09 syyskuuta 2024

  

Mitä vähemmän ja kaukaisempia vanhemmat ovat sukua toisilleen, sitä pitempiä ja kirkasälyisempiä heidän lapsistaan tuoreen tutkimuksen mukaan tulee.

Tutkijat analysoivat yli sadan aiemman tutkimuksen keräämää terveyttä ja perimää käsittelevää tietoa. Näin mukaan saatiin tietoa yli 350 000 henkilöstä.
Tutkijat havaitsivat, että lapset olivat sitä pitempiä mitä enemmän vanhempien perimät poikkesivat toisistaan. Pituuden lisäksi vanhempien erilainen perimä vaikutti myös lasten älykkyyteen. Perimältään erilaisten vanhempien lapsista näytti tulevan muita älykkäämpiä ja he hankkivat myös korkeaa koulutusta, mikäli se oli taloudellisesti mahdollista.

Tutkijat tarkastelivat myös sairauksien periytyvyyttä.
Yllättävää kyllä vanhempien mahdollisimman suuri perimän erilaisuus ei vaikuttanut sairauksien periytyvyyteen oletetulla tavalla. Perinnöllinen taipumus korkeaan verenpaineeseen ja korkeaan kolesteroliin periytyivät lapsille aivan samalla tavalla, olivat vanhemmat perimältään millaisia tahansa toisiinsa verrattuna.
Tähän mennessä on ajateltu, että jos toisilleen melko läheistä sukua olevat henkilöt hankkivat lapsia, perillisten riski tiettyjen sairauksien saamiseen nousee. Näin ei tämän tutkimuksen perusteella kuitenkaan näytä olevan.

Evoluutio näyttää siis olevan sen puolella, että ihmisistä tulee entistä pitempiä ja terävämpiä ajattelultaan, mitä vähemmän vanhemmat ovat sukua toisilleen.

Kansainvälinen tutkimus julkaistiin Nature-lehdessä.

Ei kommentteja:

Suomalaisten yli-iso hiilijalanjälki, verrattuna tavoitteeseen                                            Suomalaisen keskimääräinen hiilija...