24 tammikuuta 2017

Norjalainen tutkimus yhden yön suhteista



Naiset ovat miehiä taipuvaisempia katumaan satunnaisia seksisuhteita. Naisista katuvia oli tutkimuksen mukaan 35 prosenttia ja miehistä 20 prosenttia.
Naisten ja miesten näkemys poikkeaa myös sen suhteen, kaduttaako eteen tulleen mahdollisuuden menettäminen. Hyvin harva nainen (4 prosenttia) katui sitä, että sanoi ei yhden yön suhteelle. Miehistä taas kolmasosa toivoi, että olisi sanonut kyllä. Naisista 80 prosenttia oli tyytyväinen sanottuaan ei ja miehistä ei-vastauksen takana seisoi 43 prosenttia.
Tuore tutkimus koostuu 263 norjalaiselle aikuiselle tehdyn kyselyn tuloksista, mutta ne ovat samansuuntaiset kuin aiemmin Yhdysvalloissa tehdyssä tutkimuksessa. Maiden väliset mahdolliset erot olivat yksi tutkijoiden mielenkiinnon kohteista, sillä Norjaa pidetään seksuaalisesti liberaalimpana ja maallisempana maana.

Miksi naiset katuvat enemmän?
Norjalaistutkimuksen mukaan naisilla on miehiä suurempi taipumus olla huolissaan esimerkiksi raskaudesta, sukupuolitaudeista ja huonosta maineesta. Tutkijat huomauttavat, että naisilla on yleisestikin ottaen taipumus olla enemmän huolissaan, kun taas miehillä on taipumus olla impulsiivisempia ja ottaa enemmän riskejä.

Tämä ei kuitenkaan vielä tyydyttänyt tutkijoita riittävänä vastauksena. He spekuloivat, että katumus voi johtua evoluutiosta johtuvista eroista miesten ja naisten välillä. Eli vanhasta tutusta näkemyksestä, että miehet on biologisesti ohjelmoitu tuottamaan mahdollisimman paljon jälkikasvua, ja että naiset taas eivät voi saada kuin rajallisen määrän lapsia, mikä saa heidät painottamaan kumppaneiden laatua määrän sijaan.
Biologiset tarpeet eivät nykypäivänä ole yhtä tärkeitä kuin vuosisatoja sitten. Silti se, että tämä malli oli yhä voimissaan verrattain tasa-arvoisessa maassa, on tutkijoiden mielestä osoitus siitä, että evoluutiobiologialla on yhä voimakas vaikutus.
Psykologian professori Leif Edward Ottesen Kennair huomauttaa, että tuloksia voi miettiä myös toiselta kantilta: suuri osa naisista ei katunut yhden yön suhteita, kun taas moni mies katui.

Merkitystä on vain sillä, kuinka on itse kokenut seksin harrastamisen, eikä sillä, mitä yhteiskunnan tai jonkin tutkimuksen mukaan pitäisi kokea.

Tutkimuksen tulokset julkaistiin Evolutionary Psychology -lehdessä.


Ei kommentteja:

Suomalaisten yli-iso hiilijalanjälki, verrattuna tavoitteeseen                                            Suomalaisen keskimääräinen hiilija...