19 tammikuuta 2017

Harhaluuloja flunssasta – ja pari neuvoa

Flunssa tarttuu herkästi.

Flunssa tarttuu herkästi.
Kuume ja flunssavirukset leviävät eri tavoin kuin useimmat meistä luulevat.
On taas se aika vuodesta, jolloin kaiken maailman flunssat ja influenssat jylläävät. Kavahdamme tilannetta, jossa kanssaihminen niistää ja pärskii ja yritämme kaikin mahdollisin keinoin välttää tartuntaa.
Teemme se kuitenkin luultavasti väärin tai ainakin tavalla, josta ei ole tuon taivaallista hyötyä, väittävät tutkijat.


Perinteinen viisaus sanoo, että tartuntatautien estämiseksi tulisi pestä kädet mahdollisimman usein ja mieluusti vielä antibakteerisella saippualla. Yskiessä kannattaa myös peittää suu.
Nämä molemmat neuvot ovat yhä voimissaan, mutta moni muu konsti ei flunssan leviämistä estä.

1. Virus leviää puheesta, huutamisesta tai jopa hengityksen kautta.

Jos flunssaa on liikkeellä, ei kannata kavahtaa vain lähellä olevan ihmisen yskimistä, sillä pelkkä hengitys vapauttaa pieniä partikkeleita, jotka voivat sisältää flunssaviruksia. Ja valitettavasti nämä hiukkaset ovat jopa pienempiä kuin ihmisen verisolut, joten ne uppavat elimistöömme todella helposti.
Vuonna 2013 suoritetussa tutkimuksessa todettiin, että nämä pienenpienet pisarat sisältävät tosiasiassa noin 8,8 kertaa enemmän flunssaviruksia kuin ne suuret pisarat, jotka voimme nähdä, kun joku vaikkapa aivastaa.
Tuoreen tutkimuksen mukaan huutaminen levittää näitä viruksia 50 kertaa tehokkaammin kuin normaali puhe.

2. Leikkausmaskit eivät suojaa.

Saattaa tulla yllätyksenä, että täällä länsimaissakin jo usein nähdyt leikkausmaskit eivät suojaa käyttäjää, mutta ne voivat suojata kanssaihmisiä. Naamiot nimittäin pysäyttävät suurimman osan niistä hiukkasista, joita käyttäjä uloshengittää.
Maski ei ole kuitenkaan niin tiivis, että se suojaisi käyttäjää ilmassa leijuvilta pienenpieniltä viruksilta.

3. Et todennäköisesti sairastu puristaessasi sairastuneen kättä.

Käsien pesu niin usein kuin se järkevästi on mahdollista, on oikeasti järkevää, sillä se tappaa rino- ja rotoviruksia. Ne molemmat aiheuttavat nuhakuumetta. Mutta kun kyse on influenssasta, neuvosta ei ole mitään apua.
Kaikki tutkimukset nimittäin kertovat, että influenssa tarttuu vain, jos viruksen saa ylähengitysteihin nenän tai suun kautta. Käsien kautta sen leviäminen on epätodennäköistä.
Tämä tarkoittaa myös sitä, että fyysinen kosketus sairaan ihmisen kanssa ei luultavasti riitä levittämään flunssaa tai ainakaan influenssaa. Flunssaista ihmistä voi jopa halata, eikä tauti siitä luultavasti tartu. Silloin kannattaa kuitenkin pidättää hengitystä.
Vaarallisin tapa on hangata poskea ja sitten koskettaa suuta tai silmää.

4. Tauti leviää esineistä, joita sairastunut kosketti.

Virukset voivat elää elottomissa esineissä jopa 72 tuntia.
Huomionarvoista on myös se, että virukset elävät kauemmin ruostumattoman teräksen kaltaisilla kovilla pinnoilla. Sohvasta tai lapsen pehmolelusta tautia on vaikeampi saada. Tällaista tartuntaa voi yrittää välttää käyttämällä käsineitä.
Vaikka virukset elävät kauemmin kovilla pinnoilla, lohdullista on se, että niistä se on helpompi poistaa kuin vaikkapa lasten nallekarhuista.

5. Unohda C-vitamiinilisät.

Jos C-vitamiini on terveellistä, vielä enemmän vitamiinia on vielä terveellisempää. Näinhän me ajattelemme ja uskomme. Ihmiset, jotka saavat muutenkin jo tarpeeksi C-vitamiinia, eivät tarvitse lisäannosta, sillä siitä ei ole mitään hyötyä flunssan torjunnassa.
Sen sijaan kohtuullinen päivittäinen monivitamiinien ja muiden lisäravinteiden nauttiminen tuo monentyyppisiä terveyshyötyjä. Vesiliukoisen C-vitamiinin jättiannos ei sen sijaan auta mitään.
Auringonhattu-uutteita ja muista rohdosvalmisteita lääkärit vertaavat usein plaseboon. Ne ovat lähinnä uskon asia.
Yhdysvalloissa tällaisten valmisteiden myyjiä on haastettu oikeuteen harhaanjohtavasta markki-noinnista.
Kaikkein varmin keino välttää sairastuminen on karttaa sairaita ihmisiä. Erityisesti kannattaa - jos mahdollista -  välttää lapsia, sillä he ovat lääkäreiden mukaan todellisia taudin pesiä.

6. Universaali influenssarokote on pian täällä.

Aiemmin tänä vuonna tutkijat ilmoittivat, että he ovat jo pitkällä sellaisen rokotteen luomisessa, joka kattaa 95 prosenttia Yhdysvaltain influenssakannoista. Toinen rokote kattaisi 88 prosenttia maailmanlaajuisista viruskannoista.


Ei kommentteja:

Suomalaisten yli-iso hiilijalanjälki, verrattuna tavoitteeseen                                            Suomalaisen keskimääräinen hiilija...