08 kesäkuuta 2016

Hurja väite Stephen Hawkingilta:



Tunnetun fyysikon ja kosmologin Stephen Hawkingin mukaan mustat aukot eivät nielaisekaan kaikkea, vaan sinne joutuva aine saattaa päätyä mustasta aukosta toiseen universumiin.


Jos katoaa mustaan aukkoon, voiko sieltä palata?
Jos kysytään Stephen Hawkingilta, niin vastaus on kyllä.

Hawkingin ja hänen kollegoidensa kirjoitus julkaistiin viime viikolla Physical Rewiew Letters -julkaisussa.

Aiemmin on oletettu, että musta aukko nielaisee kaiken sinne joutuvan, niin ihmiset, autot, kerrostalot kuin tähdetkin. Hawkingin ja tämän kollegoiden kirjoitus kuitenkin paljastaa, että näin ei ole.
- Ne eivät ole niin iänkaikkisia vankiloita kuin on aiemmin oletettu, Hawking sanoi kuuluisalla puhesyntetisaattorillaan jo viime vuonna.
- Jos olet jumissa mustassa aukossa, älä anna periksi. Sieltä on tie ulos.

Tuo tie ulos ei ole kuitenkaan sinne, mistä ihmiset ovat mustaan aukkoon joutuneet, maailman tunnetuin tutkija lisäsi. Kadonneet palaavat jonnekin muualle - jopa toiseen universumiin.

Hawking esitteli näkemyksensä toiseen universumiin vievistä mustista aukoista jo viime vuonna. Nyt julkaistu kirjoitus antaa kuitenkin perusteluja sille, miten Hawkingin näkemys käytännössä toteutuu.
Samalla se valaisee informaatioparadoksiksi kutsuttua ongelmaa, joka yksinkertaistettuna tarkoittaa kysymystä siitä, miten on mahdollista, että samalla, kun musta aukko hävittää informaatiota, se myös säilyttää sitä.


Hawkingin kirjoitus antaa myös lisävaloa neljä vuosikymmentä kestäneelle keskustelulle siitä, onko mustilla aukoilla niin sanottuja hiuksia vai ei: Hawkingin ja muiden tutkijoiden mukaan on.
Itse asiassa hiukset ovat koko teorian ydinasia.
Hawkingin ja kumppaneiden mukaan teoria kaljuista mustista aukoista ei pidä paikkaansa. Todellisuudessa mustissa aukoissa on "pehmeitä hiuksia", joita tosin nykytekniikalla ei vielä voida havaita.
Hawkingin teorian mukaan mustiin aukkoihin katoavat hiukkaset jäävät todellisuudessa "unohduksiin" näihin karvoihin.
Mustiin aukkoihin kadonneen informaation palaamista tutkimusryhmä vertaa poltettuun tietosanakirjaan, jossa tietoja ei ole tuhottu, mutta niitä voi olla teknisesti haastava palauttaa.
Vaikka tutkijoiden mukaan informaatioparadoksin ratkaiseminen on vielä kaukana, tutkimus on edistysaskel vuosikymmeniä erityisesti Hawkingia kiinnostaneen mysteerin ratkaisemiseksi.

Lähteet: New York Times, Indenpendent ja Daily Mail
      


Ei kommentteja:

Suomalaisten yli-iso hiilijalanjälki, verrattuna tavoitteeseen                                            Suomalaisen keskimääräinen hiilija...