28 kesäkuuta 2016

Puolittaako Superbakteeri ihmiskunnan? Tulevat tappamaan enemmän kuin syöpä!

Kuvahaun tulos haulle super bacteria

Suomessakin terveysviranomaiset ovat huolissaan antibiooteille vastustuskykyisten superbakteerien leviämisestä.

Superbakteerit ovat vastustuskykyisiä kaikille tunnetuille antibiooteille. Pahimmillaan ollaan palaamassa aikaan, jolloin ei ollut antibiootteja ja tulehduksia ei voida hoitaa.
Enterobakteereihin kuuluva bakteeri on tunnettu jo pitkään.
Uusin uhka nousi muutamia päiviä sitten esiin Yhdysvalloissa. Virtsatieinfektion vuoksi hoitoon hakeutuneelta naiselta löydettiin tutkimuksissa niin sanottu superbakteeri.
Professori Jaana Vuopio Turun yliopiston biolääketieteen laitokselta sanoo haastattelussa, että
viime syksynä superbakteereja löytyi monesta Euroopan maasta ja Kiinasta.
– Superbakteerit ovat usein suoliston bakteereja. Häätöhoito on vaikeaa ja infektiot hankalia hoitaa.

Professori Vuopio sanoo, että kaikki superbakteerit ja niiden leviäminen ei liity ihmisiin.
– Taudit tulevat myös eläimillä käytettävistä antibiooteista.
Maailman terveysjärjestö WHO on ennustanut, että vuoteen 2050 mennessä jopa 10 miljoonaa ihmistä voi menehtyä superbakteerien antiresistenssiin.
Vuopio peräänkuuluttaa kansainvälistä yhteistyötä ratkaisujen löytämiseksi.
– Meillä on vielä paljon tehtävissä asioiden ratkaisemiseksi. Mutta jos emme saa bakteerien kehitystä katkeamaan, tulevaisuus voi hyvinkin olla WHO:n ennusteen kaltainen.
Suomesta on löydetty suolistobakteereja, jotka ovat vastustuskykyisiä tavallisesti hoidossa käytetyille antibiooteille.


  

22 kesäkuuta 2016

Atacaman autiomaan jättiläinen Chilessä

Kuvahaun tulos haulle atacama desert


Kuvahaun tulos haulle atacama desert

Oikea käsikin nousee esille hiljalleen ...


 
   The Atacama Desert in Chile rises to quite a peculiar sight, multiplying by Condé Nast Traveler.Man is alongside the left hand quite negligible in size.Man is alongside the left hand quite negligible in size. 

 It is La Mano del Desierto, Desert hand, 12-meter-high concrete sculpture.

A huge hand rose in the middle of dry sand over 25 years ago. Copper mines in receipt of income from Antofagasta city commissioned the sculpture and asked include sculptor Mario Irarrazabal to create something in the middle of the desert of emptiness. He carried out an enormous hand of the sculpture, which was erected in the desert about an hour's distance from Antofagasta.around the sculpture is not much more than sand and low hills.
Therefore, the hand is a confusing sight when it detects passing near the Pan American Motorway. The surrounding area is not found in any other tourists interesting as a large observatory, operating in connection with which the hotel was also seen in James Bond film Quantum of Solace.

The left hand in a desert place attracts a large number of engines pedestrians to stop and capture the surreal vision of snapshots. But isolation because of the place also attracts vandalism factors, and the sculpture's sides are often painted with graffiti.

Today, it is cleaned twice a year, largely by volunteers. 

08 kesäkuuta 2016

Hurja väite Stephen Hawkingilta:



Tunnetun fyysikon ja kosmologin Stephen Hawkingin mukaan mustat aukot eivät nielaisekaan kaikkea, vaan sinne joutuva aine saattaa päätyä mustasta aukosta toiseen universumiin.


Jos katoaa mustaan aukkoon, voiko sieltä palata?
Jos kysytään Stephen Hawkingilta, niin vastaus on kyllä.

Hawkingin ja hänen kollegoidensa kirjoitus julkaistiin viime viikolla Physical Rewiew Letters -julkaisussa.

Aiemmin on oletettu, että musta aukko nielaisee kaiken sinne joutuvan, niin ihmiset, autot, kerrostalot kuin tähdetkin. Hawkingin ja tämän kollegoiden kirjoitus kuitenkin paljastaa, että näin ei ole.
- Ne eivät ole niin iänkaikkisia vankiloita kuin on aiemmin oletettu, Hawking sanoi kuuluisalla puhesyntetisaattorillaan jo viime vuonna.
- Jos olet jumissa mustassa aukossa, älä anna periksi. Sieltä on tie ulos.

Tuo tie ulos ei ole kuitenkaan sinne, mistä ihmiset ovat mustaan aukkoon joutuneet, maailman tunnetuin tutkija lisäsi. Kadonneet palaavat jonnekin muualle - jopa toiseen universumiin.

Hawking esitteli näkemyksensä toiseen universumiin vievistä mustista aukoista jo viime vuonna. Nyt julkaistu kirjoitus antaa kuitenkin perusteluja sille, miten Hawkingin näkemys käytännössä toteutuu.
Samalla se valaisee informaatioparadoksiksi kutsuttua ongelmaa, joka yksinkertaistettuna tarkoittaa kysymystä siitä, miten on mahdollista, että samalla, kun musta aukko hävittää informaatiota, se myös säilyttää sitä.


Hawkingin kirjoitus antaa myös lisävaloa neljä vuosikymmentä kestäneelle keskustelulle siitä, onko mustilla aukoilla niin sanottuja hiuksia vai ei: Hawkingin ja muiden tutkijoiden mukaan on.
Itse asiassa hiukset ovat koko teorian ydinasia.
Hawkingin ja kumppaneiden mukaan teoria kaljuista mustista aukoista ei pidä paikkaansa. Todellisuudessa mustissa aukoissa on "pehmeitä hiuksia", joita tosin nykytekniikalla ei vielä voida havaita.
Hawkingin teorian mukaan mustiin aukkoihin katoavat hiukkaset jäävät todellisuudessa "unohduksiin" näihin karvoihin.
Mustiin aukkoihin kadonneen informaation palaamista tutkimusryhmä vertaa poltettuun tietosanakirjaan, jossa tietoja ei ole tuhottu, mutta niitä voi olla teknisesti haastava palauttaa.
Vaikka tutkijoiden mukaan informaatioparadoksin ratkaiseminen on vielä kaukana, tutkimus on edistysaskel vuosikymmeniä erityisesti Hawkingia kiinnostaneen mysteerin ratkaisemiseksi.

Lähteet: New York Times, Indenpendent ja Daily Mail
      


03 kesäkuuta 2016

Tutkimus: Tutankhamonin kuuluisan tikarin terä ei ole tältä planeetalta

Kuvahaun tulos haulle tutankhamon

                                              







AdvertisementAdvertisement
Uuden tutkimuksen mukaan Tutankhamonin haudasta löydetyn tikarin terä on valmistettu yllättävästä materiaalista.
Faarao Tutankhamonin hauta löydettiin vuonna 1922
Se on parhaiten säilynyt hauta Egyptin Kuninkaidenlaaksossa.
Arkeologi Howard Carter löysi kolme vuotta haudan löytymisen jälkeen haudasta tikarin, jonka terä on rautaa ja kahva ja tuppi kultaa. Tikari löytyi Tutankhamonin muumiosta. Se oli kääritty oikean reiden ympärille.

Tutkijat ovat tehneet Italian Milanon yliopiston materiaalitieteiden professorin Daniela Comellin johdolla tikarista erikoisen havainnon. Terän rauta on tutkijoiden mukaan peräisin meteoriitista. Tutkimustulokset julkaistiin meteori- ja planeettatieteitä käsittelevässä julkaisussa.
Asiasta uutisoi muun muassa CBC News.

Tutkimuksissa kävi ilmi, että terässä on 10 prosenttia nikkeliä ja 0,6 prosenttia kobolttia.
Tutkimus toteutettiin läpivalaisutekniikalla, joka tunnistaa erilaiset elementit röntgensäteilyn värivaihteluista. Tutkijat vertailivat terän koostumusta 11 metalliseen meteoriittiin ja he näkivät niissä erittäin suuria yhtäläisyyksiä.
            

Tutkijat kertovat, että tikarin tuppea koristavat liljakuviot toisella puolella ja höyhenkuviot toisella puolella. Tupessa on myös shakaalin pää. Tikari on peräisin 1300-luvulta ennen ajanlaskumme alkua. Tuolloin rautatyöt olivat erittäin harvinaisia.

– Rautatöiden ongelma liittyi sen korkeaan sulamispisteeseen (1538 celsiusta). Sen vuoksi muinaisaikojen sepät eivät pystyneet lämmittämään malmia tarpeeksi erotellakseen raudan, eikä pystynyt takomaan raudasta aseita, Comelli kirjoitti CBC Newsille.

Tutkijoiden mukaan muinaisaikoina rautameteoriittia pidettiin kultaakin arvokkaampana. Tutankhamonin tikarin arveltiin olleen rautameteoriittia, mutta se sai vasta nyt vahvistuksen. Tutkijoiden mukaan se on muotoiltu vasaroimalla.

01 kesäkuuta 2016

Oho - 1 v. vauvan luovuus voidaan mitata


Kuvahaun tulos haulle 1 vuotias 
Yksivuotiaidenkin luovuudessa on jo niin suuria eroja, että uuden testin avulla sitä voidaan mitata.

Joukko brittipsykologeja on ilmoittanut kehittäneensä testin, jolla voidaan mitata yksivuotiaiden luovuutta.



Amerikkalainen älykkyyden tutkija J. P. Guilford kehitti aikoinaan moniulotteisen älykkyyden mallin, jossa erotettiin konvergentti ja divergentti ajattelu.

Konvergentti ajattelu on tavanomaisten ratkaisujen löytämistä, kun taas divergentti ajattelu on uutta luovaa.
Juuri tätä divergenttiä ajattelua yksivuotiailla uusi testi mittaa. Tutkijat esittelevät työtään Child Development -lehdessä.

Tutkijat tutkivat 29 pienokaista, jotka leikkivät vapaasti erityisellä, tätä tutkimusta varten kehitetyllä palikkalaatikolla. Testissä oli mukana omituisiksikin laskettavia esineitä.
Leikit videoitiin. Tutkijat laskivat myöhemmin, kuinka monta yksilöllistä, omintakeista, muista poikkeavaa puuhaa kukin lapsi keksi tehdä esineiden kanssa. Mitä enemmän tällaisia leikinosia löydettiin, sitä korkeammaksi kohosivat lapsen divergentin ajattelun pisteet.


Testiin kuului myös osuus, johon vanhemmatkin osallistuivat.
Jompi kumpi vanhemmista sai eteensä aikuisille soveltuvan divergenttiä ajattelua mittaavan testin. Vanhempien ja pienokaisten divergentin ajattelun pisteissä havaittiin korrelointia.
Divergentti, luova ajattelu siis voi ainakin osin olla periytyvää tai lapset oppivat jo varhain luovaa ajattelua vanhemmiltaan.

Toisaalta tutkijat herättivät myös kysymyksen siitä, että asia voikin olla myös toisinpäin. Luovat lapset voivat saada vanhempienkin uinuvan luovan ajattelun puhkeamaan kukkaan.

 Kandee välillä Egobuustautua  Sisäiset puheet itselle ovat joko latistavia tai kannustavia.   Kannustavan sisäisen   puheen   kautta  pysty...