25 elokuuta 2023

Pulmien ratkaisu auttaa pitämään aivot virkeinä

Pulmien ratkaisu auttaa pitämään aivot virkeinä varttuneellakin iällä. 

On yli 80-vuotiaita, joiden muisti pelaa hyvin. He palauttavat mieleen nopeasti arkisia yksityiskohtia ja kaukaisia sattumuksia, vuosikymmenienkin takaa. Tutkimuksissa on osoitettu, että heidän muistinsa on 50-vuotiaan tasolla.

Nyt Espanjassa tehty iso tutkimus osoittaa, että he myös liikkuvat ketterämmin kuin ikäisensä. Useimpien ihmisten muisti heikkenee iän myötä, mutta jotkut kuitenkin pysyvät terävinä.

”Onko heillä elimistössään mekanismeja, jotka auttavat pärjäämään paremmin kuin useimmat ikäisensä?"  Garo-Pascual tutkii ikääntymistä Queen Sofia -säätiön Alzheimer -keskuksessa, joka sijaitsee Espanjan Madridissa.

Iso tutkimus yritti vastata tähän. Madridin tutkimukseen osallistui 1 213 henkilöä, jotka olivat 69–86-vuotiaita. Heidän terveytensä oli hyvä. Osallistujat värvättiin vuosien seurantaan vuosina 2011–2014.

Jo aiemmin tutkimuksissa on huomattu, että hyvin muistavien ikääntyneiden aivojen rakenteissa ja elämäntavoissa on eroja. Siis sellaisia, jotka poikkeavat valtavirrasta. Yleensä on seurattu hyvin pientä määrää ihmisiä, eikä seuranta ole kestänyt pitkään.

Tutkimuksessa paljastui 64 hyvämuistista ihmistä. Seurannassa kirjattiin heidän elämäntapoihinsa liittyviä tekijöitä ja osallistujien aivot kuvattiin magneettikuvauslaitteella (MRI). Näin saatiin selville aivojen harmaan aineen tilavuus.

Tietokoneeseen mallinnettiin 89 eri muuttujaa, jotka liittyivät tutkittavien taustaan ja lääketieteeseen. Ne auttoivat tunnistamaan hyvän muistajan ominaisuuksia.

AIVOJEN magneettikuvat osoittivat, että muistajilla oli aivoissaan muita enemmän harmaata ainetta. Se on normaalille aivoille tärkeää kudosta.

Muistajien harmaa aine rapistui seurannan aikana hitaammin kuin iäkkäillä yleensä.

Tietokonemalli todisti myös, että muistajat liikkuvat muita sähäkämmin. Kokeet osoittivat, että muistajilla on parempi liikkuvuus, ketteryys ja tasapaino kuin iäkkäillä yleensä.

”Supermuistajat” pärjäsivät muita paremmin myös esimerkiksi naputtelutestissä, joka mittaa sormien hienoa motoriikkaa.

Muistajien liikunnan määrä ei kuitenkaan poikennut muista.

Aivöjen parempi kunto voi olla se alkuperäinen syy siihen, että hyvin muistavat myös liikkuvat nopeammin. Nuorempana keski-iässä he olivat liikunnallisesti muita aktiivisempia.

Heillä oli todennäköisemmin myös musiikillinen tausta – joko opettajana tai harrastajana – kuin tyypillisillä vanhemmilla aikuisilla. Muistajat olivat iäkkäinä myös itsenäisiä päivän askareissaan, ja he saivat hyviä tuloksia älykkyystesteissä.

Tutkimus ei vastaa suoraan kysymykseen, onko raportissa luetelluilla elintavoilla suora vaikutus hyvään muistamiseen iäkkäänä. Hyvässä muistamisessa voivat auttaa myös geenit. 

21 elokuuta 2023

Liikunnalla 20 vuotta lisää elinikää

 kuntouttava-liikunta

Kahdeksan tapaa pidentää elinaikaa

Suurin vaikutus elinikään on liikunnalla ja tupakoinnilla, kertoo tutkimus.

Kahdeksan terveellistä tapaa ennen kuin täytät 40 vuotta, ja saatat elää yli 20 vuotta pidempään kuin ne ihmiset, jotka eivät noudata kyseisiä elintapoja.

Näin laskevat yhdysvaltalaiset tutkijat yli 700 000 ihmisen aineiston perusteella.

Kahdeksan tavan lista voi kerryttää huomattavasti lisää elinvuosia vielä kuusikymppisenäkin, vaikkei vaikutus olekaan yhtä suuri kuin keski-ikäisillä.

Jos haluat elää pitkään, Kannattaa:

  • liikkua aktiivisesti

  • syödä terveellisesti

  • pysyä erossa tupakasta

  • välttää runsasta juopottelua

  • pysyä erossa opioideista

  • huolehtia riittävästä unesta

  • välttää liiallista stressiä

  • huolehtia sosiaalisista suhteista.


Kaikkein suurin vaikutus elinikään on liikunnalla.

Liikunnan puute ja tupakointi kytkeytyivät noin 30–45 prosenttia suurempaan kuolemanriskiin.

Stressi, kännääminen, huono ruokavalio ja huono uni lisäsivät kukin kuolemanriskiä noin 20 prosenttia. Hyvien ihmissuhteiden puute oli yhteydessä viisi prosenttia kohonneeseen kuolemanriskiin.

”Yllätyimme todella siitä, miten paljon voi saavuttaa yhden, kahden, kolmen tai kaikkien kahdeksan elintapatekijän omaksumisella”, sanoo Yhdysvaltain veteraanihallinnolle lääketieteteellisessä ravitsemustieteilijöiden tiedotteessa.

”Koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa terveellistä elämäntapaa.”

Tutkijat kävivät läpi yli 700 000 Yhdysvaltain asevoimissa palvelleen ihmisen terveystiedot.

Veteraanit olivat 40–99-vuotiaita, ja he vastasivat vuosien 2011–2019 aikana elintapoja kartoittaneeseen kyselyyn. Sen lisäksi tutkijat analysoivat osallistujien terveystietoja.

Tutkimuksen seurantajakson aikana yli 33 000 osallistujaa kuoli.

14 elokuuta 2023

Einsteinin ja Newtonin painovoimateoriat kyseenalaistettiin

 








Tutkija Kyu-Hyun Chae analysoi Gaia-observatiorion ottamia kuvia 650 valovuoden päässä sijaitsevasta kaksoistähdestä.

Eteläkorealainen tähtitieteilijä väittää havainneensa suoria todisteita Einsteinin ja Newtonin painovoimateorioiden hajoamisesta.


Tähtitieteilijän ”uskomaton” löytö uhmaa Einsteinia ja Newtonia !!!

Se kyseenalaistaisi Albert Einsteinin ja Isaac Newtonin teoriat ja perusymmärryksemme maailmankaikkeudesta.

Tähtitieteilijä Kyu-Hyun Chae Sejongin yliopistosta tutki kaksoistähtiä, jotka kiertävät yhteistä painopistettä samalla radalla. Tähtien kiertoradat poikkesivat Newtonin painovoimalaista ja Einsteinin yleisestä suhteellisuusteoriasta. Sen sijaan modifioitu newtonilainen dynamiikka (MOND), 1980-luvulla ensi kertaa esitelty teoria, voisi selittää tähtien liikkeet.

– Ensimmäinen reaktioni oli, että se oli uskomatonta. Tuntui kuin olisin nähnyt unta. Se näytti niin epätodelliselta, koska tulokseni eivät vastanneet mitään aiempia tuloksia, Chae sanoo sähköpostitse.

Chaen havainnot viittaavat siihen, että kun kaksoistähtien painovoimakiihtyvyydet putoavat alle nanometriin sekunnissa, ne alkavat liikkua tavoilla, jotka ovat enemmän linjassa MOND-teorian kuin Einsteinin ja Newtonin vakiomallien kanssa.

– Poikkeama on suoraa näyttöä painovoiman vakiomallin hajoamisesta heikossa kiihtyvyydessä, Chae kirjoittaa tutkimuksessaan.

Uusi havainto haastaa Albert Einsteinin yleisen suhteellisuusteorian olettamuksia ja Chaen tutkimus kyseenalaistaa muun muassa pimeän aineen olemassaolon. Pimeä aine tyypillisesti perustelee Einsteinin ja Newtonin painovoimateorioiden epäsäännöllisyydet.

– Tämä ei välttämättä sulje pois mahdollisuutta, että uusia hiukkasia, kuten steriilejä neutriinoja, ei löydettäisi. Mutta on selvää, että pimeää ainetta ei tarvita niin paljon kuin yleinen suhteellisuusteoria vaatii.

– Vieläkin yllättävämpää on, että painovoimapoikkeaman trendi ja suuruus täsmäävät MOND-teorian ennusteiden kanssa, Chae kirjoittaa.

Chae odottaa, että hänen tuloksensa vahvistetaan, minkä jälkeen tutkimusta jalostettaisiin laajemmilla lisätutkimuksilla. 

Löydös voi tutkijoiden mukaan johtaa uuteen fysiikan vallankumoukseen !!!

– Jos tämä poikkeama vahvistetaan ja varsinkin jos se todella täsmää MOND-teorian ennusteiden kanssa, sillä on valtavia vaikutuksia astrofysiikkaan, kosmologiaan ja perusfysiikkaan yleisesti, teoreettinen fyysikko Mordehai Milgrom Israelin Weizmanin tiedeinstituutista sanoo.

Juuri Milgrom esitteli ensimmäisenä MOND-teorian vuonna 1983. Teoria perustuu siihen, että Newtonin painovoimalakia ei ole pystytty vahvistamaan hyvin pienissä painovoimakentissä. MOND toimii mahdollisena selityksenä pimeän aineen ongelmaan.

07 elokuuta 2023

Miesten e-pilleri pian totta...?

Miesten e-pillerin kehittämisessä on otettu harppaus kohti hormonitonta pilleriä, joka salpaa siittiöiden liikkuvuuden.

Yhdysvaltain terveysviraston rahoittamassa tutkimuksessa on nyt löydetty solupolku, joka estää siittiöitä uimasta.

Valmistetta ei ole toistaiseksi testattu ihmisillä. Mikäli tulokset ovat lupaavia, ja tuote saadaan markkinoille, on se varsin helppokäyttöinen: Pilleri otetaan tunti ennen yhdyntää, ja sen voi ottaa niin usein kuin tarvitsee. Se ei kuitenkaan suojaa sukupuolitaudeilta.

Toisin kuin naisille suunnatut ehkäisypillerit, kyseinen valmiste ei sisällä hormoneja. Tutkijoiden mukaan se ei myöskään alenna testosteronitasoja.

Aiemmat yritykset miesten ehkäisypillerin kehittämisessä ovat kariutuneet muun muassa siihen, että pillerit ovat esimerkiksi vaikuttaneet miehen myöhempään hedelmällisyyteen tai seksihaluihin.

Ehkäisypilleriä on toistaiseksi testattu ainoastaan eläimillä.

Eläinkokeissa on ilmennyt, että hiirien siittiöt pysyvät ”tainnutettuina” ainakin muutaman tunnin ajan. Vuorokauden sisällä valmisteen vaikutus näyttää hälvenneen kokonaan, ja hiirien siittiöt liikkuivat tavalliseen tapaan.

Seuraavaksi tutkijoiden on tarkoitus testata valmistetta kaneilla.

Tutkijat ovat testanneet valmisteen vaikutusta myös ihmisen spermaan. BBC:n mukaan tulokset vastaavat eläinkokeiden tuloksia. Tämä luo tutkijoihin uskoa siitä, että ihmiskokeet ovat mahdollisia.


 Kandee välillä Egobuustautua  Sisäiset puheet itselle ovat joko latistavia tai kannustavia.   Kannustavan sisäisen   puheen   kautta  pysty...