23 maaliskuuta 2016

Lihansyöjästä kasvissyöjäksi...?

Kasvisvoittoinen ruokavalio on tutkitusti terveydelle hyväksi.

     

Jos vaihtaisimme lihan kasviksiin, eläisimme entistä pitempään ja rahaa säästyisi huikeita määriä.



 Jos kaikki maailman ihmiset söisivät nykyistä vähemmän lihaa ja enemmän kasviksia, juureksia, marjoja ja hedelmiä, se voisi säästää 35 vuodessa jopa miljoonien ihmisten hengen ja pitää ilmaston lämpenemistä kurissa.
Lisäksi säästettäisiin satoja miljardeja euroja.

Näin kertoo tuore tutkimus, jossa on arvioitu kasvissyönnin vaikutuksia maailmanlaajuisesti sekä ihmisten terveyteen että ilmastonmuutokseen.
Tutkimuksen julkaisi yhdysvaltalainen Proceedings of the National Academy of Sciences.
Tutkimuksen johtaja Marco Springmann Oxfordin yliopistosta toteaa, että ruokavaliomme voi vaikuttaa suuresti sekä henkilökohtaiseen terveydentilaamme että luontoon ja ympäristöön.
Tutkijat vertailivat neljän erilaisen ruokavalion vaikutuksia terveyteen ja ilmastonmuutokseen. Yksi ruokavalioista oli toimistotyöläisen ruokavalio, toinen seurasi ravitsemussuosituksia eli siinä oli lihaa vain vähän, kolmas oli kasvisruokavalio ja neljäs vegaaniruokavalio.

Jos kaikki maailman ihmiset alkaisivat syödä ravitsemussuositusten mukaisesti, se säästäisi tutkijoiden laskelmien mukaan vuoteen 2050 mennessä noin viiden miljoonan ihmisen hengen.


Jos koko maailma siirtyisi suoraan vegaaniruokavalioon, sillä voitaisiin välttää yli kahdeksan miljoonan ihmisen ennenaikainen kuolema.

Jos kaikki maailman ihmiset söisivät yleisten ravitsemussuositusten ohjeiden mukaan, se voisi vähentää ruuantuotannosta aiheutuvia, ilmastonmuutosta edistäviä päästöjä 29 prosenttia. Kasviruokavalio tarkoittaisi jopa 63 prosenttia vähemmän päästöjä ja vegaanidieetti 70 prosenttia.
Rahaa säästyisi kasvisruokavaliolla huikeita määriä 35 vuodessa.

Tutkijoiden mukaan kasvisruokavalioon siirtymisen ansiosta voitaisiin saada vuosittain maailmanlaajuisesti laajasti vaikutukset huomioon ottaen jopa lähes 900 miljardin säästöt terveyskuluissa. Ilmastonmuutoksen kannalta säästöt olivat yli 500 miljardia euroa.

Tutkijat korostavat, etteivät he ole patistamassa jokaista vegaanidieetille. Kuitenkin he muistuttavat, että jos jokainen sekasyöjä muuttaa ruokavaliotaan edes jonkin verran enemmän kasvisvoittoiseksi, siitä voisi olla merkittävää hyötyä sekä ihmiselle itselleen että maailmalle kaiken kaikkiaan.

Ei kommentteja:

Suomalaisten yli-iso hiilijalanjälki, verrattuna tavoitteeseen                                            Suomalaisen keskimääräinen hiilija...