10 helmikuuta 2017

Ruotsalaiskenraali lietsoo hysteriaa

   "Venäjän joukot tulisivat Suomen läpi parissa päivässä"




Ruotsin sotatieteellisen akatemian sihteeri, kenraalimajuri Björn Andersson arvioi Venäjän joukkojen kykenevän tarvittaessa hyökkäämään Suomen läpi parissa päivässä.
Ruotsalaiset kauhuissaan.)



Andersson arvioi Venäjän pyrkivän mahdollisessa hyökkäyksessä yllätykseen, johon Ruotsi ei ehtisi varautua. Hänen mukaansa Venäjä kykenisi valtaamaan Pohjois-Ruotsin tarvittaessa parissa päivässä. Sama pätee hänen mukaansa myös Etelä-Ruotsiin ja Gotlantiin.
Pohjoisessa Venäjän joukkojen pitäisi kuitenkin tulla Suomen maa-alueen läpi.
- Jos se (hyökkäys) sujuu hyvin, niin 1-3 päivässä he ovat Ruotsin rajalla, Andersson sanoi SVT:lle torstai-iltana Luulajassa.
Kenraalimajuri Andersson toivoo haastattelussa Ruotsin saavan tarvittaessa puolustukseensa apua "ystävällismielisiltä mailta", jos konflikti syntyy.


Venäjä ei todellakaan valloittaisi Suomea kahdessa päivässä


Tällä hetkellä suurta turvallisuuspoliittista paniikkia herättää ruotsalaiskenraali Björn Anderssonin näkemys, jonka mukaan Venäjä kykenisi hyökkäämään Suomen läpi Pohjois-Ruotsiin muutamassa päivässä. Väite on kuitenkin täysin absurdi, ja sitä on syytä tarkastella lähemmin.

Kuvattu skenaario vaatisi Suomelta käytännössä sitä, ettei se saisi organisoitua hyökkäyksen alettua minkäänlaista vastarintaa Venäjän hyökkäysreitille. Skenaariossa Venäjä kykenisi huristelemaan niin läpi erämaan kuin asutuskeskustenkin ilman, että se jumiutuisi mihinkään.
Suomessa on kuitenkin lukuisia nopeaan reagointiin tarkoitettuja joukkoja. Varuskunnissa ryhdytään parhaillaan kouluttamaan valmiuskomppanioita. Lisäksi löytyy maakuntakomppanioita, erikoisjääkäreitä, rajavartiolaitos, ilmavoimat, alati kasvava joukko nopean valmiuden sopimuksen allekirjoittaneita reserviläisiä sekä palveluksessa olevia varusmiehiä. Näillä joukoilla kyettäisiin hidastamaan hyökkäystä siihen asti, että Suomi saisi mobilisoitua muuta, laajempaa reserviä.

Venäjän pitäisi myös kyetä valmistelemaan hyökkäys täysin salassa Suomen, Ruotsin ja kaikkien muiden länsimaiden tiedustelulta. Suomen päihittäminen parissa päivässä vaatisi sitä, että Suomen koko sotilastiedustelu ei saisi mitään kautta informaatiota valtavasta Venäjän joukkojen keskittämisestä eikä mikään taho Suomessa aloittaisi vastatoimia. Hyökkäyksen pitäisi tulla täysin yllättäen rauhan aikana niin Suomelle kuin Ruotsille. Tämä ei kuulosta missään määrin uskottavalta.

Tilanteessa, jossa Venäjä haluaisi hyökätä Suomen läpi Ruotsiin, olisi Venäjä todennäköisesti sodassa valmiiksi jo muuallakin tai olisi ainakin ajautunut hyvin kiristyneeseen tilanteeseen. Sillä ei siis olisi mitenkään resursseja keskittää kaikkia maavoimien joukkojaan pelkästään Lapin alueelle. Tässä tilanteessakaan hyökkäys ei olisi yllätys, vaan Suomi olisi jo valmistautunut maasodankäyntiin kuukausia.
Vaikka Venäjä kykenisikin jollain täysin hämärällä tavalla iskemään Suomen läpi Pohjois-Ruotsiin, se ei mitenkään pystyisi hajauttamaan joukkoja niin, että hyökkäävän joukon huolto olisi turvattu. Suomi kykenisi iskemään hyvin vahvoilla joukoilla huoltojoukkojen sivustoille samalla, kun hyökkäävä osasto kuluttaisi voimiaan jatkuvissa taisteluissa Ruotsin alueella. Varmistaakseen huollon, Venäjän täytyisi raivata valtava käytävä keskelle Suomea. Tämä taas veisi aikaa ja valtavasti resursseja, eikä onnistuisi mitenkään muutamassa päivässä.

Olisi mielenkiintoista kuulla tarkemmin, mihin ihmeeseen Andersson perustaa väitteensä. Tämänhetkisten tietojen valossa lienee kuitenkin selvää, ettei maamme läpi tulla mitenkään parissa päivässä. Kansalaiset, voitte rauhoittua.

Ei kommentteja:

Suomalaisten yli-iso hiilijalanjälki, verrattuna tavoitteeseen                                            Suomalaisen keskimääräinen hiilija...