30 tammikuuta 2017

Uhkakuva: Aikaa myöten ihmisistä tulee idiootteja

Opiskelua ei enää tarvita, joten ihmiskunta tyhmenee.


Nykymaailmassa ei tarvita enää älyä, joten älykkäät karsiutuvat luonnonvalinnassa.


Geenitekniikkaan ja -tutkimukseen keskittyvä islantilaisyritys deCODE väittää, että ihmiskunnan keskimääräinen älykkyysosamäärä laskee vääjäämättä. Lasku ei ole kovin jyrkkä, vain noin 0,4 pistettä vuosikymmenessä, mutta lasku kuitenkin. Vuosisatojen ja -tuhansien myötä meistä siis tulee idiootteja.

DeCODE perustaa väitteensä 129 808 islantilaisen tietokantaan, jota on kerätty vuosien 1910 ja 1990 välillä. Tutkijat etsivät muutoksia sellaisessa geenivariantissa, joka kertoo osin halusta opiskella ja kouluttautua. Siinä havaittiin lievää laskua.

Tutkijoiden mukaan älyä ei enää tarvita ihmiskunnan hengissä pitämiseen.

Islantilaistilasto kertoo, että korkeakoulutetut ihmiset saavat keskimääräistä vähemmän lapsia. Luonnonvalinta siis tavallaan poistaa koulutusgeenin geenipoolista, joten älykkyyttä alentavat mutaatiot yleistyvät.
Tutkimus on esitelty arvostetussa Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) -tiedejulkaisussa.

Samalla tutkimusta johtava deCODEN toimitusjohtaja Kari Stefansson kuitenkin painottaa, että koko ajan kohentunut koulutustaso voi hävittää nämä hienovaraiset geneettiset muutokset. Keskimääräinen älykkyysosamäärä nimittäin nousi vuosien 1932 ja 1978 välillä 14 pistettä.
Myös päinvastaisia tutkimustuloksia on esitetty. Esimerkiksi Yhdysvalloissa julkaistiin vuonna 2014 tutkimus, jonka mukaan korkeakoulutetuille naisille syntyy vähemmän lapsia kuin esimerkiksi heille, jotka eivät ole suorittaneet ylioppilastutkintoa. Mutta jatkotutkinnon suorittaneilla naisilla puolestaan on enemmän lapsia kuin heillä, joiden koulutus on jäänyt perusasteelle. Erikoista oli se, että vähiten lapsia oli niillä naisilla, jotka olivat jättäneet collegen kesken.
Silti ei ole täysin selvää, että geenit olisivat se ohjaava tekijä, joka vähentää koulutettujen naisten lasten määrää. Esimerkiksi Oxfordin yliopiston tutkija Melinda Mills on todennut, että vaikka geenit voivat vaikuttaa lasten määrään, se ei todennäköisesti ole merkittävin vaikuttava tekijä. Koulutuksen lisäksi siihen vaikuttavat pitkälti sosiaaliset ja ympäristölliset tekijät. Ne voivat jopa ohittaa geneettisen vaikutuksen.
Cambridgessa sijaitsevan Euroopan bioinformatiikan instituutin johtaja Ewan Birney sanoo The Guardianin haastattelussa, että useimmat tutkijat ovat yhtä mieltä siitä, että syytä ihmiskunnan tyhmentymiseen pitää hakea kulttuuristamme ja tavastamme elää. Hän myös painottaa, etteivät geenit yksin määritä yksilön kykyä oppia uutta.
”En voi korostaa tätä tarpeeksi”, Birney sanoo.

24 tammikuuta 2017

Norjalainen tutkimus yhden yön suhteista



Naiset ovat miehiä taipuvaisempia katumaan satunnaisia seksisuhteita. Naisista katuvia oli tutkimuksen mukaan 35 prosenttia ja miehistä 20 prosenttia.
Naisten ja miesten näkemys poikkeaa myös sen suhteen, kaduttaako eteen tulleen mahdollisuuden menettäminen. Hyvin harva nainen (4 prosenttia) katui sitä, että sanoi ei yhden yön suhteelle. Miehistä taas kolmasosa toivoi, että olisi sanonut kyllä. Naisista 80 prosenttia oli tyytyväinen sanottuaan ei ja miehistä ei-vastauksen takana seisoi 43 prosenttia.
Tuore tutkimus koostuu 263 norjalaiselle aikuiselle tehdyn kyselyn tuloksista, mutta ne ovat samansuuntaiset kuin aiemmin Yhdysvalloissa tehdyssä tutkimuksessa. Maiden väliset mahdolliset erot olivat yksi tutkijoiden mielenkiinnon kohteista, sillä Norjaa pidetään seksuaalisesti liberaalimpana ja maallisempana maana.

Miksi naiset katuvat enemmän?
Norjalaistutkimuksen mukaan naisilla on miehiä suurempi taipumus olla huolissaan esimerkiksi raskaudesta, sukupuolitaudeista ja huonosta maineesta. Tutkijat huomauttavat, että naisilla on yleisestikin ottaen taipumus olla enemmän huolissaan, kun taas miehillä on taipumus olla impulsiivisempia ja ottaa enemmän riskejä.

Tämä ei kuitenkaan vielä tyydyttänyt tutkijoita riittävänä vastauksena. He spekuloivat, että katumus voi johtua evoluutiosta johtuvista eroista miesten ja naisten välillä. Eli vanhasta tutusta näkemyksestä, että miehet on biologisesti ohjelmoitu tuottamaan mahdollisimman paljon jälkikasvua, ja että naiset taas eivät voi saada kuin rajallisen määrän lapsia, mikä saa heidät painottamaan kumppaneiden laatua määrän sijaan.
Biologiset tarpeet eivät nykypäivänä ole yhtä tärkeitä kuin vuosisatoja sitten. Silti se, että tämä malli oli yhä voimissaan verrattain tasa-arvoisessa maassa, on tutkijoiden mielestä osoitus siitä, että evoluutiobiologialla on yhä voimakas vaikutus.
Psykologian professori Leif Edward Ottesen Kennair huomauttaa, että tuloksia voi miettiä myös toiselta kantilta: suuri osa naisista ei katunut yhden yön suhteita, kun taas moni mies katui.

Merkitystä on vain sillä, kuinka on itse kokenut seksin harrastamisen, eikä sillä, mitä yhteiskunnan tai jonkin tutkimuksen mukaan pitäisi kokea.

Tutkimuksen tulokset julkaistiin Evolutionary Psychology -lehdessä.


19 tammikuuta 2017

Harhaluuloja flunssasta – ja pari neuvoa

Flunssa tarttuu herkästi.

Flunssa tarttuu herkästi.
Kuume ja flunssavirukset leviävät eri tavoin kuin useimmat meistä luulevat.
On taas se aika vuodesta, jolloin kaiken maailman flunssat ja influenssat jylläävät. Kavahdamme tilannetta, jossa kanssaihminen niistää ja pärskii ja yritämme kaikin mahdollisin keinoin välttää tartuntaa.
Teemme se kuitenkin luultavasti väärin tai ainakin tavalla, josta ei ole tuon taivaallista hyötyä, väittävät tutkijat.


Perinteinen viisaus sanoo, että tartuntatautien estämiseksi tulisi pestä kädet mahdollisimman usein ja mieluusti vielä antibakteerisella saippualla. Yskiessä kannattaa myös peittää suu.
Nämä molemmat neuvot ovat yhä voimissaan, mutta moni muu konsti ei flunssan leviämistä estä.

1. Virus leviää puheesta, huutamisesta tai jopa hengityksen kautta.

Jos flunssaa on liikkeellä, ei kannata kavahtaa vain lähellä olevan ihmisen yskimistä, sillä pelkkä hengitys vapauttaa pieniä partikkeleita, jotka voivat sisältää flunssaviruksia. Ja valitettavasti nämä hiukkaset ovat jopa pienempiä kuin ihmisen verisolut, joten ne uppavat elimistöömme todella helposti.
Vuonna 2013 suoritetussa tutkimuksessa todettiin, että nämä pienenpienet pisarat sisältävät tosiasiassa noin 8,8 kertaa enemmän flunssaviruksia kuin ne suuret pisarat, jotka voimme nähdä, kun joku vaikkapa aivastaa.
Tuoreen tutkimuksen mukaan huutaminen levittää näitä viruksia 50 kertaa tehokkaammin kuin normaali puhe.

2. Leikkausmaskit eivät suojaa.

Saattaa tulla yllätyksenä, että täällä länsimaissakin jo usein nähdyt leikkausmaskit eivät suojaa käyttäjää, mutta ne voivat suojata kanssaihmisiä. Naamiot nimittäin pysäyttävät suurimman osan niistä hiukkasista, joita käyttäjä uloshengittää.
Maski ei ole kuitenkaan niin tiivis, että se suojaisi käyttäjää ilmassa leijuvilta pienenpieniltä viruksilta.

3. Et todennäköisesti sairastu puristaessasi sairastuneen kättä.

Käsien pesu niin usein kuin se järkevästi on mahdollista, on oikeasti järkevää, sillä se tappaa rino- ja rotoviruksia. Ne molemmat aiheuttavat nuhakuumetta. Mutta kun kyse on influenssasta, neuvosta ei ole mitään apua.
Kaikki tutkimukset nimittäin kertovat, että influenssa tarttuu vain, jos viruksen saa ylähengitysteihin nenän tai suun kautta. Käsien kautta sen leviäminen on epätodennäköistä.
Tämä tarkoittaa myös sitä, että fyysinen kosketus sairaan ihmisen kanssa ei luultavasti riitä levittämään flunssaa tai ainakaan influenssaa. Flunssaista ihmistä voi jopa halata, eikä tauti siitä luultavasti tartu. Silloin kannattaa kuitenkin pidättää hengitystä.
Vaarallisin tapa on hangata poskea ja sitten koskettaa suuta tai silmää.

4. Tauti leviää esineistä, joita sairastunut kosketti.

Virukset voivat elää elottomissa esineissä jopa 72 tuntia.
Huomionarvoista on myös se, että virukset elävät kauemmin ruostumattoman teräksen kaltaisilla kovilla pinnoilla. Sohvasta tai lapsen pehmolelusta tautia on vaikeampi saada. Tällaista tartuntaa voi yrittää välttää käyttämällä käsineitä.
Vaikka virukset elävät kauemmin kovilla pinnoilla, lohdullista on se, että niistä se on helpompi poistaa kuin vaikkapa lasten nallekarhuista.

5. Unohda C-vitamiinilisät.

Jos C-vitamiini on terveellistä, vielä enemmän vitamiinia on vielä terveellisempää. Näinhän me ajattelemme ja uskomme. Ihmiset, jotka saavat muutenkin jo tarpeeksi C-vitamiinia, eivät tarvitse lisäannosta, sillä siitä ei ole mitään hyötyä flunssan torjunnassa.
Sen sijaan kohtuullinen päivittäinen monivitamiinien ja muiden lisäravinteiden nauttiminen tuo monentyyppisiä terveyshyötyjä. Vesiliukoisen C-vitamiinin jättiannos ei sen sijaan auta mitään.
Auringonhattu-uutteita ja muista rohdosvalmisteita lääkärit vertaavat usein plaseboon. Ne ovat lähinnä uskon asia.
Yhdysvalloissa tällaisten valmisteiden myyjiä on haastettu oikeuteen harhaanjohtavasta markki-noinnista.
Kaikkein varmin keino välttää sairastuminen on karttaa sairaita ihmisiä. Erityisesti kannattaa - jos mahdollista -  välttää lapsia, sillä he ovat lääkäreiden mukaan todellisia taudin pesiä.

6. Universaali influenssarokote on pian täällä.

Aiemmin tänä vuonna tutkijat ilmoittivat, että he ovat jo pitkällä sellaisen rokotteen luomisessa, joka kattaa 95 prosenttia Yhdysvaltain influenssakannoista. Toinen rokote kattaisi 88 prosenttia maailmanlaajuisista viruskannoista.


18 tammikuuta 2017

Aivoja tutkii yli miljoona tiedemiestä/ -naista

Kuvahaun tulos haulle cyborgs



Kuvahaun tulos haulle alien



Ennustava kommentti:

Jos ja kun joskus tutkijat onnistuvat aikaansaamaan
kolmannen aivolohkon, kuten ystävälläni alien Maxilla
päälaella on, niin se koordinoi ja käskyttää vasenta ja
oikeaa aivolohkoa siten, että nykyinen noin 10% aivokapasiteettimme käyttöaste nousee lähelle 100%.

Se tarkoittaa sitä, että nykyihminen (homo sapiens)
joutuu väistymään uuden uljaan "ihmisrodun" tieltä.

12 tammikuuta 2017

Umpilisäke onkin tarpeellinen ja hyödyllinen


Kuvahaun tulos haulle umpilisäkeTuore tutkimus tukee ajatusta siitä, että umpilisäkkeellä on tärkeä rooli suoliston hyvän bakteerikannan ylläpidossa.

  • Tutkijat tarkastelivat eri nisäkäslajien evoluutiota ja sitä, kuinka se on vaikuttanut umpilisäkkeeseen.
  • Umpilisäkkeen kehityttyä se harvoin poistui lajin kehityslinjasta.


Umpilisäke ei välttämättä olekaan hyödytön jäänne evoluutiosta, vaan tärkeä "turvakoti" hyville suolistobakteereille.

Tuore tutkimus nimittäin havaitsi, että nisäkkäiden, joilla on umpilisäke, umpisuolessa on muita huomattavampi määrä imukudosta, joka muun muassa saattaa avittaa hyvän bakteerikannan ylläpitämisessä.
Umpisuoli ei myöskään ole kehittynyt erillisenä elimenään, vaan osana laajempaa kokonaisuutta, jonka se muodostaa yhdessä umpisuolen kanssa.

Midwestern Universityn tutkijat tarkastelivat 533 eri nisäkäslajin umpilisäkkeiden evoluutiota ja havaitsivat, että niille reilulle 30:lle, joille lisäke oli kehittynyt, se oli liki aina tullut jäädäkseen.
Se, että umpilisäke ei lajihaaraan kerran ilmaannuttuaan kadonnut, viittaa yliopiston tiedotteen mukaan siihen, että sillä on jonkinlainen tehtävä.
Tarkasteltuaan ekologisia tekijöitä kuten ympäristöä, lajin sosiaalisuutta ja sen elinoloja tutkijat päätyivät hylkäämään useita aiempien tutkimusten päätelmiä siitä, että umpilisäke olisi sidoksissa esimerkiksi lajien ruokavalioon.

Umpilisäke on jaksanut arveluttaa tutkijoita aina Charles Darwinista alkaen.
Darwin piti elintä surkastuneena umpisuolen jämänä ja hyödyttömänä evoluution jäänteenä.

02 tammikuuta 2017

The First Space Flower - in ISS !


 First Flower Grown in Space Station's Veggie Facility      
Expedition 46 Commander Scott Kelly shared photographs of a blooming zinnia flower in the Veggie plant growth system aboard the International Space Station.

Kelly wrote, "Yes, there are other life forms in space! #SpaceFlower #YearInSpace"  

 Kandee välillä Egobuustautua  Sisäiset puheet itselle ovat joko latistavia tai kannustavia.   Kannustavan sisäisen   puheen   kautta  pysty...