12 tammikuuta 2017

Umpilisäke onkin tarpeellinen ja hyödyllinen


Kuvahaun tulos haulle umpilisäkeTuore tutkimus tukee ajatusta siitä, että umpilisäkkeellä on tärkeä rooli suoliston hyvän bakteerikannan ylläpidossa.

  • Tutkijat tarkastelivat eri nisäkäslajien evoluutiota ja sitä, kuinka se on vaikuttanut umpilisäkkeeseen.
  • Umpilisäkkeen kehityttyä se harvoin poistui lajin kehityslinjasta.


Umpilisäke ei välttämättä olekaan hyödytön jäänne evoluutiosta, vaan tärkeä "turvakoti" hyville suolistobakteereille.

Tuore tutkimus nimittäin havaitsi, että nisäkkäiden, joilla on umpilisäke, umpisuolessa on muita huomattavampi määrä imukudosta, joka muun muassa saattaa avittaa hyvän bakteerikannan ylläpitämisessä.
Umpisuoli ei myöskään ole kehittynyt erillisenä elimenään, vaan osana laajempaa kokonaisuutta, jonka se muodostaa yhdessä umpisuolen kanssa.

Midwestern Universityn tutkijat tarkastelivat 533 eri nisäkäslajin umpilisäkkeiden evoluutiota ja havaitsivat, että niille reilulle 30:lle, joille lisäke oli kehittynyt, se oli liki aina tullut jäädäkseen.
Se, että umpilisäke ei lajihaaraan kerran ilmaannuttuaan kadonnut, viittaa yliopiston tiedotteen mukaan siihen, että sillä on jonkinlainen tehtävä.
Tarkasteltuaan ekologisia tekijöitä kuten ympäristöä, lajin sosiaalisuutta ja sen elinoloja tutkijat päätyivät hylkäämään useita aiempien tutkimusten päätelmiä siitä, että umpilisäke olisi sidoksissa esimerkiksi lajien ruokavalioon.

Umpilisäke on jaksanut arveluttaa tutkijoita aina Charles Darwinista alkaen.
Darwin piti elintä surkastuneena umpisuolen jämänä ja hyödyttömänä evoluution jäänteenä.

Ei kommentteja:

Suomalaisten yli-iso hiilijalanjälki, verrattuna tavoitteeseen                                            Suomalaisen keskimääräinen hiilija...