27 heinäkuuta, 2023


Vuonna 2021  AMOC:n virtaus on tutkimusten mukaan heikentynyt. Se on heikoimmillaan 1 600 vuoteen. Aiemmissa tutkimuksissa AMOC:n romahtamiselle ei ole annettu näin tarkkaa aikahaarukkaa.

– Olemme erittäin luottavaisia, että tämä on vankka tulos, totesi Peter Ditlevsen, Kööpenhaminan yliopiston ilmastofysiikan professori ja yksi tutkimusraportin kirjoittajista. Hän arvioi, että todennäköisin ajankohta AMOC:n romahtamiselle on vuosien 2039 ja 2070 välillä. Ja Se on todella pelottavaa.             

Jos Golfvirta lakkaisi toimimasta, sillä olisi katastrofaalisia vaikutuksia ilmastoon ympäri maailmaa. Sen myötä esimerkiksi lämpötilat laskisivat Euroopassa ja merenpinta nousisi vaikuttaen osiin Eurooppaa ja Yhdysvaltoja.

Suomessa lämpötila voisi laskea jopa 10–15 astetta. Suomessa ilmasto olisi myös mantereisempi, mikä tarkoittaisi kylmempiä talvia ja kuivempia ja kuumempia kesiä.

Golfvirran romahtaminen tarkoittaisi kylmempiä talvia. 

Golfvirran merkittävällä hidastumisella olisi todella laajoja vaikutuksia laajoilla alueillaSyynä virtauksen heikkenemiseen on pidetty ilmastonmuutosta, sillä teoreettiset meri- ja ilmastomallit ovat osoittaneet, että kun ilmasto lämpenee, Golfvirta heikkenee. Yleinen harhaluulo on ajatella, että Golfvirran hiipuminen jotenkin kumoaisi ilmaston lämpenemisen vaikutukset.

Vaikka Golfvirran hiipuminen viilentääkin esimerkiksi Eurooppaa ja ilmastonmuutos lämmittää sitä, nämä kaksi prosessia eivät ”hyödytä” toisiaan. Molemmat aiheuttavat omat ongelmansa.

Tutkimuksen tuloksissa vaaditaankin nopeita ja tehokkaita toimenpiteitä maapallon saastumisen vähentämiseksi, lämpötilan alentamiseksi ja arktisen alueen sulamisen hidastamiseksi.

– Tämän tutkimuksen pääpointti on, että meillä ei ole paljon aikaa tehdä tätä. Ja panokset  kasvoivat, totesi Peter de Menocal, Woods Holen merentutkimuslaitoksen puheenjohtaja CNN:lle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti