07 elokuuta, 2023

Miesten e-pilleri pian totta...?

Miesten e-pillerin kehittämisessä on otettu harppaus kohti hormonitonta pilleriä, joka salpaa siittiöiden liikkuvuuden.

Yhdysvaltain terveysviraston rahoittamassa tutkimuksessa on nyt löydetty solupolku, joka estää siittiöitä uimasta.

Valmistetta ei ole toistaiseksi testattu ihmisillä. Mikäli tulokset ovat lupaavia, ja tuote saadaan markkinoille, on se varsin helppokäyttöinen: Pilleri otetaan tunti ennen yhdyntää, ja sen voi ottaa niin usein kuin tarvitsee. Se ei kuitenkaan suojaa sukupuolitaudeilta.

Toisin kuin naisille suunnatut ehkäisypillerit, kyseinen valmiste ei sisällä hormoneja. Tutkijoiden mukaan se ei myöskään alenna testosteronitasoja.

Aiemmat yritykset miesten ehkäisypillerin kehittämisessä ovat kariutuneet muun muassa siihen, että pillerit ovat esimerkiksi vaikuttaneet miehen myöhempään hedelmällisyyteen tai seksihaluihin.

Ehkäisypilleriä on toistaiseksi testattu ainoastaan eläimillä.

Eläinkokeissa on ilmennyt, että hiirien siittiöt pysyvät ”tainnutettuina” ainakin muutaman tunnin ajan. Vuorokauden sisällä valmisteen vaikutus näyttää hälvenneen kokonaan, ja hiirien siittiöt liikkuivat tavalliseen tapaan.

Seuraavaksi tutkijoiden on tarkoitus testata valmistetta kaneilla.

Tutkijat ovat testanneet valmisteen vaikutusta myös ihmisen spermaan. BBC:n mukaan tulokset vastaavat eläinkokeiden tuloksia. Tämä luo tutkijoihin uskoa siitä, että ihmiskokeet ovat mahdollisia.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti