Rukiissa on enemmän kuitua kuin muissa kotimaisissa viljoissa, Täysjyväruistuotteet, kuten täysjyvätuotteet ylipäätään, ovat myös hyvä raudan, folaatin ja magnesiumin lähde.

Kuitu suojaa monilta sairauksilta

Runsas kuidunsaanti suojaa tyypin 2 diabetekselta, paksu- ja peräsuolensyövältä ja joiltain muiltakin syöviltä kuten rintasyövältä, Se auttaa myös pienentämään sydän- ja verisuonitautien riskiä.

Runsaskuituinen ruokavalio myös rikastuttaa suoliston mikrobistoa. Tutkimuksissa on saatu viitteitä siitä, että suoliston mikrobisto voi vaikuttaa muun muassa maksan terveyteen ja mielenterveyteen.

Välttämätöntä folaattia

Muun muassa punasolujen muodostamiseen ja aivojen aineenvaihduntaan välttämätöntä folaattia voi saada kaalikasvien, vihreiden lehtikasvisten, soijatuotteiden, hedelmien ja marjojen lisäksi täysjyväviljatuotteista.

Moni suomalainen saa ravinnosta liian vähän folaattia. FinRavinto-tutkimuksen mukaan 95 prosenttia naisista ja 79 prosenttia miehistä saa sitä suosituksia vähemmän.

Riittävä folaatin saanti on yhdistetty muun muassa Alzheimerin taudin ja suolistosyövän pienentyneeseen riskiin ja yleisesti parempaan aivojen terveyteen.

Rauta tukee jaksamista

Raudanpuutos voi aiheuttaa monenlaisia oireita, joista yksi yleinen on väsymys.

Kun raudanpuute on jo kehittynyt, ruokavalio ei riitä korjaamaan ehtyneitä rautavarastoja. Oikein syömällä voi kuitenkin ehkäistä raudanpuutteen kehittymistä.

Täysjyväviljat ovat hyvä raudanlähde. Kun raudan kanssa nautitaan samanaikaisesti C-vitamiinia sisältäviä ruoka-aineita, raudan imeytyminen tehostuu. Tämä onnistuu esimerkiksi laittamalla ruisleivän päälle vaikkapa paprikaa.

Ruis ei sovi kaikille

Vaikka täysjyvärukiilla onkin monia terveysvaikutuksia, ruistuotteet eivät sovi kaikille. Ruis sisältää fruktraania, joka on FODMAP-hiilihydraatti,

Tämä tarkoittaa sitä, että ruistuotteet voivat aiheuttaa vatsaoireita ärtyvän suolen oireyhtymästä kärsiville. Ruis ei myöskään sovi keliaakikoille, koska se sisältää gluteenia.

Suomalaiset äänestivät: 

Maamme kansallisruoka on Ruisleipä

Kovin haastaja äänestyksessä oli karjalanpaisti. Muiden ruokafinalistien saamat äänimäärät jäivät kauas kärkikaksikosta.

Suomalaiset päättivät syksyllä 2016 järjestetyllä äänestyksellä, että 100-vuotiaan Suomen kansallisruoka on ruisleipä. Äänestyksen eri vaiheisiin osallistui yhteensä lähes 50 000 suomalaista.

Äänestyksen ensimmäisessä vaiheessa kesällä  noin 10 000 suomalaista ehdotti yli tuhatta ruokaa kansallisruokafinalisteiksi.

Ruoka-alan asiantuntijoista koottu raati valitsi suosituimmista ehdotuksista 12 kotimaista ruokalajia Suomen kansallisruoaksi.

Finalistit olivat graavi kala, hernekeitto, kalakeitto, karjalanpaisti, karjalanpiirakka, paistetut kalat perunoilla, maksalaatikko, mustikkapiirakka, mämmi, pitsa, ruisleipä ja viili.

Raadin tehtävänä oli pitää huoli siitä, että kilpailun finalistit edustavat monipuolisesti suomalaista ruokakulttuuria tarinoiltaan, raaka-aineiltaan ja valmistustavoiltaan. 

Kansallisruoka valittiin syksyllä finalistien joukosta toisella äänestyksellä, johon tuli noin 40 000 ääntä. Ruisleipä sai 9 783 ääntä. Kovin haastaja karjalanpaisti jäi kakkoseksi 9 375 äänellä.

Must  kommentoida: 

Tutkimuksesta puuttuu meitziboin leipoma leipä, jossa on kolmen kombojauhot: kauraa, vehnää ja ruista. Ideana se, ettei vain yhtä, vaan kaikille sopiva kombinaatio. Kolmasosa kutakin ja tottakai - kaikki täysjyväluomua. Ahmaisen aina uunituoreita pari kuumana. ( OLISI VOITTANUT )