12 syyskuuta 2024

  Nukutko väärässä nukkumisasennossa...










Historiallisten tietojen mukaan nukkumisasento on vaikuttanut esimerkiksi sielun säilyvyyteen kehossa. 

Keskiajalla  suositeltiin selinmakuuasennon välttämisestä, jotta pahat henget eivät pääse ihmisen sisään, kun nukutaan suu auki. 

Nyt tiede on pystynyt osoittamaan, että yksi asento olisi kaikista paras aivoterveytemme kannalta.

Aivojen oma puhdistusjärjestelmä

Aivojen oma puhdistussysteemi, nimeltään glymfaattinen järjestelmä, poistaa aivoista päivän aikana kertyneet kuona-aineet. Glymfaattinen järjestelmä mahdollistaa aivo-selkäydinnesteen pääsyn aivoihin. Puhdistusjärjestelmä toimii valveilla vain murto-osan siitä, mitä se toimii unen aikana. Jos syke on korkea unen aikana, puhdistusjärjestelmä toimii heikommin. Syvä uni tehostaa puhdistusjärjestelmää.

Heikko glymfaattinen kierto nostaa riskiä aivoa rappeuttaville sairauksille, kuten Alzheimerin taudille. Tämä johtuu siitä, että aivo-selkäydinnesteen mukana poistuvat kuona-aineet jäävät aivoihin heikentyneen glymfaattisen kierron takia.

Nukkumisasento vaikuttaa ”aivopesun” onnistumiseen

Aivojen puhdistusjärjestelmän toiminnan on todettu olevan vahvinta oikealla kyljellä nukkuessa.

Tämä todennäköisesti johtuu siitä, että sydämen ollessa korkealla, se pystyy pumppaamaan hieman korkeammalla iskutilavuudella. Oikealla kyljellä sydän kaartuu hieman vasemmalle, jolloin sitä ei paina mikään. 

Vasemmalla kyljellä nukkumisessa on kuitenkin oma etunsa. Esimerkiksi suolisto-ongelmista kärsiville vasemmalla kyljellä nukkuminen on toimiva ratkaisu, sillä se on aineenvaihdunnalle hyvä asento,


Catilla on persoonallinen nukkumispaikka ja -asento. TV pitää olla päällä ja äänen volyymi pitää olla normaalilla puheäänellä. Sitten makuualusta kelpaa.

              

Ei kommentteja:

Suomalaisten yli-iso hiilijalanjälki, verrattuna tavoitteeseen                                            Suomalaisen keskimääräinen hiilija...