29 syyskuuta 2018

Muovin syöjä - Ideonella sakaiensis -bakteeri

         Tutkijat löysivät muovia syövän bakteerin


Tutkijat löysivät muovia syövän bakteerin
Muovi voi olla kuin mikä tahansa biologisesti hajoava materiaali, kun se joutuu kosketukseen tietynlaisen bakteerikannan kanssa, väittävät japanilaistutkijat.

Tutkijat havaitsivat, että Ideonella sakaiensis -nimiset bakteerit voivat käyttää polyeteenitereftalaattia tärkeimpänä energian lähteenään. Polyeteenitereftalaatti tunnetaan paremmin lyhenteellä PET, ja sitä käytetään yleisesti muun muassa polyesterissä, muovipulloissa ja ruoka-astioissa.


Tutkijat löysivät bakteereja osakalaisesta kierrätyslaitoksesta.
Tutkimuksen julkaisi arvovaltainen Science.

Bakteereilta kuluu noin kuusi viikkoa hajottaa PET-pullo.
”Toivomme, että tämä bakteeri voisi tuoda ratkaisun luontoon haaskatun muovin aiheuttamiin vakaviin ongelmiin”, sanoo tutkija Kohei Oda. 

Tulokset ovat vasta alustavia, joten aihe vaatii lisätutkimusta.
Kaikki tutkijat eivät myöskään usko tuloksiin. Esimerkiksi valtameritutkija Christopher Reddy arvelee, ettei mikrobien varaan rakentuva ympäristön puhdistaminen toimi. 
Reddy ei ollut mukana nyt julkaistussa tutkimuksessa.

Tutkimus toteutettiin valvotussa laboratorioympäristössä, jossa PET oli bakteerien ainoa ruokavaihtoehto, ja Reddy arveleekin, että luonnossa bakteereilla on enemmän ruokavaihtoehtoja.
”Emme voi hallita niiden ruokailutottumuksia.”
Kukaan ei myöskään usko, että mikrobit voisivat ratkaista koko muoviongelman. Ne voivat vain lievittää sitä maalla, mutta tuskin merissä.

Maailmassa tuotetaan joka vuosi 311 miljoonaa tonnia muovia.

Ei kommentteja:

Suomalaisten yli-iso hiilijalanjälki, verrattuna tavoitteeseen                                            Suomalaisen keskimääräinen hiilija...