29 elokuuta 2024

Voittaakohan nopein aina...?  Vai - valitseeko punainen "pompula"  mieleisensä?



Naisen munasarjoissa on ensimmäisen kuukautisvuodon aikaan noin 400.000 munasolua.
Näistä ainoastaan noin 400 kypsyy ja irtoaa sukukypsän iän aikana ja 1.000 munasolua kuukaudessa menee hukkaan munasarjoissa.
Viimeinen munasolu irtoaa noin 50 vuoden iässä ja alkaa "menopaussi".

Siittiöiden tuotanto tapahtuu kiveksen siementiehyissä.
Niiden muodostuminen kantasoluista valmiiksi siittiöiksi kestää noin 75 päivää.
Siittiöt kulkeutuvat kiveksestä lisäkivekseen, jossa ne kypsyvät liikkuviksi.
Siittiöitä muodostuu jatkuvasti ja on arvioitu, että aikuisen miehen kives tuottaa
noin 150 miljoonaa siittiötä päivittäin.                  

24 elokuuta 2024

 Ruisleipä on Suomen ostetuin leipä. 

Rukiissa on enemmän kuitua kuin muissa kotimaisissa viljoissa, Täysjyväruistuotteet, kuten täysjyvätuotteet ylipäätään, ovat myös hyvä raudan, folaatin ja magnesiumin lähde.

Kuitu suojaa monilta sairauksilta

Runsas kuidunsaanti suojaa tyypin 2 diabetekselta, paksu- ja peräsuolensyövältä ja joiltain muiltakin syöviltä kuten rintasyövältä, Se auttaa myös pienentämään sydän- ja verisuonitautien riskiä.

Runsaskuituinen ruokavalio myös rikastuttaa suoliston mikrobistoa. Tutkimuksissa on saatu viitteitä siitä, että suoliston mikrobisto voi vaikuttaa muun muassa maksan terveyteen ja mielenterveyteen.

Välttämätöntä folaattia

Muun muassa punasolujen muodostamiseen ja aivojen aineenvaihduntaan välttämätöntä folaattia voi saada kaalikasvien, vihreiden lehtikasvisten, soijatuotteiden, hedelmien ja marjojen lisäksi täysjyväviljatuotteista.

Moni suomalainen saa ravinnosta liian vähän folaattia. FinRavinto-tutkimuksen mukaan 95 prosenttia naisista ja 79 prosenttia miehistä saa sitä suosituksia vähemmän.

Riittävä folaatin saanti on yhdistetty muun muassa Alzheimerin taudin ja suolistosyövän pienentyneeseen riskiin ja yleisesti parempaan aivojen terveyteen.

Rauta tukee jaksamista

Raudanpuutos voi aiheuttaa monenlaisia oireita, joista yksi yleinen on väsymys.

Kun raudanpuute on jo kehittynyt, ruokavalio ei riitä korjaamaan ehtyneitä rautavarastoja. Oikein syömällä voi kuitenkin ehkäistä raudanpuutteen kehittymistä.

Täysjyväviljat ovat hyvä raudanlähde. Kun raudan kanssa nautitaan samanaikaisesti C-vitamiinia sisältäviä ruoka-aineita, raudan imeytyminen tehostuu. Tämä onnistuu esimerkiksi laittamalla ruisleivän päälle vaikkapa paprikaa.

Ruis ei sovi kaikille

Vaikka täysjyvärukiilla onkin monia terveysvaikutuksia, ruistuotteet eivät sovi kaikille. Ruis sisältää fruktraania, joka on FODMAP-hiilihydraatti,

Tämä tarkoittaa sitä, että ruistuotteet voivat aiheuttaa vatsaoireita ärtyvän suolen oireyhtymästä kärsiville. Ruis ei myöskään sovi keliaakikoille, koska se sisältää gluteenia.

Suomalaiset äänestivät: 

Maamme kansallisruoka on Ruisleipä

Kovin haastaja äänestyksessä oli karjalanpaisti. Muiden ruokafinalistien saamat äänimäärät jäivät kauas kärkikaksikosta.

Suomalaiset päättivät syksyllä 2016 järjestetyllä äänestyksellä, että 100-vuotiaan Suomen kansallisruoka on ruisleipä. Äänestyksen eri vaiheisiin osallistui yhteensä lähes 50 000 suomalaista.

Äänestyksen ensimmäisessä vaiheessa kesällä  noin 10 000 suomalaista ehdotti yli tuhatta ruokaa kansallisruokafinalisteiksi.

Ruoka-alan asiantuntijoista koottu raati valitsi suosituimmista ehdotuksista 12 kotimaista ruokalajia Suomen kansallisruoaksi.

Finalistit olivat graavi kala, hernekeitto, kalakeitto, karjalanpaisti, karjalanpiirakka, paistetut kalat perunoilla, maksalaatikko, mustikkapiirakka, mämmi, pitsa, ruisleipä ja viili.

Raadin tehtävänä oli pitää huoli siitä, että kilpailun finalistit edustavat monipuolisesti suomalaista ruokakulttuuria tarinoiltaan, raaka-aineiltaan ja valmistustavoiltaan. 

Kansallisruoka valittiin syksyllä finalistien joukosta toisella äänestyksellä, johon tuli noin 40 000 ääntä. Ruisleipä sai 9 783 ääntä. Kovin haastaja karjalanpaisti jäi kakkoseksi 9 375 äänellä.

Must  kommentoida: 

Tutkimuksesta puuttuu meitziboin leipoma leipä, jossa on kolmen kombojauhot: kauraa, vehnää ja ruista. Ideana se, ettei vain yhtä, vaan kaikille sopiva kombinaatio. Kolmasosa kutakin ja tottakai - kaikki täysjyväluomua. Ahmaisen aina uunituoreita pari kuumana. ( OLISI VOITTANUT )

11 elokuuta 2024

Piirros aivoista Yllättävän monet elävät luulossa, että aivot hoitavat hommansa, eikä niiden toimintaan tarvitse, eikä voi puuttua. 

Molempien aivopuoliskojen "treenaaminen" päivittäin on todella tärkeää ja molemmat kandee laittaa yhtä "koville". 

Shakki voi ehkäistä dementiaa, joka on yksi syy ennenaikaiselle kuolemalle. Tuore tutkimus osoittaa, että shakin suurmestarit { joitten aivot ovat usein ylisuurilla koetuksilla } elävät pitkäikäisiksi. Tulokset osoittivat, että shakin suurmestarit elävät keskimäärin 14 vuotta kauemmin kuin väestö keskimäärin ja kaikki "Shakkimestaritkin"  ovat pitkäikäistä sakkia. 

Skidi taitaa voittaa! 

Korkea älykkyysosamäärä on myös yhdistetty pitkäikäisyyteen, mutta tämä on ongelmallinen tulkinta, sillä shakinpelaajien älykkyysosamäärän ei ole todettu johdonmukaisesti eroavan yleisestä väestöstä.

Kommentoin: Jos jopa 14 vuoden lisäelinaika shakin suurmestareilla pitää paikkansa , niin toki otan vastaan vähemmänkin ja voimistelutan aivojani pelaamalla shakkia ja myös nettipokeria päivittäin.

01 elokuuta 2024

Maksan rasvoittumiseen vaikuttavat huonot elintavat

 







Rasvamaksa on Suomen yleisin maksasairaus ja sitä esiintyy jopa neljäsosalla aikuisväestöstä.     Se on torjuttavissa terveellisellä ruokavaliolla. 

Suurella osalla meistä on perinnöllinen taipumus rasvamaksaan ja rasvoittumista alkaa heti tapahtua sitä mukaa, kun vyötärönympärys kasvaa ja sen aiheuttamista aineenvaihdunnan häiriöistä.

Harvard Health Publishingin mukaan tutkimuksissa on havaittu, että  kasvispainotteinen ruokavalio on parasta maksalle ja ehkäisee rasvamaksatautia.

Hedelmiä, vihanneksia, täysjyvätuotteita, palkokasveja, pähkinöitä ja kasviöljyä sisältävä ruokavalio vähensi maksan rasvapitoisuutta 29 prosenttia tiedelehti Circulationissa julkaistussa tutkimuksessa.

Tutkimustulosten mukaan punaista lihaa ja lihatuotteita kannattaa syödä mahdollisimman vähän ja sen sijaan enemmän rasvaista kalaa ja vähärasvaista siipikarjaa.

Suosittelen:  Ruusukaali-pompula  herkkua kevyenä ja mageena lisukkeena.

 Kandee välillä Egobuustautua  Sisäiset puheet itselle ovat joko latistavia tai kannustavia.   Kannustavan sisäisen   puheen   kautta  pysty...