Kandee välillä Egobuustautua
Sisäiset puheet itselle ovat joko latistavia tai kannustavia. Kannustavan sisäisen puheen kautta pystyy virittämään ajattelun ja suorituksen huippuunsa.
Minä
Tutkimukset osoittavat, että minä –muotoinen puhe alentaa painetilanteissa ajattelukykyä. Se hämmentää, hermostuttaa ja pitää tunteet ja ajattelun liiankin tiivisti kytkettyinä toisiinsa.
Etunimen voima
Etunimen voima
Sen sijaan jos vaihdat puhuttelumuodoksi oman etunimesi ja puhuttelet itseäsi kolmannessa persoonassa, keino on huomattavasti tehokkaampi selkiyttää ajattelua ja parantaa päätöksentekoa. Sopiva sivuun astuminen auttaa hahmottamaan tilannetta neutraalimmin ja vähentää paineita "yksisilmäiselle", tunnepohjaiselle reagoinnille.
Etäistetyn ajattelun kautta aivoillemme jää enemmän tilaa jäsentää, luoda strategioita ja ratkaista asiaa kuin jos pinnistämme työstämään hankalaa asiaa suoraan tunnevyyhdistä käsin.
Tunnepitoisilla sanoilla sen sijaan on suora koukku aivoissamme niihin osiin, jotka tuottavat ajatteluumme enemmän vaistonvaraista reagointia kuin analyyttistä ajattelua.
Neuvo itseäsi kuin ystävää
Miten hienoa onkaan antaa hyviä, hyväntahtoisia ja kannustavia neuvoja ystävälle. Ota itseesi hyvän ystävän asenne. Astu hetkeksi tarkkailijan asemaan ja katso tilannetta hötkyilemättä sivusta. Sen jälkeen saatatkin jo keksiä jonkin fiksumman neuvon itsellesi.
Egobuustautuminen kandee ja "pelittää"
Egobuustautuminen kandee ja "pelittää"
Sisäisellä kannustavalla tai lannistavalla puhesävyllä on ilmiselvä iso ero suoriutumiseen: ”Hyvä, kyllä sinä pystyt siihen. Ei kun uutta yrittämään!”
vaiko ”Tuskin onnistun. Viitsinkö edes tosissani yrittää…” .
Tsemppipuheessa ei ole kyse vain positiivisesta egobuustauksesta ja hyvän mielen ylläpitämisestä. Se todellakin myös vahvistaa kykyämme ajatella ja toimia laadukkaammin haastavissa tilanteissa.
Kannustava sisäinen puhe auttaa meitä joutumasta painetilanteissa nk. tunneliajatteluun. Panikoituva ajattelu toimii selkärankareaktiolla kuten pakeneva ihminen hyökkäävän karhun edessä. Se näkee vain vaaran, puolustautuu ja muu ajattelu kapeutuu.
Yhtä primitiivisesti pakkaa käymään myös vähemmän vaarallisissa, mutta stressiä nostattavissa arki- tai työtilanteissa. Itselle tukea antava sisäinen puhe antaa näissä tilanteissa mahdollisuuden havaita tilannetta laajemmin ja se vähentää myös haitallista defensiivisyyttä eli liiallista itsensä puolustelua.
Jos siis neuvottelutilanteessa joku antaisi tulla sinun puolellesi pöytää kovaa kritiikkiä, et sopivan sisäisen puheen ansiosta suistuisikaan loukkaantuneena kukkotappeluun (pakene tai puolustaudu -reaktion ohjaamana), vaan voisit lähestyä väitteitä rakentavammin.
Ylitä itsesi.
Ylitä itsesi.
Puhu itsesi huippuvireeseen ja onnistumisiin. Ota aina vahva sisäinen monologi, joka osoittaa sinulle toistuvin, vakuuttavin sanoin, miksi on todella niin, että sinä tulet edistymään ja onnistumaan tavoitteissasi...
Siis, puhu itsellesi aina kannustavasti, se Kandee.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti