Fosfiini on erittäin myrkyllinen fosforin ja vedyn muodostama yhdiste, jota käytetään muun muassa kemiallisessa synteesissä.


















Fosfiini on erittäin myrkyllinen fosforin ja vedyn muodostama yhdiste, jota käytetään muun muassa kemiallisessa synteesissä. 

Venusta on pitkään pidetty täysin elottomana planeettana. Käsitys on nyt kuitenkin muuttunut. Venuksen kaasukehässä on havaittu suuria määriä fosfiinia, joka on useiden astrobiologien mielestä merkki mahdollisesta elämän läsnäolosta. Asia tuotiin julkisuuteen brittiläisen tähtitiedejärjestö Royal Astronomical Society tiedotustilaisuudessa maanantai-iltana.

Tiedotustilaisuudessa kerrottiin, että tutkijat ovat päätyneet siihen, että mekanismit, joihin ei liity elämää, mutta jotka saattavat tuottaa fosfiinia, eivät voi merkitä havaittua suurta määrää.

– Koska teimme havainnon kahden itsenäisen observatorion kanssa, voimme sanoa suurella varmuudella, että löysimme fosfiinia. Se on odottamatonta ja jännittävää, totesi tutkimusryhmään kuulunut Cardiffin yliopiston professori Jane Greaves tiedotustilaisuudessa. 

Fosfiinin syntyyn Venuksessa ei ole varmuutta. Tutkimusryhmä piti mahdollisina syntymissyinä kemiallisia prosesseja, jotka syntyvät tulivuorista, salamoista tai pilvissä. Tutkijat eivät kuitenkaan ole pystyneet määrittämään, miten fosfiini syntyi.

– On kaksi mahdollisuutta: se voi olla jokin täysin tuntematon reaktio, joka luo fosfiinia tai sitten se mielenkiintoisempi, että se on elämää, pohti brittiprofessori William Bains tilaisuudessa.

Lähiplaneetta

Venus on maapallon lähin planeettanaapuri aurinkokunnassa, mutta se pyörii taaksepäin verrattuna muihin planeettoihin. Planeetan paksu ilmakehä auttaa vangitsemaan lämpöä, ja sen pinta on tarpeeksi kuuma lyijyn sulattamiseksi. Fosfiinia on havaittu Venuksen ilmakehän alueella, jonka tiedemiehet ovat pitäneet aikaisemminkin mahdollisesti asuttavana. Tunnistukset teki ryhmä tutkijoita Chilessä sekä Havaijilla sijaitsevalla James Clerk Maxwell -teleskoopilla.

Tutkimusryhmään kuuluu jäseniä Manchesterin ja Cardiffin yliopistoista ja Massachusettsin teknillisestä instituutista.