04 huhtikuuta 2016

Juoksuta vesi kylmäksi, ainakin aamuisin!

Juoksuta vettä ennen kuin juot.



- Vettä ottava voi ja hänen pitää juoksuttaa vesi kylmäksi aina ennen kuin juo tai käyttää sitä ruuanlaitossa. Se on tärkeää etenkin aamulla, kun vesi on seissyt yön yli putkistossa, sanoo  kehittämispäällikkö Tuija Kaunisto.
Kaunisto työskentelee Satakunnan ammattikorkeakoulun yhteydessä toimivassa Vesi-Instituutti Wanderissa, jossa selvitetään parhaillaan muun muassa PEX-muoviputkien vaikutusta veden kemialliseen laatuun.
Kemikaalit liukenevat helpommin lämpimään kuin kylmään veteen. Siksi vesijohtovettä kannattaa juoksuttaa niin kauan, että putkistossa ollut lämmin vesi on juossut viemäristä alas.
Kauniston mukaan juomavesi ja ruuanlaitossa käytettävä vesi kannattaa laskea kylmäksi myös sellaisissa taloissa, joissa on kupariputket.




Suomessa vesiputkina käytettyjä kupariputkia on vaihdettu helposti asennettaviin ja edullisiin muovisiin putkiin tällä vuosituhannella. Arvion mukaan noin puolet uusista vesiputkista on muovisia.
Kaikkia putkista veteen liukenevia aineita ja niiden turvallisia pitoisuuksia ei tunneta. Muoviputkien valmistuksessa käytettävien kemikaalien laatu ja pitoisuudet ovat valmistajan tuotesalaisuus. On mahdollista, että viallisista putkista voi irrota jopa syöpää aiheuttavia aiheita



        Suomen vesihuoltoverkossa muhii aikapommi...!

Talousveden venttiili vesilaitoksen lähtöpäässä. Sakka on mangaania, rautaa ja kalkkia.
Talousveden venttiili vesilaitoksen lähtöpäässä.
Vesilaitokset huoltavat putkiaan vain käyttäjien valitusten perusteella.
Siis silloin kun putkissa muhiva töhnä ja mönjä
on värjännyt veden ruskeaksi.

Pahimmillaan ei uskalleta enää edes koskea vesiverkkoon, kun pelätään, että kaikki sakat lähtevät liikkeelle.



Vesijohdon korjaustöitä.
  Vesijohdon puhdistustyö


.

Ei kommentteja:

Suomalaisten yli-iso hiilijalanjälki, verrattuna tavoitteeseen                                            Suomalaisen keskimääräinen hiilija...