27 heinäkuuta 2016

Suojelupoliisi: Suomessa on 300 henkilöä, joilla on yhteyksiä kansainväliseen terrorismiin



Väkivallan teot ovat järkyttäneet viime aikoina eurooppalaisten turvallisuutta.
Kysymys kuuluu, voiko vastaavanlainen isku tulla Suomeen ja miten viranomaiset ovat varautuneet mahdolliseen uhkaan.

Suojelupoliisin ylitarkastaja Tuomas Portaankorva vastaa, ettei tilannekuvaa tarvitse Suomessa muuttaa viime aikojen tapahtumien johdosta.
– Euroopassa tapahtuu, mutta se ei tämän hetken tietojen valossa muuta Suomen tilannetta.
Suojelupoliisi julkaisi uhka-arvion viime vuoden marraskuussa. Portaankorva sanoo, että uhka-arvio on edelleen voimassa.

– Uhka-arviossa on todettu, että yksittäisten väkivallan tekojen mahdollisuus on kohonnut Suomessa. Suomi ei ole minkään terroristijärjestön nimetty kohdemaa. Meillä ei ole terroristijärjestön organisoima laajempi isku kovin todennäköinen, mutta yksittäiset väkivallan teot ovat Suomessa mahdollisia.

Suomesta lähteneistä kuollut vajaat 20

Suojelupoliisin uhka-arvion mukaan aseellisiin toimintaan osallistuvien määrä on huomattava. Suomesta lähdetään Isis-taistelijoiksi Syyrian ja Irakiin. Huomattava on myös Suomeen palaavien määrä.

– Noin 70 henkilöä on matkustanut osallistumaan Syyrian konfliktiin. Viime vuosina lähes tulkoon kaikki lähtijät ovat pyrkineet osallistumaan väkivaltaiseen konfliktiin.
Joukossa on ollut Portaankorvan mukaan sellaisiakin, jotka lähtivät Syyriaan aidosti humanitäärisistä syistä.
– Kaikki eivät ilmeisesti tienneet, minne olivat menossa. Suurin osa heistä on palannut takaisin.

Kuolleita on lähtijöissä vajaat 20.

Mukana myös Suomessa syntyneitä

Lähtijöiden joukossa on joukossa myös sellaisia, joiden molemmat vanhemmat ovat etnisiä suomalaisia. Osa heistä on voinut kääntyä muslimiksi päästäkseen taistelemaan.

Portaankorva ei kerro, miten monta kantasuomalaista on lähtijöissä.
– Lähtijöissä on 19 etnistä taustaa. Mukana on myös syntysuomalaisia.

Konfliktialueelta palaajia on noin 20, osa matkustaa edestakaisin.

Suojelupoliisin tehtäviin kuuluu arvioida uhkaa, joka liittyy taisteluihin osallistuneisiin henkilöihin.
– Jokainen meidän tietoomme tullut tapaus käsitellään erikseen, uhka arvioidaan jokaisen kohdalla erikseen.

Tällaisia henkilöitä valvotaan

Suojelupoliisin uhka-arvion mukaan Suomeen on muotoutunut terrorismia tukevia ryhmiä, jotka yrittävät värvätä ihmisiä ja saada kannattajia radikaali-islamille.

Suojelupoliisi on kerännyt listaa riskihenkilöistä. Arvion mukaan Suomessa on nykyisin noin 300 henkilöä, joilla on yhteyksiä kansainväliseen terrorismiin.

Riskihenkilöiden määrä on kasvussa. Pari vuotta sitten suojelupoliisi arvioi määräksi 200 henkilöä.

Ylitarjastaja Tuomas Portaankorva ei tarkemmin avaa, miten suojelupoliisi valvoo henkilöitä, joilla on terroristikytköksiä.

Suojelupoliisin vastuulla on tiedustelu, joka liittyy kansainväliseen terrorismiin. Väkivallan tekojen ehkäisyssä vastuu kuuluu keskusrikospoliisille.

Keskusrikospoliisiin perustettiin alkuvuonna yksikkö, jonka tehtävänä on etsiä väkivaltatekoihin taipuvaisia ihmisiä. Ryhmää johtava Santeri Sivonen arvelee, että väkivallanteosta haaveilevia on Suomessa useita.

Ei kommentteja:

Suomalaisten yli-iso hiilijalanjälki, verrattuna tavoitteeseen                                            Suomalaisen keskimääräinen hiilija...