11 marraskuuta 2015

DNA:sta tietoverkko ihmisen sisään

Tulevaisuudentutkija Nell Watson ennustaa:

dna:sta voidaan rakentaa tietoverkko ihmisen sisään

 
 
Nell WatsonIhmistä mittaavat ja tukevat älylaitteet, sovellukset ja vaatteet kehittyvät vuosi vuodelta. Moni rekisteröi unirytmiään ja liikuntasuorituksiaan, kartoittaa kehonsa hivenaine- ja vitamiinikoostumuksia.
Ihminen kaivaa itsestään yhä enemmän tietoa ja ottaa jatkeekseen uutta tekniikkaa ollakseen tehokkaampi työntekijä ja parempi yksilö.

Yksi näiden laitteiden kehittäjistä, insinööri ja tulevaisuudentutkija Nell Watson vieraili syksyllä puhujana Helsingissä pidetyssä biohakkereiden konferenssissa.

Watson luennoi robotiikasta, keinoälystä ja ihmisen ja teknologian suhteesta Yhdysvaltain Piilaakson Singularity Universityssä, joka on yliopiston, ajatus- ja yrityshautomon yhdistelmä. Hän on myös perustanut start up -yrityksiä, joista yksi on vuonna 2010 syntynyt Poikos. Watson kehitti ja patentoi Poikosissa kolmiulotteisen vartaloskannerin teknologiaa.

Watson sanoo, että tulevaisuudessa ihminen ja kone sulautuvat toisiinsa yhä erottamattomammin.
Ihmisen pitkä- ja lyhytkestoinen muisti ovat tutkimusten mukaan jo muuttuneet, koska meillä on pääsy kyberaivon – tietokoneen ja maailmanlaajuisen verkon – äärelle.
Eikä kehitys jää tähän. Watsonin ennuste on, että vuosikymmenen kuluessa ihmisellä voi olla henkilökohtainen tietoverkko sisällään. Se on mahdollista luoda monimutkaisista kolmiulotteisista dna-rakennelmista.
Niin sanotulla dna-origamitekniikalla voidaan jo nyt rakentaa 0,1–10 mikrometrin kokoisia nanorobotteja, jotka on mahdollista ohjelmoida suorittamaan tehtäviä eliön sisällä. MIT:n tutkimuksessa tutkijat käyttivät origamirobotteja elävän torakan sisällä ja kontrolloivat niillä molekyyliä, joka vaikuttaa torakan soluihin.
Nämä robotit ovat kuin pikkuruisia tietokoneita. Niiden avulla voidaan luoda eräänlainen tietoverkko, joka mahdollistaa laskelmien tekemisen elävän olion sisällä.

Kehitys on alkuvaiheessa, mutta tutkijat arvioivat voivansa nostaa dna-origamin laskennallisen kyvyn 1980-luvun suositun kotitietokoneen Commodore 64:n tasolle.
”Jos tutkijat voivat luoda Commodore 64:n laskentakyvyn torakan sisään, he voivat pian skaalata teknologian ja soveltaa sitä myös ihmisen sisällä. Ihmisessä on enemmän pinta-alaa ja nestemäistä massaa, jossa työskennellä”, Watson huomauttaa.
”Jos teknologiaan liitettäisiin keinoäly, ihmisen päivittäistä toimintaa voisi seurata jatkuvasti. Kutsun sitä nestemäiseksi apupilotiksi, joka elää ihmisen sisällä ja kokee elämän, kuten ihminen sen kokee. Apupilotti katsoo silmiesi läpi, kuuntelee korvillasi ja ymmärtää kokemasi tunteet.”
Tulevaisuudentutkijan mielestä teknologia mahdollistaa sen, että koneet voisivat ymmärtää ihmisiä. Henkilökohtaisen apupilotin kautta ihmiskunta voisi myös koota kaikissa piilevää subjektiivista tietoa, jota ihminen ei osaa kommunikoida tai jakaa.
”Tämän kootun tiedon avulla voisimme viimein alkaa ymmärtää ihmistä lajina ja yksilönä.”
 

Ei kommentteja:

Suomalaisten yli-iso hiilijalanjälki, verrattuna tavoitteeseen                                            Suomalaisen keskimääräinen hiilija...