15 syyskuuta 2024

 Jos haluat laihtua - nuku enemmän

Kunnon yöunien apu painonhallinnassa on tieteellisesti todistettu.

Nuku enemmän, on helpoin ja turvallisin tapa laihtua. 

Yöunien tärkeys painonhallinnassa on nyt tieteellisesti todistettu. 

Tutkijat ovat havainneet ilmiön jo aiemminkin, ja sen vahvistaa myös tänä vuonna JAMA Internal Medicinessä julkaistu tutkimus, jossa tarkasteltiin unen määrän lisäämisen vaikutusta.

Tutkimukseen osallistui 80 ylipainoista 21–40-vuotiasta henkilöä, jotka tavallisesti nukkuivat säännöllisesti alle 6,5 tuntia yössä. Seuranta-aika oli neljä viikkoa.

– Jo reilun tunnin yöunen lisääminen vähensi merkittävästi interventioryhmäläisten energiansaantia ja vähensi heidän painoaan ilman muutoksia ravitsemuksessa tai liikunnassa.

"Alle 7 tunnin yöuni altistaa ylipainolle"

Unilääkärin mukaan unen ja ravitsemuksen välinen yhteys on kiistaton. Monen tunnistama arkinen ilmiö on, että väsyneenä ei jaksa miettiä, mitä suuhunsa pistää, eikä lähteä lenkille – ja syöminen saattaa myös herkemmin muuttua tunneperäiseksi.

– Epidemiologiset ja laboratoriotutkimukset osoittavat alle seitsemän tunnin yöunen olevan merkittävä metabolinen terveysriski, joka altistaa muun muassa ylipainolle ja glukoosiaineenvaihdunnan häiriöille.

Riittämättömällä tai huonolaatuisella unella on yhteys ylipainoon. Jos nukkuu huonosti, nälkä "iskee" voimakkaammin.

Nälän suuruudessa on vaihtelua vuoro­kauden aikana. Jos nukkuu huonosti, nälkä iskee voimakkaammin illan tunteina juuri ennen nukkumaan­menoa. Silloin ihminen valitsee usein tiedosta­mattaan runsaasti hiilihydraattia sisältäviä ruokia, kuten puuroa, leipää, pastaa, riisiä tai perunaa.

Elimistössä myös aineen­vaihdunnalla on oma vuorokausi­rytminsä. Yöllä aineen­vaihdunta on hitaampaa. Kun syöminen tapahtuu liian myöhään, kaloreita tulee liikaa vuorokauden aikaan nähden. Silloin elimistö ei pysty polttamaan kaloreita pois enää yhtä tehokkaasti, joten  elimistö ottaa kalorit talteen rasvakudokseen.

Ei kommentteja:

Suomalaisten yli-iso hiilijalanjälki, verrattuna tavoitteeseen                                            Suomalaisen keskimääräinen hiilija...