• Prosessoitu ruoka tarkoittaa käytännössä kaikkea ruokaa, jota on käsitelty ennen syömistä.
  • Käsittelyllä tarkoitetaan esimerkiksi paistamista, maustamista, grillaamista, paahtamista, pastöroimista ja pakastamista.
  • Ultraprosessoidulla ruoalla tarkoitetaan ruokia, joita on käsitelty runsaasti esimerkiksi säilyvyyden tai maun parantamiseksi. Pakastepizzat, välipalapatukat ja limonadit kuuluvat näihin tuotteisiin.

Jo pitkään on tiedetty, että ultraprosessoituja ruokia kuluttavat lihovat muita herkemmin. Nyt tutkijat ovat yrittäneet selvittää, vaikuttaako raskaasti prosessoitu ravinto myös kognitiivisiin toimintoihin, kuten muistiin.

Hiljattain julkaistussa tutkimuksessa todettiin, että jonkinlaisia vaikutuksia oli havaittavissa niillä koehenkilöillä, joilla ei ennestään ollut muita sairauksia.

Näillä henkilöillä ilmeni muutoksia niin kutsutussa eläintestissä (engl. animal fluency). Eläintesti on simppeli koe, jossa testattavan tulee luetella mahdollisimman monta eläintä tietyn ajan sisällä. Testillä mitataan muun muassa ihmisen kielellisiä kykyjä ja toiminnanohjausta.

Vastaavasti todettiin, että ultraprosessoidun ruoan karsiminen ruokavaliosta voi auttaa ikääntyneiden kognitiivisten toimintojen säilyttämisessä.

Lukuisia selittäviä syitä

Tutkijoiden mukaan tulosta voi selittää esimerkiksi se, että ravinneköyhä, rankasti prosessoitu ruoka voi aiheuttaa elimistössä matala-asteista tulehdusta sekä heikentää suoliston mikrobistoa.

Tällaisen ruoan kuluttaminen myös tarkoittaa usein, että terveellisempää, ravinteikkaampaa ruokaa syödään vähemmän, jolloin tarpeellisia hivenaineita jää saamatta.

– Lisäksi näiden ruokien sisältämien lukuisten lisäaineiden vaikutusta kognitiivisiin toimintoihin ei vielä kunnolla tunneta, huomauttaa South Walesin yliopiston professori Kaarin Anstey.

Aivojen terveydelle erityisen hyväksi näyttäisi edelleen olevan välimerellinen ruokavalio, joka sisältää esimerkiksi kalaa, vihanneksia, oliiviöljyä ja pähkinöitä.

Erityisesti vihreitä kasviksia ja marjoja sisältävän ravinnon on todettu vähentävän riskiä Alzheimerin tautiin.

Lähde: Medical News Today