Hidastelu on tietokoneenkäyttäjien pahin ärsytyksen aiheista

Moni Windows 10:n neuvoista toimii myös vanhemmilla käyttöjärjestelmillä.


Suorituskykyä saa optimoitua yksinkertaisilla ja helpoilla tempuilla, joiden vaikutus on parhaimmillaan todella merkittävä.
Tivi listasi Computer Worldin inspiroimana hyödyllisiä kikkoja, joilla
Windows 10 -käyttöjärjestelmästä karistetaan karstat pois.

1. Vaihda virrankäyttöasetuksia
Jos olet kytkenyt Windowsissa virransäästösuunnitelman päälle, se hidastaa tietokoneen suorituskykyä. Vaihda asetuksista "Paras suoritusteho" tai "Tasapainotettu", niin kone saa lisää tehomehua toimintaansa. Tämä tietysti kasvattaa tietokoneen sähkönkulutusta. Löydät asetukset täältä:
Asetukset > Järjestelmä > Virta ja lepotila> Virran lisäasetukset > Luo virrankäyttösuunnitelma
2. Estä turhia ohjelmia käynnistymästä automaattisesti, kun Windows 10 käynnistyy
Yksi tyypillinen syy Windowsin hyytymiselle on lukuisat sovellukset, jotka käynnistyvät automaattisesti joka kerta, kun Windowsin käynnistää. Suurinta osaa näistä sovelluksista ei päivittäisessä käytössä tarvitse, ja ne voi huoletta kytkeä pois päältä.
Käynnistä Tehtävienhallinta painamalla pohjaan Ctrl + Shift + Esc. Jos se avautuu pienessä ikkunassa, sen vasemmasta alanurkasta löytyy Lisätietoja, jota klikkaamalla avautuu täysi näkymä.
Valitse ylälaidasta Käynnistys-välilehti. Tämä näyttää kaikki ne ohjelmat jotka starttaavat Windowsin käynnistämisen yhteydessä. Jos listassa näkyy sovelluksia joita ei Windowsin käytössä jatkuvasti tarvitse, estä niitä käynnistymästä automaattisesti painamalla sovelluksen nimeä oikealla hiirennapilla ja valitsemalla Poista käytöstä.
Tämä ei poista itse ohjelmaa tai estä sen toimintaa täysin. Se ainoastaan estää sovellusta käynnistymästä omin avuin. Ne voi siis tarvittaessa käynnistää myös jälkikäteen. Tällä tavalla ei siis saa tietokonettaan rikki.
3. Kytke tarpeettomat visuaaliset kikkailut pois päältä
Windows 10 näkee paljon vaivaa sen eteen, että se näyttäisi katsojan silmään mahdollisimman kauniilta. Käyttönopeuden kannalta nämä efektit ovat kuitenkin pelkästään hidasteita, ja etenkin vanhemmilla koneilla niiden tuoma taakka on melkoinen.
Varjostukset, animaatiot ja muut visuaaliset vinkeydet voi kytkeä pois Suorituskykyasetuksista. Saat ne esiin käynnistämällä Asetukset ja kirjoittamalla hakukenttään ”Säädä Windowsin”, jolloin se tarjoaa vaihtoehdoksi ”Säädä Windowsin ulkoasua ja suorituskykyä”.
Tämä avaa Suoritukykyasetukset-valikon, josta voi ruksia miten paljon haluaa Windowsin käyttävän resursseja silmäkarkin luomiseen.

Paras suorituskyky painottaa nimensämukaisesti suorituskykyä eli kytkee kaikki herkut pois päältä. Jos kuitenkin haluaa jättää edes jotain kaunista efektiä jäljelle, voi kytkeä käsin ne eniten suoritustehoa vaativat kilkkeet pois. Ne ovat seuraavat: animoi ikkunoiden pienentäminen ja suurentaminen, animoi ikkunoiden sisällä olevat ohjausobjektit ja elementit, häivytä valikkokohteet valinnan jälkeen, näytä valikkojen avaamisefektit, näytä työkaluvihjeiden avaamisefektit, näytä varjot ikkunoiden alla ja tehtäväpalkin animaatiot