Helsingin Meilahdessa hoidetaan pian syöpäpotilaita maailman edistyneimmällä sädehoitotekniikalla. 

Pian Meilahteen saapuu 22-metrinen neutronikiihdytin.
- Kiihdyttimellä tuotettu neutronikenttä kohdistetaan potilaan kasvaimeen.
Potilaalle on aikaisemmin annettu booria sisältävää lääkeainetta, joka kertyy kasvaimeen. Boori-10 -isotoopilla on voimakas taipumus ”kaapata” neutroneita, jonka seurauksena booriydin halkeaa kahteen osaan. Tämän reaktion tuloksena syntyvä säteily on hyvin lyhytkantaista ja pysyy yksittäisen solun sisällä.
Ainutlaatuinen menetelmä
Uusi hoitolaite on täysin ainutlaatuinen muihin hoitoihin verrattuna, sillä se saa kohdistettua säteilyn juuri oikeaan paikkaan eli kasvaimeen säästäen potilaan tervettä kudosta.
- Siinä yhdistyy säteilykentän kohdistus teknisin keinoin ja myös boorilääkkeen biologisesti tapahtuva kohdistus. Kaappausreaktiossa syntyvä säteily kohdistuu lyhyen kantamansa vuoksi suureksi osaksi yksittäisen solun sisälle.
Syövän hoitaminen neutronikiihdytysmenetelmällä vaikutta hyvin lupaavalta. Samalla menetelmällä on saatu hyviä tuloksia jo 2000-luvun alussa muun muassa uusiutuneiden pään ja kaulan alueen kasvaimien hoidossa.
- Uusi projekti käynnistyy tutkimuksellisena ja jatkaa aikaisemman projektin tietopohjaa hyödyntäen. Uusiakin sovelluskohteitakin tulee varmasti.
Tuoreen tutkimuksen mukaan Suomi on kärjessä syövän hoidossa. Syöpään sairastuu jossain elämänsä vaiheessa joka kolmas suomalainen. Heistä lähes kaksi kolmesta paranee.