26 lokakuuta 2015

Läpimurto valon manipuloinnissa !

          Tutkijat "puristivat" valoa

Läpimurto valon manipuloimisessa voi mahdollistaa uudenlaisen tavan tehdä tietokoneita ja puhelimia, kertoo Quartz.
 
Valon välittäjähiukkasten eli fotonien manipulointi on haastavaa. Kuvassa laservaloesitys Puolassa.
Valon välittäjähiukkasten eli fotonien manipulointi on haastavaa.

 
Valoa käytetään informaation välittämiseen valokuitukaapeleissa, mutta itse tietokoneissa ja puhelimissa dataa liikutellaan elektronien avulla. Tämä johtuu siitä, että hiukkasista elektroneja on helpompi manipuloida kuin valon välittäjähiukkasia eli fotoneja.
Nyt tutkijat ovat kuitenkin tehneet läpimurron, joka saattaa jonakin päivänä mahdollistaa valonnopeat tietokoneet. Verkkomedia Quartz raportoi Nature Photonics -lehdessä julkaisusta tutkimuksesta, jossa tutkijat onnistuivat luomaan materiaalin, jossa valon "aaltonopeus" on ääretön.
Löydös ei riko suhteellisuusteorian lakeja, sillä itse valon nopeus ei uudessa materiaalissa muutu miksikään. "Aaltonopeus" viittaa aaltoliikkeeseen, joka syntyy valon taittumisesta sen osuessa materiaaliin.
 


Keksintö tarkoittaa tutkijoiden mukaan käytännössä sitä, että uuden materiaalin avulla fotoneja voidaan manipuloida yhtä helposti kuin elektroneja.
- Meidän materiaalimme avulla valoa voidaan taittaa, puristaa ja taivuttaa tarpeen mukaan, kertoo tutkija Eric Mazur Quartzille.
Teoriassa löydös voi siis mahdollistaa jopa miljoonia kertoja nykyistä nopeammat, valoa käyttävät tietokoneet ja puhelimet. Lisäksi valo hukkaa energiaa paljon vähemmän kuin sähkö, joka heittää hukkaan energiaa lämpönä, joten uudenlaisten laitteiden akut kestäisiviät paljon pidempään kuin nykyisten.
Valonnopeat tietokoneet ovat toistaiseksi pelkkä hypoteettinen ajatus, jonka toteutumisen tiellä on muita haasteita, mutta tutkijoiden uusi löydös näyttää ratkaisseen keskeisen ongelman ajatuksessa.
 

Ei kommentteja:

Suomalaisten yli-iso hiilijalanjälki, verrattuna tavoitteeseen                                            Suomalaisen keskimääräinen hiilija...