18 heinäkuuta 2018

Jupiterin kuu - Valetudo, on tuhoon tuomittu

Taiteilijan näkemys Jupiteria tutkivasta avaruusluotain Junosta. NASA:n lähettämä luotain saapui Jupiterin kiertoradalle 5. heinäkuuta 2016 Suomen aikaa.






















Taiteilijan näkemys Jupiteria tutkivasta avaruusluotain Junosta. 
NASA:n lähettämä luotain saapui Jupiterin kiertoradalle 5. heinäkuuta 2016.


Itsepäisesti muita kuita vastaan kiertävän Valetudon törmääminen johonkin toiseen kuuhun on todennäköistä. 


Astronomit löysivät 12 uutta Jupiteria kiertävää kuuta, joista yksi on uhkaavalla törmäyskurssilla muiden kanssa. Jos kuut törmäävät keskenään, on isku niin valtava, että sen voi nähdä maasta asti.
Yhdysvaltalaiset tutkijat törmäsivät Jupiterin ennen tuntemattomiin kuihin sattumalta: he metsästivät mystistä yhdeksättä planeettaa, jonka on arvioitu lymyävän jossain aurinkokuntamme uloimman planeetan Neptunuksen kiertoradan tuolla puolen.

79 kuun planeetta

Jupiterilla riitti kylkiäisiä ennen tätäkin löytöä: nyt planeettaa kiertävien kuiden lukumäärä kasvoi peräti 79 kappaleeseen. Uusista kuista yhdeksän kiertää Jupiterin omaa kiertoa vastakkaiseen suuntaan ja niiden arvellaan olevan asteroidien, komeettojen ja muiden kuiden törmäyksien jälkeensä jättämiä kappaleita. Niiden kiertoaika on noin kaksi vuotta.

Jumalaksi nimetty tuittupää - Valetudo

Kuu on saanut roomalaisen terveyden ja hygienian jumalan mukaisesti nimen Valetudo. Roomalaisen mytologian mukaan taivaan ja ukkosen jumala Jupiter
oli Valetudon isoisoisä.
Valetudo kiitää valtatietä väärällä kaistalla. Se kiertää Jupiterin pyörähdyksen
myötäisesti samalla korkeudella, jossa muut kuut kiertävät vastakkaiseen suuntaan.
Tämän vuoksi yhteentörmäys on todennäköinen.  

Ei kommentteja:

Suomalaisten yli-iso hiilijalanjälki, verrattuna tavoitteeseen                                            Suomalaisen keskimääräinen hiilija...