25 marraskuuta 2015

Suomesta löytyi 1200 vuotta vanha koru

Kolmipäinen kotkakoru löytyi Laukon Kartanon mailta lokakuussa.
    Ainutlaatuinen kolmipäinen kotkakoru on ilmeisesti matkannut Suomeen kaukaa Venäjältä.
 
 

Merkittävä muinaislöytö tehtiin Vesilahdella Pirkanmaalla sijaitsevan Laukon kartanon mailta. Kolmipäinen kotkakoru on alustavissa tutkimuksissa ajoitettu ajoitettu aina merovingiajalle
(v. 550-800) asti.

Laukon kartanon mukaan kotkakoru edustaa loistokasta permiläistä muotoperinnettä. Se on ilmeisesti tuotu muinaiseen Laukkoon pitkän matkan päästä Venäjältä, Volgan mutkan pohjoispuolelta.
Löytö tehtiin Laukon kartanon edustalla sijaitsevalta maineikkaalta Pohdonsaarelta 18. lokakuuta. Korun löysivät Kanta-Hämeen menneisyyden etsijät tekeillä olevan dokumenttisarjan kuvausten yhteydessä. Asialla ollut tunnettu metallinetsinharrastajaryhmä on aiemmin löytänyt maailman maineeseen nousseen Janakkalan miekkamiehen.

Tarunhohtoisella Pohdonsaarella käytiin historian hämärissä legendaarinen kaksintaistelu pirkkalaispäällikkö Matti Kurjen ja venäläispäällikkö Pohdon välillä. Uudet esihistorialliset korulöydöt kertovat, että luonnonkauniilla saarella on sijainnut paikallisten mahtisukujen uhripaikka jo vuosisatoja ennen Matti Kurjen päiviä.
Laukon kartanon mailta on viime aikoina paikallistettu useita esihistoriallisia hauta- ja uhripaikkoja, jotka ovat mullistaneet tutkijoiden käsityksiä elämästä muinaisesta Laukosta. Historiankirjoissa Laukko mainitaan ensi kerran vuonna 1416.
Kartano viettää ensi kesänä 600-vuotisjuhlaansa, jonka myötä sen ovet avataan suurelle yleisölle.

16 marraskuuta 2015

Tanskassa tehty tutkimus: ilman Facebookia olisit onnellisempi ja sosiaalisempi

Erityisesti mobiililaitteilla Facebookissa roikutaan vähän väliä, mutta onko se hyväksi?



Kööpenhaminassa toimivan "onnellisuusinstituutin" kokeessa todettiin, että Facebookista viikon tauon pitäneet ihmiset olivat onnellisempia ja sosiaalisempia kuin "sosiaalisen" median käyttöä jatkaneet.

Erityisesti mobiililaitteilla Facebookissa roikutaan vähän väliä, mutta onko se hyväksi?

Facebookin on ennenkin arveltu vaikuttavan kielteisesti käyttäjiensä mielialaan, sillä toisten ihmisten elämä näyttää Facebookissa helposti paremmalta kuin se onkaan, minkä takia vertailu omaan elämään voi masentaa.

Tanskan Kööpenhaminassa toimivan "onnellisuustutkimuksen instituutiksi" (The Happiness Research Institute) itseään kutsuvan ajatuspajan kokeilussa ilmiö pistettiin käytännön testiin.

- Sosiaalinen media on loputon hyvien uutisten kanava. Se on editoitujen elämien jatkuva virta,
 joka vääristää käsitystämme todellisuudessa, väittää ajatuspaja kokeilustaan julkaisemassaan raportissa (PDF).
Ajatuspajan tutkimukseen valittiin 1095 koehenkilöä, joista puolta pyydettiin lopettamaan Facebookin käyttäminen viikon ajaksi. Tutkimukseen valitut koehenkilöt olivat kaikki ennestään Facebookin aktiivikäyttäjiä, joista 94 prosenttia kävi palvelussa päivittäin ja 78 prosenttia vietti siellä yli puoli tuntia päivässä.

Onnellisuus nousi
Koehenkilöiden onnellisuutta ja tyytyväisyyttä omaan elämäänsä mitattiin kyselylomakkeilla. Koehenkilöitä pyydettiin arvioimaan asteikolla 1-10 kuinka tyytyväisiä he olivat omiin elämiinsä sekä ennen että jälkeen viikon kokeilujakson.
Kokeilun tulokset puhuvat sen puolesta, että Facebookin ulkopuolelle jättäytyvät ovat todellakin onnellisempia kuin sen käyttäjät, ainakin jonkin verran. Siinä missä Facebookin käyttöä jatkaneiden keskimääräinen tyytyväisyys omaan elämään pysyi suurin piirtein samalla tasolla (7,67 ennen ja 7,75 jälkeen), käytön lopettaneen ryhmän keskuudessa havaittiin selkeää nousua (7,56:sta 8,12:een).



Koehenkilöistä Facebookin käytön lopettaneet kertoivat myös käyttöä jatkaneita useammin olevansa onnellisia (88% vastaan 81%) ja nauttivansa elämästä (84% vastaan 75%). Heistä myös pienempi osa kertoi olleensa masentunut (22% vastaan 33%).

Sosiaalisuus parani
Sosiaalista mediaa dominoivasta Facebookista taukoa pitäneet kertoivat myös hieman yllättäen olleensa sosiaalisempia kuin tavallisesti käytön lopetettuaan, joskin ero oli tilastollisesti pieni. Kysyttäessä sosiaalisuudesta asteikolla 1-5 Facebookia käyttäneiden aktiivisuus oli 3,77 ennen ja 3,81 jälkeen, kun taas käytön lopettaneilla luku kasvoi 3,75:stä 3,85:een.

Hieman voimakkaampaa kasvua sen sijaan havaittiin tyytyväisyydessä omaan sosiaalisuuteen. Samalla asteikolla Facebookista taukoa pitäneiden tyytyväisyys nousi viikossa 3,86:sta 4,08:aan. Vähäistä kasvua tosin tapahtui myös Facebookia käyttäneillä, joilla tyytyväisyys nousi 3,88:sta 3,99:ään.
Facebookin käytön lopettaneet vastaajat kertoivat myös keskittymiskykyjensä parantuneen FB-lakon aikana. Koehenkilöt myös kokivat, että he tuhlasivat vähemmän aikaa testiviikon aikana.

11 marraskuuta 2015

DNA:sta tietoverkko ihmisen sisään

Tulevaisuudentutkija Nell Watson ennustaa:

dna:sta voidaan rakentaa tietoverkko ihmisen sisään

 
 
Nell WatsonIhmistä mittaavat ja tukevat älylaitteet, sovellukset ja vaatteet kehittyvät vuosi vuodelta. Moni rekisteröi unirytmiään ja liikuntasuorituksiaan, kartoittaa kehonsa hivenaine- ja vitamiinikoostumuksia.
Ihminen kaivaa itsestään yhä enemmän tietoa ja ottaa jatkeekseen uutta tekniikkaa ollakseen tehokkaampi työntekijä ja parempi yksilö.

Yksi näiden laitteiden kehittäjistä, insinööri ja tulevaisuudentutkija Nell Watson vieraili syksyllä puhujana Helsingissä pidetyssä biohakkereiden konferenssissa.

Watson luennoi robotiikasta, keinoälystä ja ihmisen ja teknologian suhteesta Yhdysvaltain Piilaakson Singularity Universityssä, joka on yliopiston, ajatus- ja yrityshautomon yhdistelmä. Hän on myös perustanut start up -yrityksiä, joista yksi on vuonna 2010 syntynyt Poikos. Watson kehitti ja patentoi Poikosissa kolmiulotteisen vartaloskannerin teknologiaa.

Watson sanoo, että tulevaisuudessa ihminen ja kone sulautuvat toisiinsa yhä erottamattomammin.
Ihmisen pitkä- ja lyhytkestoinen muisti ovat tutkimusten mukaan jo muuttuneet, koska meillä on pääsy kyberaivon – tietokoneen ja maailmanlaajuisen verkon – äärelle.
Eikä kehitys jää tähän. Watsonin ennuste on, että vuosikymmenen kuluessa ihmisellä voi olla henkilökohtainen tietoverkko sisällään. Se on mahdollista luoda monimutkaisista kolmiulotteisista dna-rakennelmista.
Niin sanotulla dna-origamitekniikalla voidaan jo nyt rakentaa 0,1–10 mikrometrin kokoisia nanorobotteja, jotka on mahdollista ohjelmoida suorittamaan tehtäviä eliön sisällä. MIT:n tutkimuksessa tutkijat käyttivät origamirobotteja elävän torakan sisällä ja kontrolloivat niillä molekyyliä, joka vaikuttaa torakan soluihin.
Nämä robotit ovat kuin pikkuruisia tietokoneita. Niiden avulla voidaan luoda eräänlainen tietoverkko, joka mahdollistaa laskelmien tekemisen elävän olion sisällä.

Kehitys on alkuvaiheessa, mutta tutkijat arvioivat voivansa nostaa dna-origamin laskennallisen kyvyn 1980-luvun suositun kotitietokoneen Commodore 64:n tasolle.
”Jos tutkijat voivat luoda Commodore 64:n laskentakyvyn torakan sisään, he voivat pian skaalata teknologian ja soveltaa sitä myös ihmisen sisällä. Ihmisessä on enemmän pinta-alaa ja nestemäistä massaa, jossa työskennellä”, Watson huomauttaa.
”Jos teknologiaan liitettäisiin keinoäly, ihmisen päivittäistä toimintaa voisi seurata jatkuvasti. Kutsun sitä nestemäiseksi apupilotiksi, joka elää ihmisen sisällä ja kokee elämän, kuten ihminen sen kokee. Apupilotti katsoo silmiesi läpi, kuuntelee korvillasi ja ymmärtää kokemasi tunteet.”
Tulevaisuudentutkijan mielestä teknologia mahdollistaa sen, että koneet voisivat ymmärtää ihmisiä. Henkilökohtaisen apupilotin kautta ihmiskunta voisi myös koota kaikissa piilevää subjektiivista tietoa, jota ihminen ei osaa kommunikoida tai jakaa.
”Tämän kootun tiedon avulla voisimme viimein alkaa ymmärtää ihmistä lajina ja yksilönä.”
 

07 marraskuuta 2015

Naisten logiikka on "kimuranttia"



Naisen logiikan käyttö on ajattelua, joka tavallisesti etenee johtopäätöksestä oletukseen.Tällä ketjulla on välivaiheita, joita kutsutaan perustelemiseksi.

Naisen logiikka rakentaa yhteyden perusteiden ja johtopäätösten välille.
Perusteluketjujen esittämistä kutsutaan "nalkutukseksi".
Ja väitteiden perusteleminen tapahtuu yleensä
keskustelussa, jossa vain nainen puhuu.

Naisen logiikka on myös filosofian osa-alue, joka tutkii MUODOLLISESTI pätevää päättelyä. Siinä EI tutkita, kuinka miehet päättelevät, vaan sitä, kuinka miesten tulisi päätellä, jotta nainen tulisi  ymmärretyksi ja on tottakai aina mielestään oikeassa.
Oikeaksi on myös todettu päättelysääntö, että nainen pitää pintansa ja "pätevyytensä" vuoksi voittaa yleensä väittelyt. 


 
 
Lukekaa miehet  tuo "vihkonen".
 
 

 Kandee välillä Egobuustautua  Sisäiset puheet itselle ovat joko latistavia tai kannustavia.   Kannustavan sisäisen   puheen   kautta  pysty...