Suomalainen tutkijaryhmä on tehnyt läpimurron, joka auttaa ymmärtämään kohdun kasvainten kehittymistä ja mahdollisesti ratkaista hoitomuotojakin tulevaisuudessa.

Kohdun hyvänlaatuiset lihaskasvaimet eli myoomat aiheuttavat muun muassa kipuja, paineen tunnetta kohdussa sekä vuotohäiriöitä. Kyseessä on hyvin yleinen sairaus.

– Näitä kasvaimia esiintyy suurimmalla osalla naisista, mutta ne ovat usein oireettomia. Kuitenkin jopa joka neljännellä naisella tulee jossain vaiheessa elämää myoomista oireita, eli tämä koskee koko maailman väestöstä siis kahdeksasosaa. Tämä on naisten terveyden kannalta hyvin merkittävä asia, sanoo akatemiaprofessori Lauri Aaltonen Helsingin yliopistosta.

On erittäin harvinaista, että se muuttuisi pahanlaatuiseksi

Vaikka myooma on yleinen vaiva, niistä puhutaan verrattain vähän. Myoomat ovat kuitenkin esimerkiksi yleisin syy kohdunpoistoon, joita tehdään Suomessa vuosittain tuhansia.

Myoomissa on kyse hyvälaatuisista kasvaimista, joita kehittyy kohdun seinämään. Kun ihmisen kudoksiin ei normaalisti kehity kovin helposti kasvaimia, on kohdun lihaskerros tässä suhteessa poikkeus.

– Kohdun lihasseinämä teettää helposti kasvaimia. Yhdellä potilaalla voi niitä olla useitakin. On kuitenkin erittäin harvinaista, että kasvain muuttuisi pahanlaatuiseksi.

Johtava tiedelehti huomioi suomalaiset

Aaltosen tutkimusryhmä on vähän tutkitun aiheen johtava tutkimusryhmä maailmalla. Uusimman tutkimuksen tulokset julkaistiin elokuussa maailman johtavassa tiedelehdessä Naturessa, joka nosti suomalaistutkimuksen myös pääkirjoituksensa aiheeksi.

Helsingin yliopiston ja Helsingin yliopistollisen sairaalan yhteistutkimuksessa oli mukana reilut 700 naista Suomesta. Kasvaimia tutkittiin yli 2 000 kappaletta, ja työtä tehtiin useamman vuoden ajan. Tuloksena oli löydöksiä, joiden avulla myoomien hoitoa voidaan kehittää jatkossa.

Uusia hoitokeinoja

Myös myoomien syntymekanismia ymmärretään nyt paremmin: myoomista löydettiin aiemmin tuntematon geenivirhe. Koska kohdun lihaskudos joutuu muuntautumaan jatkuvasti esimerkiksi kuukautiskierron sekä mahdollisen raskauden vuoksi, on se altis geenien säätelyn häiriöille.

Samassa tutkimuksessa löydettiin kansainvälisiä tietopankkeja hyödyntäen myös uusia, myoomille voimakkaasti altistavia geenivirheitä. Tutkimusryhmän löytämät uudet alttiusgeenit nostavat riskin saada myoomia moninkertaiseksi ja altistavat sairastumiseen tavallista nuorempana. Lisäksi selvisi uusia mahdollisia hoitokeinoja.

– Jos löydökset voidaan varmentaa jatkotutkimuksissa, voisi myoomalääkkeinä mahdollisesti käyttää lääkkeitä, jotka ovat jo käytössä tiettyihin muihin sairauksiin.