12 syyskuuta 2024

 Unettomuus öisin kostautuu kaikessa päivisin


                  Kuva:Thinkstock


Uni on herkkä terveysmittari, 
jota sekä psyykkiset että fyysiset rasittavat tekijät häiritsevät herkästi. 
Unettomuus ilmaantuu helposti stressitekijöiden vaikutuksesta, kuten huolten painaessa. Tämän seurauksena yöuni voi lyhentyä tai pidentyä normaalista.
Huonosti nukutun yön jälkeen väsymys voimistuu, keskittymiskyky huononee, tarkkaavuus heikkenee, huomiokyky kaventuu, muistaminen vaikeutuu ja reaktionopeudet hidastuvat.
Jo viiden vähäunisen yön jälkeen edullisesti rasva-aineenvaihduntaan vaikuttavat geenit alkoivat toimia huonommin.
Univaje vilkastuttaa kilpirauhasen toimintaa, mikä kuluttaa solujen energiaa, mutta samalla heikentää elimistön kykyä pilkkoa sokereita solujen aineenvaihdunnan tarpeisiin.
Myös energiantarve kasvaa univajeen seurauksena, mikä ilmenee nälän tunteen voimistumisena. Nälkä lisää ruokahalua ja univajeisena etenkin halu nauttia runsaasti hiilihydraatteja sisältävää ruokaa voimistuu.

Vinkit parempaan uneen

  1. Arvosta unta. Muista, että uni on todellista laatuaikaa.
  2. Raivaa iltapainotteisuus pois sosiaalisesta lukujärjestyksestä. 
  3. Tee mieleiset asiat aiemmin iltapäivästä tai alkuillan aikana. Muista, että valo ja rasittava liikunta illalla estävät nukahtamasta.
  4. Rauhoita kiire ja rentoudu positiivisten iltarutiinien avulla. 
  5. Mene vuoteeseen vasta silloin, kun olet väsynyt tai unelias. Kirjoita mieltäsi askarruttavat asiat muistiin tai pidä päiväkirjaa. Palaa huoliin vasta seuraavana päivänä nukuttuasi yön yli.
  6. Käytä vuodetta vain nukkumiseen. Älä syö, katso televisiota tai videoita, puhu puhelimessa, surffaile netissä tai työskentele tietokoneella vuoteessa.
  7. Älä nuku päiväunia. Pidä itsesi vireänä päivisin. Venyttele ja liiku taukojen aikana tai käväise ulkona, jos se on mahdollista

Ei kommentteja:

Suomalaisten yli-iso hiilijalanjälki, verrattuna tavoitteeseen                                            Suomalaisen keskimääräinen hiilija...