21 elokuuta 2017

Hevoset ja koirat tunnistavat ihmisen tunteeet

Hevonen pystyy aistimaan ihmisen kasvoista onko tämä hyvällä vai huonolla tuulella.
Uusi tutkimus paljastaa ensimmäistä kertaa, että hevoset pystyvät tunnistamaan ihmisen tunnetilan kasvoista.

Hevonen pystyy aistimaan ihmisen kasvoista onko tämä hyvällä vai huonolla tuulella. Jos näytät vihaiselle, hevonen kääntää sinulle päänsä ja katsoo sinua vasemmalla silmällään. Hevosen sydämen lyöntitiheys myös nousee.

Sussexin yliopiston tutkijat huomasivat, että hevoset pystyvät tunnistamaan vihaisen ihmisen jopa valokuvista.
He tekivät kaksi isoa värikuvaa, toisessa mies hymyili ja toisessa irvisti häijysti.
Kuvia näytettiin 28 hevoselle viidessä eri tallissa. Hevoset pystyivät erottamaan valokuvien tunnetilat.
-On mielenkiintoista, että hevoset osaavat tulkita toisen lajin tunteita. Tämä oli ensimmäinen kerta kun tämä on pystytty osoittamaan, kertoo Sussexin yliopiston tutkija Amy Smith Biology Letters-lehden haastattelussa.


-Reaktiot vihaisiin ilmeisiin olivat erityisen vahvoja. Ne käänsivät päätään niin, että näkivät vihaisen naaman vasemmalla silmällään, sanoo Smith.

Myös koirat katsovat vihaista ihmistä usein vasemmalla silmällään.
Tämän on päätelty johtuvan siitä, että koira käsittelee asiaa aivojensa oikealla puoliskolla, johon informaatio vasemmasta silmästä menee. Aivojen oikea puolisko hoitaa pelottavat ja uhkaavat tilanteet.
-Hevosen kyky tunnistaa ihmisten tunnetilat voi johtua perimästä, hevoset ovat eläneet niin kauan ihmisten kanssa. On myös mahdollista, että yksittäinen hevonen oppii tulkitsemaan ihmisten ilmeet omiin kokemuksiinsa perustuen.

Ei kommentteja:

Suomalaisten yli-iso hiilijalanjälki, verrattuna tavoitteeseen                                            Suomalaisen keskimääräinen hiilija...