24 elokuuta 2017

Sodankäynnin kolmas vallankumous

Yhdysvaltain miehittämätön Predator-lentokone on aseteknologian uusinta aaltoa.

         Yhdysvaltain miehittämätön Predator-lentokone on aseteknologian uusinta aaltoa. 

Yhteensä 116 tekoälyn asiantuntijaa on lähettänyt Yhdistyneiden kansakuntien tavanomaisia aseita koskevalle yleissopimukselle avoimen kirjeen, jossa he vaativat tappajarobottien ja muiden tekoälyyn perustuvien aseiden välitöntä sääntelyä.
Allekirjoittajien mielestä ne muodostavat selkeän vaaran.
Huolensa ilmaisee muun muassa Teslan Elon Musk. Hän on muutenkin profiloitunut tekoälyvaaroista varoittajana  ja sanoo sitä ihmiskunnan suurimmaksi uhaksi.
Hän uskoo, että sen vaarat ovat Pohjois-Koreaakin merkittävämmät.

YK:lle lähetetyssä kirjeessä muistutetaan, että monet yritykset kehittävät tekoälyyn ja robotiikkaan keskittyviä teknologioita. Niillä voidaan kehittää myös itsenäiseen toimintaan pystyviä aseita.
”Tappavista autonomisista aseista uhkaa tulla sodankäynnin kolmas vallankumous.”

YK on juuri perustanut hallitusten välisen asiantuntijaryhmän, joka käsittelee ja tutkii tekoälyn merkitystä nykyaikaiselle aseistukselle. Allekirjoittajat kannustavat YK:ta toimimaan asiassa päättäväisesti ja selkeästi ja kehottavat ”pyrkimään tehokkaasti löytämään keinoja torjua asekilpailu näissä aseissa, suojella siviilejä niiden väärinkäytöltä ja välttää aseiden epävakautta aiheuttavia vaikutuksia”.

Allekirjoittajat eivät luonnollisestikaan vastusta tekoälyn kehittämistä.
Mukana on väkeä 26 maasta ja he kaikki työskentelevät tekoälyn parissa. 

Ei kommentteja:

Suomalaisten yli-iso hiilijalanjälki, verrattuna tavoitteeseen                                            Suomalaisen keskimääräinen hiilija...