16 toukokuuta 2024

Kysyttäessä mutsi kiusaantuneena ei ole satavarma...  Joten - faijasi voi olla joku muu kuin luulet...  

Christopher Gullmans haaveili ennen isäksi tulemistaan, että voisi viedä lapsensa vauvauintiin. Niin hän teki. ”Amadeus muistuttaa olemassaolollaan minulle joka päivä, että ei tarvitse sopia joukkoon tai olla ihan tavallinen tullakseen rakastetuksi.”

Geenitestit ovat tuoneet joillekin yllätyksen paljastamalla, että oma isä ei olekaan biologinen isä.

Asian selvittämiseksi tutkijat käyttivät tietoja veriryhmistä. Ne oli saatu erilaisten lääketieteellisten tutkimusten yhteydessä. Veriryhmä periytyy lapselle vanhemmilta tiettyjen sääntöjen mukaan. Niinpä kun tiedetään lapsen, isän ja äidin veriryhmät voidaan päätellä, onko lapsi voinut saada vanhemmiltaan veriryhmänsä.

Jos ei ole, niin biologien isän on täytynyt olla joku muu kuin se, joka lukee virallisissa papereissa. Esimerkiksi jos molempien vanhempien veriryhmä on O, lapsellakin pitää olla O. Kaikki muut veriryhmät tarkoittavat sitä, että isä on ollut joku toinen.

Dna-testit tulivat käyttöön vasta 1990-luvulla. Veriryhmä- ja sukulaisuustietojen pohjalta ruotsalaistutkijat laativat nyt tilastollisen arvion erheellisesti kirjatun isyyden yleisyydestä. Aineisto kattoi lähes kaksi miljoonaa lapsen, äidin ja isän muodostamaa perheyksikköä. Lapset olivat syntyneet vuosina 1930–1990.

Kävi ilmi, että keskimäärin 1,7 prosentissa tapauksista isä oli toinen kuin oli kirjattu.

Samanlaisia keskimääräisiä lukuja on saatu Keski-Euroopassa tehdyissä tutkimuksissa, joskin vaihtelua on aikakauden ja yhteiskuntaluokan mukaan.

Myös ruotsalaistutkimuksessa vanhemmissa sukupolvissa ilmiö oli yleisempi: 1940-luvulla tai sitä ennen syntyneillä kolmella sadasta isä oli joku muu kuin luultu. Osuus laski kuitenkin yhteen sadasta 1970-luvulla syntyneissä ja näitä nuoremmissa sukupolvissa.

Tutkijoiden selityksiä ilmiölle 

Aiemmin isät olivat useammin pitkiä aikoja poissa kotoa. Silloin oli tavallisempaa olla töissä toisella paikkakunnalla tai merillä. Ennen oli myös huonommat mahdollisuudet huolehtia ehkäisystä. Lisäksi avioeroon ei päädytty yhtä herkästi kuin nykyään.

Ruotsissa vähän koulutettujen joukossa virheellisesti todettu isyys on ollut yleisempää. Myös muualla on huomattu, että ilmiö keskittyy enemmän alempiin yhteiskuntaluokkiin.

On myös arveltu, että miehillä puolison kontrollointiin ei ole niin suurta kannustinta, koska omaisuutta ei ole paljon jätettäväksi. Toisaalta köyhissä oloissa naisten voi olla vaikeampi suojautua seksuaaliselta väkivallalta.

Kun isä epäilee, onko lapsi hänen, isä voi teettää omasta ja lapsestaan testit kysymättä äidiltä.   Joka kymmenes testi osoitti epäilyn oikeaksi. 

Suomessa isyyslakia valmisteltiin vuonna 2014.                  Hallituksen lakiesityksen mukaan tuomioistuimet olivat kumonneet isyyden kymmenen edeltävän vuoden aikana 44—73 tapauksessa vuosittain.

07 toukokuuta 2024

HELL NO !!! - I ain't gonna follow that recommendation

Punaista lihaa porvoolaisen kaupan lihatiskillä.Meitziboin syömä viikon lihasatsi- arvio (reippaasti yli kilon)

Pohjoismaisten ravitsemussuositusten luonnoksessa lihan ja lihatuotteiden viikkokulutuksen ylärajaa lasketaan 500 grammasta 350 grammaan.

Jos määrä jaetaan tasaisesti koko viikolle, se tarkoittaa maksimissaan 50 grammaa lihaa tai lihavalmisteita päivässä.

Suomalainen mies syö punaista lihaa ja lihatuotteita yhteensä keskimäärin noin 760 grammaa viikossa. 

Naisistakin yli kolmannes syö punaista lihaa ja lihavalmisteita yli puoli kiloa viikossa.

Punaisessa lihassa on paljon hyvälaatuista proteiinia, hyviä rasvahappoja, rautaa, sinkkiä, A-vitamiinia, monia B-ryhmän vitamiineja, mutta - punaisessa lihassa on myös paljon tyydyttyneitä rasvahappoja, joita saamme helposti liikaa.

 Kandee välillä Egobuustautua  Sisäiset puheet itselle ovat joko latistavia tai kannustavia.   Kannustavan sisäisen   puheen   kautta  pysty...