21 marraskuuta 2016

Tutkijat ovat aivan "äimän käkenä" - Napa- alueilla jopa 20 C astetta tavallista lämpimämpää

Lämpötilakartta näyttää arktisen alueen erikoiset olosuhteet.

Lämpötilakartta näyttää arktisen alueen erikoiset olosuhteet. (CLIMATE REANALYZER/CLIMATE CHANGE INSTITUTE, UNIVERSITY OF MAINE)


  • Napamerien jääpeite on ennätyksellisen pieni sekä Arktiksella että Antarktiksella.
  • Jääpeitteen vähyys sekä ennätyskorkeat lämpötilat vaikuttavat todennäköisesti myös Euroopan, Aasian ja Pohjois-Amerikan säähän.



Merien jääpeite on tällä hetkellä ennätyksellisen pieni sekä pohjoisen arktisella alueella että etelän Antarktiksella, tutkijat kertovat. CNN-uutiskanavan mukaan kyseessä on ensimmäinen kerta mittaushistoriassa, kun ennätys saavutetaan molemmissa paikoissa yhtä aikaa.
Pohjoisnavalla jääpeitteen vähyys ei tullut yllätyksenä, mutta Antarktiksen jääpeite on tutkijoiden mukaan ollut jopa lievässä kasvussa viime vuosina.
Jääpeitteen katoaminen etenkin arktiselta alueelta voi vaikuttaa merkittävästi ainakin Euroopan, Pohjois-Amerikan ja Aasian ilmastoon.

Pohjoisessa ennätyslämmintä
Lämpötila arktisella alueella on viime aikoina ollut kovassa nousussa. CNN:n mukaan tiedemiehet eivät vielä täysin tiedä, miksi nopea muutos on tapahtunut, tai mitä siitä seuraa. Tällä hetkellä arktisen alueen lämpötila on jopa 20 celsiusastetta liian korkea vuodenaikaan nähden.
Yleensä jääpeite saa paksuutta loka- ja marraskuun aikana, mutta korkeat lämpötilat ovat pitäneet jään ohuena. Veden lämpötila on useita celsiusasteita tavallista korkeampi, jolloin jäätä ei muodostu. Jään puute taas kiihdyttää veden lämpenemistä entisestään, ja tiedemiehet pelkäävät kierteen jatkuvan.


Muutokset kauaskantoisia
Nasan ilmastotutkijan Walt Meierin mukaan äkilliset muutokset tuskin pysyvät napa-alueilla. Arktinen alue vaikuttaa koko pohjoisen pallonpuoliskon säähän. Navan lämpeneminen aiheuttaa häiriöitä ilmavirroissa, ja luvassa voi olla kylmempää säätä ja lumimyrskyjä, kun normaalisti navalle kulkeutunut kylmä ilma jää mantereille.
Euroopassa ja Aasiassa on viime viikkoina koettu ennätyskylmiä lämpötiloja ja lumimyrskyjä, kun taas sää arktisella alueella on ollut poikkeuksellisen lämmin.

Lähteet: CNN, Nasa

Ei kommentteja:

Suomalaisten yli-iso hiilijalanjälki, verrattuna tavoitteeseen                                            Suomalaisen keskimääräinen hiilija...