02 elokuuta 2019

Japanilaisilla tutkijoilla tavoitteena - ihmiseläin!

Japanissa kokeita ruvetaan tekemään rotilla ja hiirillä. (Kuvituskuva)























Japani sai luvan kasvattaa ihmissoluja rottien ja hiirien alkioissa – tavoitteena hengittävä ihmiseläin!
Tarkoituksena ei ole kuitenkaan luoda ”ihmishirviöitä”, tutkijat sanovat.

Japanissa ollaan tekemässä mullistavia tieteellisiä kokeita. 
Maa on nimittäin saanut ensimmäistä kertaa luvan ihmiskimeerin eli useammasta solukannasta koostuvan eliön muodostamiseen.
Asiasta kertoo muun muassa tiedejulkaisu Nature, jonka mukaan Japanin tiedeministeriö on antanut siunauksensa asialle. Aiemmin siirtäminen oli kielletty.
Ihmissoluja voidaan jatkossa Japanissa kasvattaa rottien ja hiirien alkioissa. Alkiot voidaan sitten siirtää sijaisisäntään.
Käytännössä tämä tehdään siten, että tutkijat luovat ihmisen kantasoluja eläinalkioon. Eläimen geeniä taas muunnellaan siten, että se se ei pysty kasvattamaan omaa haimaa.
Tämä mahdollistaisi teoriassa sen, että eläimelle kasvaa ihmisen haima.
Japanin ihmissoluja tutkineen ryhmän Hiromitsu Nakauchi kertoo japanilaisessa Asahi Shimbun -lehdessä, että ministeriön lupa on merkittävä edistysaskel.
– Voimme vihdoin aloittaa työt 10 vuoden valmistelujen jälkeen.Tavoitteena oikea ”ihminen”
Tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun ihmissoluja siirretään eläimeen. 
Esimerkiksi Britanniassa yhdistettiin vuonna 2018 ihmisen ja lampaan soluja. Alkioita kasvatettiin kolme viikkoa, sillä Britanniassa alkiota saa kasvattaa vain 21 päivää. Kokeita on tehty myös sioilla.
Japanissa tarkoitus on pidentää aikaa siten, että alkiosta kehittyisi oikea, hengittävä ihmiseläin. Tarkoituksena ei kuitenkaan ole kasvattaa valtavia ihmisrottia vaan kokeilla, voidaanko teurastetussa eläimessä kasvattaa ihmiselle sopivia elimiä.
Näin tekniikalla voitaisiin tulevaisuudessa auttaa siirtoelimiä tarvitsevia ihmisiä.
Eläimillä tehtävistä kantasolukokeista ollaan montaa mieltä, ja niitä on pidetty epäeettisinä.

Ei kommentteja:

Suomalaisten yli-iso hiilijalanjälki, verrattuna tavoitteeseen                                            Suomalaisen keskimääräinen hiilija...