01 marraskuuta 2018

Variksenmarja tuhoaa superbakteereja !





Bakteereja tuhoava proteiinin pätkä löytyi variksenmarjan varressa ja lehdissä elävästä mikrobikasvustosta.

















Suomen luonnossa kasvaa uusi ase antibiooteille vastustuskykyisiä bakteereja vastaan: tutkijat löysivät variksenmarjasta yhdisteen, joka tuhoaa superbakteereja. 
Bakteereja tuhoava proteiinin pätkä löytyi variksenmarjan varressa ja lehdissä elävästä mikrobikasvustosta.

Nyt variksenmarjasta on tullut uusi ase taistelussa antibioottiresistenssiä vastaan. Perinteiset antibiootit ovat menettäneet tehoaan, kun yhä useampi bakteeri on kehittänyt vastustuskyvyn niitä vastaan.

Oulun yliopiston tutkijat löysivät variksenmarjassa elävästä mikrobista antibakteerisen proteiinin pätkän eli peptidin, joka pystyy tuhoamaan tulehduksia aiheuttavia bakteereja. 
Peptidiä voidaan siis käyttää vähän niin kuin antibiootteja, paitsi että se on tehokkaampi, sillä bakteereilla ei ole sille toistaiseksi vastustuskykyä.

”Kaikkien kasvien sisällä on mikrobeja, jotka puolustavat kasvia. 
Näitä mikrobeja ei ole tutkittu juuri yhtään. Alun perin etsimme mitä tahansa antibioottista yhdistettä”, kertoo tutkija ja Oulun yliopiston ekologian ja genetiikan tutkimusyksikön dosentti Anna Maria Pirttilä..

Ei kommentteja:

Suomalaisten yli-iso hiilijalanjälki, verrattuna tavoitteeseen                                            Suomalaisen keskimääräinen hiilija...