20 tammikuuta 2018

Ethän "tönkkösuolaa" aivojasi

Ruokaan voi saada makua muutenkin kuin suolalla. Kannattaa käyttää mausteita ja yrttejä.


Tutkijat testasivat suolan vaikutusta hiirillä.
Hiiret pantiin syömään erittäin runsaasti suolaa 12 viikon ajan.
Jo ensimmäisten viikkojen jälkeen havaittiin, että verenvirtaus hiirten aivoihin oli heikentynyt.
Suolakuurilla olleiden hiirten kognitiivisissa kyvyissä havaittiin muutamassa viikossa heikentymistä.
Hiiret alkoivat sekoilla sokkeloissa, eivätkä ne osanneet enää entiseen malliin rakentaa pesäänsä.
Hiirten verenpaineeseen ei muutaman viikon suolakuuri vielä vaikuttanut.

Haitat katoavat, kun suola jätetään pois
Positiivinen uutinen tässä tutkimuksessa on se, että kun hiiret 12 viikon tanakan suolakuurin jälkeen saivat taas normaalia ruokaansa, kaikki suoladieetin haitat vähitellen katosivat.
Tutkijat testasivat myös, mitä tapahtuu, jos suoladieetillä oleville hiirille annettiin tiettyä lääkettä, joka vaikuttaa interleukiini 17:n (IL-17) toimimiseen.
Havaittiin, että tämä lääke sai aikaan saman vaikutuksen kuin runsaan suolan vähentäminen ruokavaliossa.
Tutkijoiden mukaan on mahdollista, että tästä tiedosta voi olla hyötyä kehitettäessä lääkettä kognitiivisten taitojen ja muistin ylläpitämiseen.
On huomattava, että tutkimuksen kokeet tehtiin hiirillä ja että hiirille syötettiin suolaa valtavat määrät.

Amerikkalaistutkimuksen julkaisi Nature Neuroscience -lehti.
Tämän tutkimuksen valossa suolan käyttöä kannattaisi hillitä, jos dementia pelottaa tai jos haluaa säilyttää mahdollisimman pitkään hyvän oppimiskyvyn.

08 tammikuuta 2018

Saunomisella on useita terveyshyötyjä: alentaa verenpainetta ja lisää verisuonten joustavuutta






Sadalla koehenkilöllä tehty tutkimus osoitti 30 minuutin saunomisen alentavan verenpainetta ja lisäävän verisuonten joustavuutta. Saunominen myös nosti sykettä keskiraskaan liikunnan tavoin, osoittaa suomalaistutkimus.
  • Tutkijat selvittivät nyt koeasetelmassa, millaisten fysiologisten mekanismien kautta saunan lämpöaltistus voi vaikuttaa terveyteen.
  • Tutkimuksessa testattiin 30 minuutin saunomisen vaikutuksia elimistöön sadalla koehenkilöllä.
  • Saunomisella on sydänterveyttä edistäviä vaikutuksia.  


Nyt on tieteellisellä tutkimuksella selvitetty, millaisten fysiologisten mekanismien kautta saunan lämpöaltistus voi vaikuttaa terveyteen. 
Itä-Suomen yliopiston tutkijat ovat viime vuosina osoittaneet, että saunomisella on monia terveyshyötyjä.
Väestötutkimukseen perustuvien tulosten mukaan säännöllinen saunominen on yhteydessä muun muassa vähentyneeseen sydänsairauksien, sydänperäisten äkkikuolemien, verenpainetaudin sekä Alzheimerin taudin ja dementian riskiin.
Runsaalla saunomisella on havaittu yhteys myös pienempään hengityselimistön sairauksien riskiin sekä alhaisempaan CRP-tulehdusmerkkiaineen tasoon.
Miten vaikuttaa?
Nyt tutkimusryhmä on selvittänyt tarkemmin koeasetelmassa, millaisten fysiologisten mekanismien kautta saunan lämpöaltistus voi vaikuttaa terveyteen.
Tutkimuksessa testattiin 30 minuutin saunomisen vaikutuksia elimistöön sadalla koehenkilöllä. Tavoitteena oli selvittää erityisesti verisuonten joustavuuden ja verenpaineen laskun osuutta saunomisen tuottamissa terveyshyödyissä.
Suonen joustavuus mitattiin kaula- ja reisivaltimolta ennen saunomista, saunan jälkeen ja 30 minuutin palautumisen jälkeen. Kokeellisessa tutkimuksessa käytetty valtimoiden seinämän joustavuuden mittaus on saunaympäristössä uusi menetelmä.
Selkeitä terveyshyötyjä
30 minuutin saunominen laski systolista verenpainetta keskimääräinen tasolta 137 tasolle 130 mmHg ja diastolista verenpainetta tasolta 82 tasolle 75 mmHg. Systolinen verenpaine pysyi alhaisemmalla tasolla vielä 30 minuutin kuluttua saunomisesta.
Verisuonten joustavuudesta kertova pulssiaallon nopeus oli ennen saunomista keskimäärin 9,8 m/s ja laski tasolle 8,6 m/s välittömästi saunan jälkeen. Sydämen sykkeen havaittiin saunomisen aikana nousevan kuten keskiraskaassa liikunnassa.
Elimistön lämpötila nousi saunomisen aikana noin kaksi astetta. Tulokset valottavat, millaisten fysiologisten mekanismien kautta väestötasolla havaitut saunan lämpöaltistuksen tuottamat terveyshyödyt voivat syntyä.

 Kandee välillä Egobuustautua  Sisäiset puheet itselle ovat joko latistavia tai kannustavia.   Kannustavan sisäisen   puheen   kautta  pysty...