03 kesäkuuta 2016

Tutkimus: Tutankhamonin kuuluisan tikarin terä ei ole tältä planeetalta

Kuvahaun tulos haulle tutankhamon

                                              







AdvertisementAdvertisement
Uuden tutkimuksen mukaan Tutankhamonin haudasta löydetyn tikarin terä on valmistettu yllättävästä materiaalista.
Faarao Tutankhamonin hauta löydettiin vuonna 1922
Se on parhaiten säilynyt hauta Egyptin Kuninkaidenlaaksossa.
Arkeologi Howard Carter löysi kolme vuotta haudan löytymisen jälkeen haudasta tikarin, jonka terä on rautaa ja kahva ja tuppi kultaa. Tikari löytyi Tutankhamonin muumiosta. Se oli kääritty oikean reiden ympärille.

Tutkijat ovat tehneet Italian Milanon yliopiston materiaalitieteiden professorin Daniela Comellin johdolla tikarista erikoisen havainnon. Terän rauta on tutkijoiden mukaan peräisin meteoriitista. Tutkimustulokset julkaistiin meteori- ja planeettatieteitä käsittelevässä julkaisussa.
Asiasta uutisoi muun muassa CBC News.

Tutkimuksissa kävi ilmi, että terässä on 10 prosenttia nikkeliä ja 0,6 prosenttia kobolttia.
Tutkimus toteutettiin läpivalaisutekniikalla, joka tunnistaa erilaiset elementit röntgensäteilyn värivaihteluista. Tutkijat vertailivat terän koostumusta 11 metalliseen meteoriittiin ja he näkivät niissä erittäin suuria yhtäläisyyksiä.
            

Tutkijat kertovat, että tikarin tuppea koristavat liljakuviot toisella puolella ja höyhenkuviot toisella puolella. Tupessa on myös shakaalin pää. Tikari on peräisin 1300-luvulta ennen ajanlaskumme alkua. Tuolloin rautatyöt olivat erittäin harvinaisia.

– Rautatöiden ongelma liittyi sen korkeaan sulamispisteeseen (1538 celsiusta). Sen vuoksi muinaisaikojen sepät eivät pystyneet lämmittämään malmia tarpeeksi erotellakseen raudan, eikä pystynyt takomaan raudasta aseita, Comelli kirjoitti CBC Newsille.

Tutkijoiden mukaan muinaisaikoina rautameteoriittia pidettiin kultaakin arvokkaampana. Tutankhamonin tikarin arveltiin olleen rautameteoriittia, mutta se sai vasta nyt vahvistuksen. Tutkijoiden mukaan se on muotoiltu vasaroimalla.

Ei kommentteja:

Suomalaisten yli-iso hiilijalanjälki, verrattuna tavoitteeseen                                            Suomalaisen keskimääräinen hiilija...