30 toukokuuta 2016

Codex Gigas - Paholaisen Raamattu

Koodeksi on 92 senttiä korkea, 50 senttiä leveä, 22 senttiä paksu ja painaa 75 kiloa.


Codex Gigas  väitettiin/väitetään paholaisen kirjoittamaksi. Sitä säilytetään Ruotsissa. Sitä oli ryöstämässä Prahassa myös suomalaisia.

                                                                  

Mysteeri
Kansalliskirjastossa Tukholmassa säilytettävä Codex Gigas eli Paholaisen Raamattu herättää jälleen ihmetystä maailmalla.
The Daily Beast -sivuston artikkelissa pohditaan, mikä on keskiaikaisen latinankielisen käsikirjoituksen Codex Gigasin kiehtovuuden salaisuus.
On jopa sanottu, että tekstit olisivat itse Luciferin avulla kirjoitettuja.

– Olemme kaikki kuulleet, että Raamattu on Jumalan Sana, mutta mitä jos se olisi itse asiassa Saatanan työtä, mainitsee artikkelin kirjoittaja Candida Moss.

Böömin alueella – kenties Podlažicen benediktiiniläisluostarissa – 1200-luvun alussa kirjoitettu kirja on vajaan metrin korkuinen ja painaa yli 70 kiloa. Se päätyi Ruotsiin sotasaaliina 1600-luvulla kolmikymmenvuotisen sodan jälkeen.

Suomalaiset eivät ole täysin osattomia Codex Gigasin historiassa. Suomalaisia nimittäin soti Ruotsin joukoissa 30-vuotisessa sodassa. Suomalaisia oli myös mukana Prahan ryöstössä vuonna 1648, jossa mystinen kirja niin ikään Ruotsiin päätyi.

Erittäin poikkeukselliseksi kirjan tekevät sen koko ja sisältö.
Raamatun latinankielisen Vulgata-osien lisäksi siitä löytyvät Josephuksen Juutalaisten Muinaisajat, Isidorus Sevillalaisen Etymologiat, vanhoja lääketieteellisiä kirjoituksia ja Kostas Prahalaisen kirjoittama Böömin kronikka.

– Kuitenkin kymmenen sivua puuttuu, ja koska kaikki koodeksin työt ovat kokonaisia, on spekuloitu jonkin verran, mitä ne sisälsivät. Joidenkin mukaan niissä oli käsikirjoitus rukouksesta Saatanalle, kun taas oppineet – ilonpilaajat – olettavat niiden sisältäneen sen luostariyhteisön säännöt, josta kirja on peräisin, artikkelissa todetaan.

Ei kommentteja:

Suomalaisten yli-iso hiilijalanjälki, verrattuna tavoitteeseen                                            Suomalaisen keskimääräinen hiilija...