14 joulukuuta 2015

Mikroaaltouuni ei ole paras lämmityskeino eilisille jämille

Ei mikroon! Nämä lämpeävät herkullisemmiksi uunissa.

 


Men's Health -lehden mukaan eri ruokien tähteille kannattaa valita eri lämmitystavat. Näin kunkin ruoan rakenne ja maku säilyvät parhaiten.

Pizza
Pizzan pohja ja reunat vetistyvät mikrossa. Rakenne pysyy rapeana, kun pizzan lämmittää uunissa leivinpaperin päällä. Jos kuori on jo tummanpuhuvaa, voi pizzan kääriä uunilämmityksen ajaksi alumiinifolioon. Niin se ei pääse kärähtämään. Pizza lämpenee 3-5 minuutissa 180-asteisessa uunissa.

Pihvi ja kana
Liha ei pääse kuivumaan, kun sen lämmittää hitaasti leppeässä lämmössä: lehti suosittelee 100-130 astetta. Parisenttisen pihvin tai broilerin rintafileen pitäisi silloin lämmetä 20-30 minuutissa. Puoliraa'at pihvit ja porsaankyljykset lämpenevät pikaisesti paistinpannulla. 1-2 minuutin kypsennys kummaltakin puolelta kovalla lämmöllä riittää.

Paahdetut vihannekset
Paahdetut vihannekset muuttuvat mössöksi, kun ne kuumentaa mikrossa. Rakenne säilyy, kun kasvikset lämmittää 230-asteisessa uunissa. Pirskottele vihannesten päälle vähän oliiviöljyä, ja paahda uunissa 4-5 minuuttia. Kasvikset kannattaa asetella uunipellille väljästi, sillä liian tiiviisti pakattuna niistä alkaa irrota höyryä.

Pasta
Pasta ei kuivu, kun sen lämmittää pikaisesti paistinpannulla. Laita pannun pohjalle sen verran vettä, että se peittyy sekä tilkka oliiviöljyä. Lisää sitten pasta ja lämmitä se keskilämmöllä. Ruoan pitäisi olla valmista 3-5 minuutissa. Tällä tekniikalla pasta käytännössä höyrytetään lämpimäksi, eikä se pääse kuivumaan.

Keitot ja muhennokset
Liemiruokien lämmitys käy parhaiten kattilassa liedellä. Mikrossa ne lämpenevät helposti epätasaisesti. Lämmitä kattilaa lempeästi alhaisella lämmöllä, ja hämmentele aina välillä siihen asti kun keitos alkaa höyrytä. Lämmityksen aikana ruoasta haihtuu jonkin verran nestettä, joten sitä kannattaa lisätä hiukan kattilaan.


Kala
Liian nopea kuumennus kovassa lämpötilassa kuivattaa kalan. Kala säilyy mehukkaana, kun sen kostuttaa parilla ruokalusikallisella vettä tai kalalientä sekä tilkalla oliiviöljyä ja käärii lämmitystä varten foliopakettiin. Pakettia lämmitetään 130-asteisessa uunissa noin 25-30 minuuttia.

Riisi
Riisi kuivuu helposti mikrossa. Herkullisin tapa käyttää riisiä uudestaan on muotoilla siitä jääkiekon kokoisia kakkusia, jotka paistetaan pannulla oliiviöljyssä molemmilta puolilta kauniin ruskeiksi.

Munat
Tähteeksi jääneitä paistettuja munia tai -kokkelia ei oikeastaan voi lämmittää uudestaan. Koostumus kun muuttuu taatusti kumimaiseksi. Siksi fiksuinta onkin kokata munia vain sen verran, kun niitä tulee kerralla syötyä.

Ei kommentteja:

Suomalaisten yli-iso hiilijalanjälki, verrattuna tavoitteeseen                                            Suomalaisen keskimääräinen hiilija...