16 maaliskuuta 2022

Suomalaiskeksintö mullistaa neurologisten sairauksien hoitoa:

 aivot leikataan ultraäänen avulla ilman, että kalloa täytyy avata.Aivoihin kohdennetaan kypärän kautta ultraääniaaltoja, jotka polttavat aivoista pienen alueen.

Aivoihin kohdennetaan kypärän kautta ultraääniaaltoja, jotka polttavat aivoista pienen alueen.

Tavalliselta vaikuttavan magneettikuvauslaitteen sisään on lisätty kypärämäinen osa. Kun potilas asettuu laitteeseen, hänen aivoihinsa kohdennetaan kypärän kautta ultraääniaaltoja. Ne polttavat pienen ja äärimmäisen tarkasti valitun osasen aivoista. Näin voidaan helpottaa esimerkiksi potilaan elämää rajoittavaa vapinaa. Kyseessä on aivoleikkaus, jossa kalloa ei jouduta avaamaan eikä ihoon tarvitse tehdä pientäkään viiltoa.

Uusi hoitolaitteisto on nimeltään aivojen suurienergiainen kohdennettu ultraääni, lyhemmin neuro-hifu.

Turun yliopistollinen keskussairaala ottaa laitteen käyttöön tänä keväänä ensimmäisenä pohjoismaisena yliopistosairaalana.

”Näillä näkymin voimme hoitaa ensimmäiset potilaat toukokuussa”, kertoo Tyksin neurokirurgian erikoislääkäri, dosentti Janek Frantzén.

Laitteistolla voi hoitaa niin sanottua essentiaalista vapinaa, Parkinsonin tautia ja vaikea-asteista neuropaattista kipua. Ensimmäisinä jonossa ovat potilaat, jotka kärsivät essentiaalisesta vapinasta. Tässä perinnöllisessä liikehäiriösairaudessa esimerkiksi syömisestä, kirjoittamisesta tai puhelimen käytöstä voi tulla ylivoimaista. 

Essentiaalinen vapina on noin joka viidennen yli 65-v. vanhuksen vaiva.

Ei kommentteja:

Suomalaisten yli-iso hiilijalanjälki, verrattuna tavoitteeseen                                            Suomalaisen keskimääräinen hiilija...