaan. 

Fatalismin mukaan ihminen ei ohjaa kohtaloaan,

    vaan kulkee väistämättä sitä kohti.

    Ihminen voi tehdä valintoja ja päätöksiä.

    Fatalismi ei siten kumoa ihmisen vapaata
  
 valintaa  ja tahtoa, mutta tekee sen epäsuorasti.

( olen asian tiedostanut monasti jälkeenpäin.)
 
   

23 syyskuuta 2024

Tuomiopäivän teoreetikkojen laskelma:

Ydinpommi voisi tappaa miljardi ihmistä

Kuva Tsar-Bomban räjäytyksestä

Yhden suuren ydinlatauksen räjäyttäminen voisi nostaa ilmakehään niin paljon tuhkaa ja hiiltä, että jopa miljardi ihmistä menehtyisi tuhon seurauksiin.

Ilmastotutkijat laskevat, että tarvitaan ehkä vain yksi suuri ydinräjäytys saattamaan ilmakehä ja samalla koko ekosysteemi kaaokseen.
Yhden ydinaseen räjäyttäminen voi aiheuttaa paljon pahempaa tuhoa kuin tähän saakka on ajateltu, väittävät Nebraska-Lincolnin yliopiston tutkijat. He ovat keskittyneet tutkimaan etenkin ilmastomalleja.

Tutkijoiden laskelmien mukaan pelkkä yhden suuren ydinlatauksen räjäyttäminen kaupunkialueella nostaisi stratosfääriin jopa viisi miljoonaa kuutiotonnia tuhkaa. Räjähdyksen vaikutus tuntuisi 1 300 neliökilometrin kokoisella alueella.
Tällainen hiilimäärä ilmakehässä johtaisi sateiden määrän merkittävään vähenemiseen ja lämpötilan laskuun niin, että keskilämpötila laskisi alimmilleen tuhanteen vuoteen. Kasvukausi lyhenisi monena vuotena.

Ydinaseen laukaisusta ei kuitenkaan seuraisi monessa muussa yhteydessä puhuttua ydintalvea, vaan ”ydinsyksy”, mutta senkin seuraukset voisivat olla ihmiskunnalle kohtalokkaat.
Kaikesta tästä olisi seurauksena nälänhätä, joka voisi tappaa jopa miljardi ihmistä. 
Pahin katastrofi koettaisiin maissa, joissa ruokahuolto toimii jo nyt huonosti.

Tutkimuksen referenssinä käytettiin Hiroshiman pommia, joka oli 15 kilotonnia ja tuhosi 13 neliökilometrin alueen. 
Tutkimuksessa vaadittuun tuhoon tarvittaisiin sata Hiroshiman kokoista pommia. Nyt ydinasevalloilla on kuitenkin toista maailmansotaa paljon voimakkaampia aseita.
Tutkijat laskevatkin, että katastrofiskenaarion saattaisi aiheuttaa vähemmän kuin viisi nykypommia.

Tuhoisin ydinase on tällä hetkellä Kiinalla, viisi megatonnia. Tutkimuksessa kuvaillun tilanteen voisi aiheuttaa yhden tällaisen ydinlatauksen räjäyttäminen. Kiinalla suuria pommeja on 20.


Tutkimus on julkaistu Environment: Science and Policy for Sustainable Development -lehdessä.

20 syyskuuta 2024

Tuore tutkimus kumoaa taas luuloja, aiempia käsityksiä ja uskomuksia

joiden mukaan kananmunien syöminen olisi erityisen haitallista,  JOS - ihmisellä on sydän- ja verisuonitauti tai kohonnut kolesteroli. 

Kananmunien uskotaan myös altistavan sydänoireille, koska kananmunat sisältävät paljon kolesterolia.

Kolesterolin ajateltiin nostavan veren kolesterolipitoisuuksia ja sitä kautta myös lisäävän sydänoireita, mutta tutkimustiedon lisääntyessä vaikutus on osoittautunut korkeintaan vähäiseksi.

Kananmunassa on runsaasti proteiinia, joten aamiaisella sen voimin pärjää pitkälle. Kananmunassa on myös monia vitamiineja ja hivenaineita.

Myöhemmissä tutkimuksissa selvisi, että kananmunan keltuaisessa on myös runsaasti koliinia, joka on hyvin tärkeä ainesosa solukalvojen muodostumisessa sekä rasvan ja kolesterolin aineenvaihdunnassa.

Kananmunat on siis nyt vapautettu kaikkien niiden ruokapöytään, jotka kananmunia haluaisivat syödä.

19 syyskuuta 2024

Ihmeaine SIRT6-proteiini pidensi elinikää 23 % 

 New year's snowflake cutout made of holographic foil on a transparent sticky base is pasted on the mirror and surrounded by small specks. Copy space. Macro, narrow focus.

Nature Communications -tiedejulkaisussa julkaistu tutkimus kertoo, että tutkijat saivat 250 koehiiren elinajanodotteen kasvamaan peräti 23 %, kun he lisäsivät keinotekoisesti SIRT6-proteiinin määrää niiden elimistössä. 

SIRT6 eli sirtuiini 6 on proteiinideasetylaasi, jonka määrä kehossa vähenee tavallisesti ikääntymisen myötä.

– Muutos elinajanodotteessa on merkittävä, kun ottaa huomioon, että vastaavanlainen pomppaus ihmisen elinajanodotteessa tarkoittaisi sitä, että eläisimme keskimäärin lähes 120-vuotiaiksi, professori Haim Cohen sanoo.

Eliniän pitenemisen ohella testihiiret todettiin myös tavallista vähemmän alttiiksi syövälle ja niiden kolesterolitasot matalammiksi. Lisäksi hiiret onnistuivat tuottamaan vaivatta energiaa rasvoista ja maitohapoista, mikä yleensä hidastuu vanhetessa.

Cohen uskoo vastaavanlaisten muutosten olevan mahdollisia myös ihmisillä. Ryhmä kehittää parhaillaan menetelmää, jolla proteiinia saataisiin lisättyä turvallisesti ihmiskehoon. Työn alla on lääke, jota tutkijat toivovat pääsevänsä testaamaan ihmisillä jo vuoden kuluessa.

– Kehitämme pieniä molekyylejä, jotka voivat nostaa SIRT6-tasoja tai tehdä olemassa olevat proteiinit aktiivisemmiksi. Niitä saatetaan käyttää tulevaisuudessa ikääntymisen hidastamiseen.

17 syyskuuta 2024

                      "Syökää  mausteita"

Ruotsalaisprofessori kehottaa syömään mausteita, sillä niistä on monenlaista hyötyä.


Mustapippuria, kanelia, currya vai chiliä? Kaikista on hyötyä.
Lundin yliopiston professori Charlotte Erlanson-Albertssonin mukaan mausteet auttavat polttamaan rasvaa ja suojaavat ikääntymiseltä.
- Meidän pitäisi syödä niin paljon mausteita kuin vain pystymme, sanoo lääketieteellisen ja fysiologisen kemian professori Erlanson-Albertsson.

Erityisen terveellisinä hän pitää chilin, inkiväärin ja mustapippurin vahvoja muotoja. Mausteiden vahvat antioksidantit voivat suojata soluja ikääntymisen vaikutuksilta. Lisäksi ne voivat tehostaa laihdutusta, sillä professorin mukaan antioksidantit myös aktivoivat rasvanpolttoa vauhdittavia geenejä. Painonhallinnan kannalta erityisen hyödyllisiä ovat mausteet, joita käytetään japanilaisessa, thaimaalaisessa sekä intialaisessa keittiössä. Varsinkin nämä kuusi maustetta voivat vilkastuttaa rasvan palamista.

Chili
Chilin sisältämä kapsaisiini tehostaa professorin mukaan rasvan palamista. Aine nostaa kehon lämpötilaa, minkä vuoksi elimistö kuluttaa enemmän energiaa. Chiliä ei edes tarvita suuria määriä vaikutuksen aikaansaamiseksi. Erlanson-Albertssonin mielestä chiliä voi mainiosti käyttää päivittäin.

Inkivääri
Inkiväärin antioksidanttipitoisuus on korkea, ja se voi kiihdyttää rasvanpolttoa. Mauste on vahvaa, mutta sitä tarvitsee syödä vain pari grammaa päivässä.

Kurkuma
Kurkuma sisältää voimakasta kurkumiini-antioksidanttia, joka ehkäisee rasvan varastoitumista vaikuttamalla rasvasoluja sääteleviin geeneihin.

Kaneli
Kaneli ei ole yhtä tehokasta rasvanpolttajana kuin chili tai inkivääri, mutta senkin on professorin mukaan osoitettu lisäävän rasvanpolttoa. Lisäksi se auttaa pitämään verensokerin tasaisempana.

Curry
Curry on mausteseos, joka sisältää muun muassa kurkumaa - ja niin ollen myös edellä mainittua kurkumiinia. Siksi senkin käyttö voi auttaa painonhallinnassa.

Mustapippuri
Mustapippurilla on professorin mukaan samanlaisia vaikutuksia kuin chililläkin. Se kiihdyttää kehon lämmöntuotantoa ja vilkastuttaa näin rasvan palamista. Kehon kannalta paras muoto on hienoksi jauhettu mustapippuri, koska sen ainesosat ovat helpoimmin hyödynnettävissä.


Kommentoin:
Lisään proffan listaan rosmariinin.
           
Kuvahaun tulos haulle rosmariini

Rosmariini on yrtti, jolla on seuraavia hyvinvointia edistäviä ominaisuuksia:


  • Se edistää verenkiertoa.
  • Se on tehokas antioksidantti.
  • Se parantaa ruoansulatusta sekä torjuu turvotusta, ilmavaivoja ja liiallista vatsahappojen eritystä.
  • Se vähentää kuukautiskipuja sekä niihin liittyviä oireita (migreeniä, nesteen kertymistä jne.).
  • Se helpottaa maksan pysymistä terveenä sekä sappirakon toimintaa, joten rosmariini sopii erinomaisesti muun muassa keltataudin hoitoon (tämä on sairaus, jonka oireisiin kuuluu mm. ihon kellastuminen).
  • Se hoitaa anemiaa, sillä se sisältää runsaasti rautaa.
  • Se auttaa alentamaan kolesterolia.
  • Se pystyy hidastamaan elimistöä tuhoavien sairauksien kehittymistä.
  • Se auttaa ruokamyrkytyksen hoidossa.      

15 syyskuuta 2024

 Jos haluat laihtua - nuku enemmän

Kunnon yöunien apu painonhallinnassa on tieteellisesti todistettu.

Nuku enemmän, on helpoin ja turvallisin tapa laihtua. 

Yöunien tärkeys painonhallinnassa on nyt tieteellisesti todistettu. 

Tutkijat ovat havainneet ilmiön jo aiemminkin, ja sen vahvistaa myös tänä vuonna JAMA Internal Medicinessä julkaistu tutkimus, jossa tarkasteltiin unen määrän lisäämisen vaikutusta.

Tutkimukseen osallistui 80 ylipainoista 21–40-vuotiasta henkilöä, jotka tavallisesti nukkuivat säännöllisesti alle 6,5 tuntia yössä. Seuranta-aika oli neljä viikkoa.

– Jo reilun tunnin yöunen lisääminen vähensi merkittävästi interventioryhmäläisten energiansaantia ja vähensi heidän painoaan ilman muutoksia ravitsemuksessa tai liikunnassa.

"Alle 7 tunnin yöuni altistaa ylipainolle"

Unilääkärin mukaan unen ja ravitsemuksen välinen yhteys on kiistaton. Monen tunnistama arkinen ilmiö on, että väsyneenä ei jaksa miettiä, mitä suuhunsa pistää, eikä lähteä lenkille – ja syöminen saattaa myös herkemmin muuttua tunneperäiseksi.

– Epidemiologiset ja laboratoriotutkimukset osoittavat alle seitsemän tunnin yöunen olevan merkittävä metabolinen terveysriski, joka altistaa muun muassa ylipainolle ja glukoosiaineenvaihdunnan häiriöille.

Riittämättömällä tai huonolaatuisella unella on yhteys ylipainoon. Jos nukkuu huonosti, nälkä "iskee" voimakkaammin.

Nälän suuruudessa on vaihtelua vuoro­kauden aikana. Jos nukkuu huonosti, nälkä iskee voimakkaammin illan tunteina juuri ennen nukkumaan­menoa. Silloin ihminen valitsee usein tiedosta­mattaan runsaasti hiilihydraattia sisältäviä ruokia, kuten puuroa, leipää, pastaa, riisiä tai perunaa.

Elimistössä myös aineen­vaihdunnalla on oma vuorokausi­rytminsä. Yöllä aineen­vaihdunta on hitaampaa. Kun syöminen tapahtuu liian myöhään, kaloreita tulee liikaa vuorokauden aikaan nähden. Silloin elimistö ei pysty polttamaan kaloreita pois enää yhtä tehokkaasti, joten  elimistö ottaa kalorit talteen rasvakudokseen.

12 syyskuuta 2024

 Unettomuus öisin kostautuu kaikessa päivisin


                  Kuva:Thinkstock


Uni on herkkä terveysmittari, 
jota sekä psyykkiset että fyysiset rasittavat tekijät häiritsevät herkästi. 
Unettomuus ilmaantuu helposti stressitekijöiden vaikutuksesta, kuten huolten painaessa. Tämän seurauksena yöuni voi lyhentyä tai pidentyä normaalista.
Huonosti nukutun yön jälkeen väsymys voimistuu, keskittymiskyky huononee, tarkkaavuus heikkenee, huomiokyky kaventuu, muistaminen vaikeutuu ja reaktionopeudet hidastuvat.
Jo viiden vähäunisen yön jälkeen edullisesti rasva-aineenvaihduntaan vaikuttavat geenit alkoivat toimia huonommin.
Univaje vilkastuttaa kilpirauhasen toimintaa, mikä kuluttaa solujen energiaa, mutta samalla heikentää elimistön kykyä pilkkoa sokereita solujen aineenvaihdunnan tarpeisiin.
Myös energiantarve kasvaa univajeen seurauksena, mikä ilmenee nälän tunteen voimistumisena. Nälkä lisää ruokahalua ja univajeisena etenkin halu nauttia runsaasti hiilihydraatteja sisältävää ruokaa voimistuu.

Vinkit parempaan uneen

  1. Arvosta unta. Muista, että uni on todellista laatuaikaa.
  2. Raivaa iltapainotteisuus pois sosiaalisesta lukujärjestyksestä. 
  3. Tee mieleiset asiat aiemmin iltapäivästä tai alkuillan aikana. Muista, että valo ja rasittava liikunta illalla estävät nukahtamasta.
  4. Rauhoita kiire ja rentoudu positiivisten iltarutiinien avulla. 
  5. Mene vuoteeseen vasta silloin, kun olet väsynyt tai unelias. Kirjoita mieltäsi askarruttavat asiat muistiin tai pidä päiväkirjaa. Palaa huoliin vasta seuraavana päivänä nukuttuasi yön yli.
  6. Käytä vuodetta vain nukkumiseen. Älä syö, katso televisiota tai videoita, puhu puhelimessa, surffaile netissä tai työskentele tietokoneella vuoteessa.
  7. Älä nuku päiväunia. Pidä itsesi vireänä päivisin. Venyttele ja liiku taukojen aikana tai käväise ulkona, jos se on mahdollista

  Nukutko väärässä nukkumisasennossa...










Historiallisten tietojen mukaan nukkumisasento on vaikuttanut esimerkiksi sielun säilyvyyteen kehossa. 

Keskiajalla  suositeltiin selinmakuuasennon välttämisestä, jotta pahat henget eivät pääse ihmisen sisään, kun nukutaan suu auki. 

Nyt tiede on pystynyt osoittamaan, että yksi asento olisi kaikista paras aivoterveytemme kannalta.

Aivojen oma puhdistusjärjestelmä

Aivojen oma puhdistussysteemi, nimeltään glymfaattinen järjestelmä, poistaa aivoista päivän aikana kertyneet kuona-aineet. Glymfaattinen järjestelmä mahdollistaa aivo-selkäydinnesteen pääsyn aivoihin. Puhdistusjärjestelmä toimii valveilla vain murto-osan siitä, mitä se toimii unen aikana. Jos syke on korkea unen aikana, puhdistusjärjestelmä toimii heikommin. Syvä uni tehostaa puhdistusjärjestelmää.

Heikko glymfaattinen kierto nostaa riskiä aivoa rappeuttaville sairauksille, kuten Alzheimerin taudille. Tämä johtuu siitä, että aivo-selkäydinnesteen mukana poistuvat kuona-aineet jäävät aivoihin heikentyneen glymfaattisen kierron takia.

Nukkumisasento vaikuttaa ”aivopesun” onnistumiseen

Aivojen puhdistusjärjestelmän toiminnan on todettu olevan vahvinta oikealla kyljellä nukkuessa.

Tämä todennäköisesti johtuu siitä, että sydämen ollessa korkealla, se pystyy pumppaamaan hieman korkeammalla iskutilavuudella. Oikealla kyljellä sydän kaartuu hieman vasemmalle, jolloin sitä ei paina mikään. 

Vasemmalla kyljellä nukkumisessa on kuitenkin oma etunsa. Esimerkiksi suolisto-ongelmista kärsiville vasemmalla kyljellä nukkuminen on toimiva ratkaisu, sillä se on aineenvaihdunnalle hyvä asento,


Catilla on persoonallinen nukkumispaikka ja -asento. TV pitää olla päällä ja äänen volyymi pitää olla normaalilla puheäänellä. Sitten makuualusta kelpaa.

              

09 syyskuuta 2024

  

Mitä vähemmän ja kaukaisempia vanhemmat ovat sukua toisilleen, sitä pitempiä ja kirkasälyisempiä heidän lapsistaan tuoreen tutkimuksen mukaan tulee.

Tutkijat analysoivat yli sadan aiemman tutkimuksen keräämää terveyttä ja perimää käsittelevää tietoa. Näin mukaan saatiin tietoa yli 350 000 henkilöstä.
Tutkijat havaitsivat, että lapset olivat sitä pitempiä mitä enemmän vanhempien perimät poikkesivat toisistaan. Pituuden lisäksi vanhempien erilainen perimä vaikutti myös lasten älykkyyteen. Perimältään erilaisten vanhempien lapsista näytti tulevan muita älykkäämpiä ja he hankkivat myös korkeaa koulutusta, mikäli se oli taloudellisesti mahdollista.

Tutkijat tarkastelivat myös sairauksien periytyvyyttä.
Yllättävää kyllä vanhempien mahdollisimman suuri perimän erilaisuus ei vaikuttanut sairauksien periytyvyyteen oletetulla tavalla. Perinnöllinen taipumus korkeaan verenpaineeseen ja korkeaan kolesteroliin periytyivät lapsille aivan samalla tavalla, olivat vanhemmat perimältään millaisia tahansa toisiinsa verrattuna.
Tähän mennessä on ajateltu, että jos toisilleen melko läheistä sukua olevat henkilöt hankkivat lapsia, perillisten riski tiettyjen sairauksien saamiseen nousee. Näin ei tämän tutkimuksen perusteella kuitenkaan näytä olevan.

Evoluutio näyttää siis olevan sen puolella, että ihmisistä tulee entistä pitempiä ja terävämpiä ajattelultaan, mitä vähemmän vanhemmat ovat sukua toisilleen.

Kansainvälinen tutkimus julkaistiin Nature-lehdessä.

06 syyskuuta 2024


Vuonna 2021  AMOC:n virtaus on tutkimusten mukaan heikentynyt. Se on heikoimmillaan 1 600 vuoteen. Aiemmissa tutkimuksissa AMOC:n romahtamiselle ei ole annettu näin tarkkaa aikahaarukkaa.

– Olemme erittäin luottavaisia, että tämä on vankka tulos, totesi Peter Ditlevsen, Kööpenhaminan yliopiston ilmastofysiikan professori ja yksi tutkimusraportin kirjoittajista. Hän arvioi, että todennäköisin ajankohta AMOC:n romahtamiselle on vuosien 2039 ja 2070 välillä. 

Se on todella pelottavaa....             

Jos Golfvirta lakkaisi toimimasta, sillä olisi katastrofaalisia vaikutuksia ilmastoon ympäri maailmaa. Sen myötä esimerkiksi lämpötilat laskisivat Euroopassa ja merenpinta nousisi vaikuttaen osiin Eurooppaa ja Yhdysvaltoja.

Suomessa lämpötila voisi laskea jopa 10–15 astetta. Suomessa ilmasto olisi myös mantereisempi, mikä tarkoittaisi kylmempiä talvia ja kuivempia ja kuumempia kesiä.

Golfvirran romahtaminen tarkoittaisi Suomeen kylmempiä talvia. 

Golfvirran merkittävällä hidastumisella olisi todella laajoja vaikutuksia laajoilla alueillaSyynä virtauksen heikkenemiseen on pidetty ilmastonmuutosta, sillä teoreettiset meri- ja ilmastomallit ovat osoittaneet, että kun ilmasto lämpenee, Golfvirta heikkenee. 

Yleinen harhaluulo on ajatella, että Golfvirran hiipuminen jotenkin kumoaisi ilmaston lämpenemisen vaikutukset.

Vaikka Golfvirran hiipuminen viilentääkin esimerkiksi Eurooppaa ja ilmastonmuutos lämmittää sitä, nämä kaksi prosessia eivät ”hyödytä” toisiaan. Molemmat aiheuttavat omat ongelmansa.

Tutkimuksen tuloksissa vaaditaankin nopeita ja tehokkaita toimenpiteitä maapallon saastumisen vähentämiseksi, lämpötilan alentamiseksi ja arktisen alueen sulamisen hidastamiseksi.

– Tämän tutkimuksen pääpointti on, että meillä ei ole paljon aikaa tehdä tätä. Ja panokset  kasvoivat, totesi Peter de Menocal, Woods Holen merentutkimuslaitoksen puheenjohtaja CNN:lle.

 Kandee välillä Egobuustautua  Sisäiset puheet itselle ovat joko latistavia tai kannustavia.   Kannustavan sisäisen   puheen   kautta  pysty...