11 huhtikuuta 2017

Elektroniikassa alkaa "uusi kultainen aika"

Tutkijat kehittävät taipuisan muistin: ”alkaa elektroniikan uusi aika”


Perinteisille flash-muisteille on kehitetty halvempi ja ympäristöystävällisempi vaihtoehto.
Englantilaisen Exeterin yliopiston tutkijat ovat kehittäneet uudenlaisen muistin, jota he kuvaavat erittäin nopeaksi, uskomattoman pieneksi, suurikapasiteettiseksi ja ennen kaikkea taipuisaksi.
Uutuudessa data tallennetaan grafeenipohjaiselle materiaalille, ja tutkijat uskovat, että muisti tasoittaa tietä elektroniikan uudelle aikakaudelle. He puhuvat jopa ”uudesta kultaisesta ajasta”.

Muistin väitetään olevan ”täydellinen ratkaisu” muun muassa taipuisiin älypuhelimiin ja älyvaatteisiin. Jos se on skaalautuva, se voisi syrjäyttää täysin nykyiset flash-muistit.
Tutkijoiden mukaan muisti on halvempi ja ”joustavampi” kuin flash. Myös sen kestävyyttä kehutaan.
Tutkimusta johtaneen professori David Wrightin mukaan grafeenioksidin käyttäminen muistilaitteissa ei ole mitään uutta, mutta tähän saakka tällaiset muistit ovat olleet suuria, hitaita ja tarkoitettuja halpaan elektroniikkaan.
”Nyt luotu grafeenioksidia ja titaanioksidia sisältävä muisti on sen sijaan vain 50 nanometriä pitkä ja 8 nanometriä paksu. Siihen voidaan kirjoittaa ja sitä voidaan lukea vähemmässä kuin viidessä nanosekunnissa.”
Vaikka muisti on sinällään valmis, sen saamisessa massamarkkinoille menee useita vuosia. Silti keksintöä pidetään lupaavana. Tällainen muisti poistaa joka tapauksessa yhden esteen taipuisien laitteiden teiltä.

Ei kommentteja:

Suomalaisten yli-iso hiilijalanjälki, verrattuna tavoitteeseen                                            Suomalaisen keskimääräinen hiilija...