19 joulukuuta 2017

OHO - Ihmisaivot ovat kutistumaan päin


Kuvahaun tulos haulle brains
Luulemme herkästi, että aivomme ovat suuremmat ja sitä myöten kyvykkäämmät kuin esi-isillämme, mutta meidän aivommepa ovatkin kutistumaan päin.


Ihmisaivojen koko on evoluutiossa ainakin viime 20 000 vuoden kuluessa pienentynyt.



Näyttää siltä, että mitä sosiaalisempi ihmisestä on tullut ja mitä enemmän hän on sopeutunut elämään perheen kaltaisissa yksiköissä ja yhteiskunnissa, sitä pienemmiksi aivot ovat kutistuneet.

20 000 vuotta sitten ihmisaivot olivat tutkijoiden mukaan kooltaan kymmenen prosenttia suuremmat kuin nyt. Jotkut tutkijat ovat jopa sitä mieltä, että samalla myös ihmisen älykkyys on jollakin tavalla kaventunut ja typistynyt.
Toiset tutkijat näkevät asian toisin. Heidän mielestään aivojen käytön tehokkuus on kasvanut, vaikka niiden koko olisikin pienentynyt.

Ihmisen suuntautuminen sosiaaliseksi eläimeksi ja suuntaus kotielämään päin on nähtävästi yksi syy aivojen pienenemiseen. Läjääntyessämme samoille paikoille esimerkiksi kaupunkeihin olemme oppineet jakamaan tietoa ja se on taas auttanut lajia pysymään hengissä ja menestymään, vaikkakin aivojen fyysinen koko on pienentynyt.

Kesyyntymisen merkitys aivojen kokoon on huomattu myös esimerkiksi koiria ja susia verrattaessa. Kesyllä koiralla on sutta pienemmät aivot ja koira on keskimäärin muutenkin villiä esi-isäänsä eli sutta pienempi.

Sosiaaliseen elämään sopeutuneiden, pienentyneiden aivojemme mahdollisuudet ovat tutkijoiden mukaan kuitenkin laajentuneet vuosituhansien varrella sekä hyvään että pahaan.
Aivojen avulla on kehitetty ihmiskunnalle tekniikkaa, tiedettä ja taidetta, mutta ihmisaivot kykenevät myös esimerkiksi sellaisiin omituisuuksiin kuin ennakkoluuloihin, jotka voivat taas johtaa jopa kauhistuttaviin tekoihin.

Lähde: New Scientist

Ei kommentteja:

Suomalaisten yli-iso hiilijalanjälki, verrattuna tavoitteeseen                                            Suomalaisen keskimääräinen hiilija...