19 helmikuuta 2018

sipsien syömistä on ylivaikea lopettaa


Kuvahaun tulos haulle sipsitSuolan salakavalasta vaikutuksesta   
on saatu uutta tutkimustietoa.


Suolaa on vaikea vastustaa. Australialaistutkimus antaa viitteitä siitä, että suolan rooli syömämme ruokamäärän lisääjänä on ajateltua merkittävämpi.

Deakinin yliopistossa tehtyyn tutkimukseen värvättiin 48 koehenkilöä.
Ensin tutkijat testasivat koehenkilöiden herkkyyttä rasvan maulle. Aiemmissa tutkimuksissa on todettu, että rasvan maulle herkät syövät vähemmän rasvaisia ruokia.
Tämän jälkeen koehenkilöt nauttivat neljä erilaista lounasta kerran viikossa. Lounaat olivat muuten samantyyppisiä pasta-aterioita, mutta niiden suolan ja rasvan määrissä oli huomattavia eroja. Yksi aterioista oli vähärasvainen ja vähäsuolainen, toinen vähärasvainen ja runsassuolainen, kolmas runsasrasvainen ja vähäsuolainen ja neljäs runsasrasvainen ja runsassuolainen.

Tutkijat seurasivat, kuinka paljon koehenkilöt söivät ja merkitsivät myös ylös kuinka miellyttävä kokemus oli ja kuinka kylläisiä tai nälkäisiä koehenkilöt olivat.
Tutkimuksen mukaan suolan lisääminen lisäsi ruoasta saatua nautintoa. Koehenkilöt halusivat myös syödä runsassuolaista ruokaa enemmän kuin vähäsuolaista. Runsasrasvainen ruoka ei herättänyt vastaavaa halua.
Suola sai koehenkilöt syömään 11 prosenttia enemmän. Ruoan rasvaisuudella ei ollut tässä asiassa merkitystä.


Kuvahaun tulos haulle sipsi dippiMerkittävä tulos tutkimuksessa koski ihmisiä, jotka ovat herkkiä rasvan maulle ja söivät tavallisesti vähemmän runsasrasvaista ruokaa. Kun ruoka oli vähäsuolaista, rasvan maulle herkät kontrolloivat hyvin annostensa kokoa.
- Mutta kun ruokaan lisättiin suolaan, he menettivät kontrollinsa, sanoo tutkimusta johtanut professori Russell Keast.
Normaalisti herkkyys rasvan maulle estää syömästä liikaa, mutta tutkimuksen perusteella rasvan maun herkemmin maistavat söivät runsassuolaista ruokaa samoja määriä kuin ne, joiden makuaisti ei ollut yhtä tarkka.


Rasva on mitä suuremmassa määrin syyllinen ylensyöntiin.
Runsasrasvaiset ateriat saivat koehenkilöiden nauttiman kilokaloreiden määrän kasvamaan 60 prosenttia. Ruoan määrä pysyi kuitenkin samana.
Runsassuolaisen ruoan syöminen korreloi sen sijaan suuremman ruokamäärän syömisen kanssa.
Näin ollen suola vaikuttaa yleisesti ottaen edistävän rasvan, kilokaloreiden ja ruoan ylenmääräistä kulutusta.
Deakinin yliopiston tutkimus julkaistiin Journal of Nutrition -lehdessä.

Ei kommentteja:

Suomalaisten yli-iso hiilijalanjälki, verrattuna tavoitteeseen                                            Suomalaisen keskimääräinen hiilija...